r
Nosalty Logó

Cukormentes csodatészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cukormentes csodatészta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Alaptészta

Édes kifli

Kakaós csiga

Lekváros bukta

Túrós pogácsa

Fűszervajas pogácsa

Datolyamassza készítése

Összesen 783 kcal
  • 4% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Alaptészta

Édes kifli

Kakaós csiga

Lekváros bukta

Túrós pogácsa

Fűszervajas pogácsa

Datolyamassza készítése

Összesen 9351 kcal
  • 4% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Alaptészta

Édes kifli

Kakaós csiga

Lekváros bukta

Túrós pogácsa

Fűszervajas pogácsa

Datolyamassza készítése

Összesen 249 kcal
  • 4% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135.7 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 783 kcal
  • 4% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143 g

Zsír

  • Összesen
    302.4 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1064 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7007.8 g
  • Cink
    325 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    1558 mg
  • Vas
    269 mg
  • Magnézium
    884 mg
  • Foszfor
    2322 mg
  • Nátrium
    1362 mg
  • Réz
    17 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1628.1 g
  • Cukor
    985 mg
  • Élelmi rost
    138 mg

VÍZ

  • Összesen
    1210.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2371 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    33 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    147 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    690 micro
  • Kolin:
    543 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2289 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    972 micro
  • β-crypt
    116 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1606 micro
Összesen 9351 kcal
  • 4% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    185.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

Alaptészta

Édes kifli

Kakaós csiga

Lekváros bukta

Túrós pogácsa

Fűszervajas pogácsa

Datolyamassza készítése

Elkészítés

Alaptészta

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, a datolyamasszát.
  2. Langyos tejben elkeverjük az instant élesztőt (ha friss, négyszeres súlyt használunk, és édesített tejben felfuttatjuk), majd a keverékhez öntjük.
  3. Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és egy éjszakán (vagy több napon) át hűvös helyen kelesztjük.

Édes kifli

  1. A tésztánkat másnap szobahőmérsékleten tartjuk fél óráig, két részre osztjuk, mindkettőt vékony kerek lappá nyújtjuk (40-45 cm). Az így kapott tésztát négy egyenlő nagyságú körcikké osztjuk, majd a cikkeket 3-3 felé. Kétszer 12 db körcikket kapunk.
  2. Megszórjuk aszalt bogyós szárított gyümölccsel vagy mazsolával, vagy megkenjük lekvárral. Készíthetjük datolyakrémmel elkevert kakaóval, fahéjjal, mákkal, dióval. De a tölteléket el is hagyhatjuk.
  3. Az előkészített tészta cikkeket szélesebb felüktől indulva kiflikké feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük felvert tojással, és megszórhatjuk mandula forgáccsal, csokoládé chipsszel, vagy barna kristálycukorral.
  4. 15 percig kelesztjük, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Kakaós csiga

  1. A tésztát fél óra pihentetés után hosszúkás téglalap alakra nyújtjuk (hosszú oldal 24 cm).
  2. Megkenjük 40 g olvasztott vaj, 150 g datolyamassza, 30 g cukrozatlan kakaópor és 10 g fahéj keverékével.
  3. A tésztát szorosan feltekerjük, két centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a kerek oldalára fektetve.
  4. Megkenjük a felvert tojással, 15 percig kelesztjük, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
  5. Amikor majdnem kész, datolyamasszával édesített tejjel a tetejét lekenjük

Lekváros bukta

  1. A tésztát fél óra pihentetést követően kinyújtjuk 21x28 cm méretre. Hét centis négyzetekre vágjuk, a közepére lekvárt teszünk, és megformáljuk a buktákat.
  2. A kenéshez való vajat felolvasztjuk, és egy kisméretű, magas oldalú előmelegített tepsibe öntjük. A buktákat ebben megforgatjuk, és szorosan egymás mellé rendezzük.
  3. Pihentetjük 15 percig, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Túrós pogácsa

  1. Előző nap elkészítjük a tészta sós változatát. Fele mennyiségű datolyamasszával és kétszeres mennyiségű sóval.
  2. Másnap a tésztát fél óra pihentetés után átgyúrjuk, és kinyújtjuk három milliméter vastagságra.
  3. 120 g túrót összekeverünk 1 dl tejföllel, és a kinyújtott tésztára kenjük. Szorosan feltekerjük, ellapítjuk, és kinyújtjuk egy centi vastagra.
  4. Kivágjuk pogácsaszaggatóval, sütőpapírral borított tepsire tesszük. A szaggatás után megmaradt tésztát összegyúrjuk, vékony kerek lappá nyújtjuk, a kifliknél leírt módon 12 darab kiflit készítünk belőle.
  5. Az egészet lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Fűszervajas pogácsa

  1. Előző nap elkészítjük a tészta sós változatát. A datolyát felezzük, a sót megduplázzuk. Ugyanekkor 10 dkg vajat tetszőleges fűszerkeverékkel összekeverünk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát másnap fél órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, ráreszeljük a fűszeres vajat, szorosan feltekerjük. Ellapítjuk, és kinyújtjuk egy centi vastagságúra.
  3. Kiszaggatjuk, sütőpapírra tesszük a maradékból formázott kiflikkel együtt, és felvert pirospaprikás tojással lekenjük.
  4. Tizenöt perc pihenés után előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Datolyamassza készítése

  1. Az aszalt datolyát kimagozzuk, és kissé megvagdossuk.
  2. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Egy éjszakán át áztatjuk.
  3. Másnap merülő mixerrel pürésítjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3978
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fél évet Új-Zélandon töltöttem. Az ottani társadalom rendkívüli környezet és egészségtudatos életre rendezkedett be. A szokásos receptjeimet kissé át kellett alakítani, hogy vendégeim szívesen fogyasszák ételeimet. El kellett hagyni a cukrot és a szokásos cukorpótló vegyi anyagokat. Közben nyitottunk egy kávézót, ahol kizárólag saját készítésű süteményeket szolgálunk fel. A meggyes piskóta, almás pite, tiramisu, somlói galuska előző nap elkészíthető, de kelt tésztát csak frissen szabad készíteni. Ahhoz, hogy már nyitáskor (7 óra) friss kelt tésztánk legyen, sokat kísérleteztem, míg ezt a csodatésztát sikerült megalkotni. A receptnek két fontos ismérve van. Egyrészt cukor helyett datolyamasszát használok, a legtermészetesebb édesítőszert. Másrészt a tészta édes és sós süteményekhez is felhasználható. Vendégvárás előtt egy vagy két nappal elkészíthető, hűtőszekrényben jól tárolható. És ami a legfontosabb: mindig azonos minőséget tudunk biztosítani, nincs alul, vagy túlkelt tészta. Felhasználása korlátlan lehetőségeket kínál, most ebből csak néhányat mutatok be.

Hozzávalók

Alaptészta

Édes kifli

Kakaós csiga

Lekváros bukta

Túrós pogácsa

Fűszervajas pogácsa

Datolyamassza készítése

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...