Dédi kapros-túrós lepénye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tubicám
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta
-
33g finomliszt121 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
3 kcal
-
8g tej5 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
0g só0 kcal
Túrós réteg
-
83g tehéntúró123 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
-
3g búzadara11 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
17g tojásfehérje9 kcal
-
15g kapor6 kcal
Tejfölös réteg
-
17g tejföl33 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
3 kcal
Összesen
492
kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
Túrós réteg
-
1000g tehéntúró1470 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
36g búzadara130 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
180g kapor77 kcal
Tejfölös réteg
-
200g tejföl396 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
5901
kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta
-
15g finomliszt55 kcal
-
4.5g margarin32 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
-
3.8g tej2 kcal
-
0.4g cukor1 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
Túrós réteg
-
37.6g tehéntúró55 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1.4g búzadara5 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
7.5g tojásfehérje4 kcal
-
6.8g kapor3 kcal
Tejfölös réteg
-
7.5g tejföl15 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
Összesen
221
kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.2 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 943 g
-
Cink 218 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 169 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 114 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
492
kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 266.4 g
Zsír
-
Összesen 245.9 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 1383 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11315.5 g
-
Cink 2611 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 1738 mg
-
Vas 2022 mg
-
Magnézium 332 mg
-
Foszfor 3294 mg
-
Nátrium 873 mg
-
Réz 101 mg
-
Mangán 85 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 639 g
-
Cukor 284 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1368 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2384 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 258 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 252 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1203 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 825 micro
-
Kolin: 1069 mg
-
Retinol - A vitamin: 1612 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 870 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1417 micro
Összesen
5901
kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 425.2 g
-
Cink 98 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 76 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 45 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
40 dkg finomliszt
-
30 g friss élesztő
-
1 dl tej
-
1 ek cukor
-
1 db tojás
-
1 csipet só
Túrós réteg
-
1 kg tehéntúró
-
20 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 evőkanál búzadara
-
4 db tojássárgája
-
5 db tojásfehérje
Tejfölös réteg
-
1 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Tészta
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
- Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót hintünk bele, majd az élesztős tejjel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Lefedve 1 órát kelni hagyjuk.
Túrós réteg
- Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. Az áttört túróban elkeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Beledolgozzuk a búzadarát.
- A friss kaprot felaprítjuk, és beleszórjuk a töltelékbe. Végül a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd belesimítjuk a sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsibe.
- Rákanalazzuk a túrós tölteléket a tésztára, szépen elegyengetjük.
- 175 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Tejfölös réteg
- A tejfölben elkeverjük a tojássárgát és a vaníliás cukrot.
- Amikor a piténk teteje már kezd pirulni, akkor kivesszük a sütőből, és vastagon lekenjük a tejfölös masszával.
- Visszatoljuk a sütőbe, és 200 C fokon 15 perc alatt készre sütjük.
- Kockára szeletelve, langyosan kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 44x40
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 75
- Össznézettség: 126335
- Feltöltés dátuma: 2016. április 07.
Ajánló
A pite íze és illata mindenkiben kellemes emlékeket idéz, mert ez a süti amolyan hamisítatlan nagyi konyhájából származó édesség, amelynek zamatát még mindenki gyermekként szívébe zárja, és egy életen át féltve őrizgeti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tubicám
33 recept
A megörökölt, régi családi receptfüzetben bukkantam rá a kapros-túrós házi pite eredeti receptjére, ami egy cseppnyi finomításra szorult, mivel a mértékegységek hozzávetőlegesen, a leírások pedig kissé homályosan kerültek feltüntetésre. Amikor az első alkalommal megkóstoltattam a családdal ezt a verziót, akkor édesapám dicséretként annyit szólt: "Édes lányom, ezután már elmehetsz nagymamának!"