Cukormentes csodatészta
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
Alaptészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
21g tej12 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g datolya21 kcal
-
3 kcal
Édes kifli
-
8g mazsola25 kcal
-
20 kcal
-
23 kcal
Kakaós csiga
Lekváros bukta
-
3g vaj24 kcal
-
17g lekvár/ dzsem46 kcal
Túrós pogácsa
Fűszervajas pogácsa
Datolyamassza készítése
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
Alaptészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
250g tej140 kcal
-
2g só0 kcal
-
100g datolya254 kcal
-
10g instant élesztő33 kcal
Édes kifli
-
100g mazsola299 kcal
-
100g aszalt gyümölcsök240 kcal
-
100g lekvár/ dzsem278 kcal
Kakaós csiga
Lekváros bukta
-
40g vaj287 kcal
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
Túrós pogácsa
Fűszervajas pogácsa
Datolyamassza készítése
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
Alaptészta
-
13.2g finomliszt48 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
6.6g tej4 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
2.6g datolya7 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
Édes kifli
-
2.6g mazsola8 kcal
-
2.6g aszalt gyümölcsök6 kcal
-
2.6g lekvár/ dzsem7 kcal
Kakaós csiga
-
1.1g vaj8 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
4g datolya10 kcal
-
0.3g fahéj1 kcal
-
2.6g tej1 kcal
Lekváros bukta
-
1.1g vaj8 kcal
-
5.3g lekvár/ dzsem15 kcal
Túrós pogácsa
Fűszervajas pogácsa
Datolyamassza készítése
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 584 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.7 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 100.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143 g
Zsír
-
Összesen 302.4 g
-
Telített zsírsav 177 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1064 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7007.8 g
-
Cink 325 mg
-
Szelén 252 mg
-
Kálcium 1558 mg
-
Vas 269 mg
-
Magnézium 884 mg
-
Foszfor 2322 mg
-
Nátrium 1362 mg
-
Réz 17 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1628.1 g
-
Cukor 985 mg
-
Élelmi rost 138 mg
VÍZ
-
Összesen 1210.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2371 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 33 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 147 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 690 micro
-
Kolin: 543 mg
-
Retinol - A vitamin: 2289 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 972 micro
-
β-crypt 116 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1606 micro
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 185.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 32 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
Alaptészta
-
500 g finomliszt
-
120 g vaj
-
2.5 dl tej
-
2 g só
-
100 g datolya
-
10 g instant élesztő
Édes kifli
Kakaós csiga
-
4 dkg vaj
-
30 g cukrozatlan kakaópor
-
150 g datolya
-
10 g fahéj
Lekváros bukta
-
4 dkg vaj
-
10 ek lekvár/ dzsem
Túrós pogácsa
Fűszervajas pogácsa
-
10 dkg fűszervaj
-
1 db tojás
-
1 teáskanál fűszerpaprika
Datolyamassza készítése
Elkészítés
Alaptészta
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, a datolyamasszát.
- Langyos tejben elkeverjük az instant élesztőt (ha friss, négyszeres súlyt használunk, és édesített tejben felfuttatjuk), majd a keverékhez öntjük.
- Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és egy éjszakán (vagy több napon) át hűvös helyen kelesztjük.
Édes kifli
- A tésztánkat másnap szobahőmérsékleten tartjuk fél óráig, két részre osztjuk, mindkettőt vékony kerek lappá nyújtjuk (40-45 cm). Az így kapott tésztát négy egyenlő nagyságú körcikké osztjuk, majd a cikkeket 3-3 felé. Kétszer 12 db körcikket kapunk.
- Megszórjuk aszalt bogyós szárított gyümölccsel vagy mazsolával, vagy megkenjük lekvárral. Készíthetjük datolyakrémmel elkevert kakaóval, fahéjjal, mákkal, dióval. De a tölteléket el is hagyhatjuk.
- Az előkészített tészta cikkeket szélesebb felüktől indulva kiflikké feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük felvert tojással, és megszórhatjuk mandula forgáccsal, csokoládé chipsszel, vagy barna kristálycukorral.
- 15 percig kelesztjük, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
Kakaós csiga
- A tésztát fél óra pihentetés után hosszúkás téglalap alakra nyújtjuk (hosszú oldal 24 cm).
- Megkenjük 40 g olvasztott vaj, 150 g datolyamassza, 30 g cukrozatlan kakaópor és 10 g fahéj keverékével.
- A tésztát szorosan feltekerjük, két centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a kerek oldalára fektetve.
- Megkenjük a felvert tojással, 15 percig kelesztjük, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
- Amikor majdnem kész, datolyamasszával édesített tejjel a tetejét lekenjük
Lekváros bukta
- A tésztát fél óra pihentetést követően kinyújtjuk 21x28 cm méretre. Hét centis négyzetekre vágjuk, a közepére lekvárt teszünk, és megformáljuk a buktákat.
- A kenéshez való vajat felolvasztjuk, és egy kisméretű, magas oldalú előmelegített tepsibe öntjük. A buktákat ebben megforgatjuk, és szorosan egymás mellé rendezzük.
- Pihentetjük 15 percig, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
Túrós pogácsa
- Előző nap elkészítjük a tészta sós változatát. Fele mennyiségű datolyamasszával és kétszeres mennyiségű sóval.
- Másnap a tésztát fél óra pihentetés után átgyúrjuk, és kinyújtjuk három milliméter vastagságra.
- 120 g túrót összekeverünk 1 dl tejföllel, és a kinyújtott tésztára kenjük. Szorosan feltekerjük, ellapítjuk, és kinyújtjuk egy centi vastagra.
- Kivágjuk pogácsaszaggatóval, sütőpapírral borított tepsire tesszük. A szaggatás után megmaradt tésztát összegyúrjuk, vékony kerek lappá nyújtjuk, a kifliknél leírt módon 12 darab kiflit készítünk belőle.
- Az egészet lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
Fűszervajas pogácsa
- Előző nap elkészítjük a tészta sós változatát. A datolyát felezzük, a sót megduplázzuk. Ugyanekkor 10 dkg vajat tetszőleges fűszerkeverékkel összekeverünk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
- A tésztát másnap fél órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, ráreszeljük a fűszeres vajat, szorosan feltekerjük. Ellapítjuk, és kinyújtjuk egy centi vastagságúra.
- Kiszaggatjuk, sütőpapírra tesszük a maradékból formázott kiflikkel együtt, és felvert pirospaprikás tojással lekenjük.
- Tizenöt perc pihenés után előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
Datolyamassza készítése
- Az aszalt datolyát kimagozzuk, és kissé megvagdossuk.
- Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Egy éjszakán át áztatjuk.
- Másnap merülő mixerrel pürésítjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3978
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Fél évet Új-Zélandon töltöttem. Az ottani társadalom rendkívüli környezet és egészségtudatos életre rendezkedett be. A szokásos receptjeimet kissé át kellett alakítani, hogy vendégeim szívesen fogyasszák ételeimet. El kellett hagyni a cukrot és a szokásos cukorpótló vegyi anyagokat. Közben nyitottunk egy kávézót, ahol kizárólag saját készítésű süteményeket szolgálunk fel. A meggyes piskóta, almás pite, tiramisu, somlói galuska előző nap elkészíthető, de kelt tésztát csak frissen szabad készíteni. Ahhoz, hogy már nyitáskor (7 óra) friss kelt tésztánk legyen, sokat kísérleteztem, míg ezt a csodatésztát sikerült megalkotni. A receptnek két fontos ismérve van. Egyrészt cukor helyett datolyamasszát használok, a legtermészetesebb édesítőszert. Másrészt a tészta édes és sós süteményekhez is felhasználható. Vendégvárás előtt egy vagy két nappal elkészíthető, hűtőszekrényben jól tárolható. És ami a legfontosabb: mindig azonos minőséget tudunk biztosítani, nincs alul, vagy túlkelt tészta. Felhasználása korlátlan lehetőségeket kínál, most ebből csak néhányat mutatok be.