Csokis-gesztenyés torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Norci79
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
A fondanthoz
-
1g zselatin2 kcal
-
5g víz0 kcal
-
1g margarin7 kcal
-
5g méz15 kcal
-
11 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A 8 tojásos piskótákhoz
-
44g tojás55 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
Az 5 tojásos piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A 3 tojásos piskótához
-
17g tojás21 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
5g finomliszt16 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A csokikrémhez
A gesztenye krémhez
-
50g gesztenyemassza90 kcal
-
50g növényi tejszín126 kcal
-
2g zselatin7 kcal
Összesen
1060
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
A fondanthoz
-
5g zselatin17 kcal
-
48g víz0 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
50g méz152 kcal
-
114 kcal
-
700g porcukor2709 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A 8 tojásos piskótákhoz
-
440g tojás554 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
Az 5 tojásos piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A 3 tojásos piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A csokikrémhez
A gesztenye krémhez
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
500g növényi tejszín1255 kcal
-
20g zselatin67 kcal
Összesen
10585
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
A fondanthoz
-
0.1g zselatin0 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
0.2g margarin2 kcal
-
1.2g méz3 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
-
16.1g porcukor62 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A 8 tojásos piskótákhoz
-
10.1g tojás13 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Az 5 tojásos piskótához
-
6.3g tojás8 kcal
-
1.2g cukor4 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A 3 tojásos piskótához
-
3.8g tojás5 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A csokikrémhez
-
2.1g csokoládés pudingpor8 kcal
-
18.4g tej10 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
5.8g margarin41 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
A gesztenye krémhez
-
11.5g gesztenyemassza21 kcal
-
11.5g növényi tejszín29 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
Összesen
243
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 289 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1466.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 539 mg
-
Nátrium 467 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 149.3 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 337 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 324 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 394 micro
Összesen
1060
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 192.7 g
Zsír
-
Összesen 421.9 g
-
Telített zsírsav 182 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 130 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 2891 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14662.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 328 mg
-
Kálcium 4056 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 5394 mg
-
Nátrium 4675 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1492.8 g
-
Cukor 981 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 729.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3368 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 635 micro
-
K vitamin: 245 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 430 micro
-
Kolin: 2334 mg
-
Retinol - A vitamin: 3236 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1586 micro
-
β-crypt 70 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3938 micro
Összesen
10585
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 337.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
243
kcal
Hozzávalók
A fondanthoz
A 8 tojásos piskótákhoz
-
8 db tojás
-
8 ek cukor
-
8 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
Az 5 tojásos piskótához
-
5 db tojás
-
5 ek cukor
-
5 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A 3 tojásos piskótához
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A csokikrémhez
A gesztenye krémhez
-
50 dkg gesztenyemassza
-
5 dl növényi tejszín
-
20 g zselatin
Elkészítés
A fondanthoz
- A fondant bevonatot előző nap készítjük. A porcukrot átszitáljuk, kb. 45-50 dkg-ot egy mély edénybe teszünk, belekeverjük a keményítőt. A közepébe lyukat csinálunk.
- A zselatint a vízzel elkeverjük, vízgőz fölött felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a mézet és a margarint. Addig kevergetjük, amíg egységes nem lesz. (Elvileg itt kellene bele az ételszínezék, de mivel mi több színt készítettünk, akkor adtuk hozzá a színezéket, amikor már majdnem teljesen össze volt gyúrva. Akkor szedtük szét őket kb. kisebb-nagyobb adagokra.)
- Utána a porcukorhoz kell önteni, és addig kavarjuk kanállal, amíg tudjuk, majd kézzel folytassuk a gyúrást. Annyi porcukrot adagoljunk még hozzá, hogy a massza ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem az edényhez vagy a munkalaphoz. Fóliába csomagolva, egy éjszakát hűtőben pihentessük, majd másnap margarinos kézzel újra átgyúrjuk, és utána formázhatjuk.
- Először elkészítjük a 8 tojásos piskótát egy tortaformában, majd az 5 és végül a 3 tojásosat. (Nekünk csak egyféle nagyságú tortaformánk van, ezért a két kisebb piskótát kisebb méretű lábasokban sütöttük meg.)
- Miközben sülnek a piskóták, megfőzzük az étcsokis pudingot. (Mi nem tettünk bele sok cukrot, mert lesz a margarinban is, és a cukormáz is bőven cukros.)
- A margarint habosra keverjük a porcukorral. A pudingot lehűtjük, és utána összekeverjük a margarinnal. Hűtőbe tesszük.
- A gesztenyekrémet is elkészítjük. A kiengedett gesztenyemasszát összetörjük villával, felverjük a hulalát, amibe belekeverjük a pici tejben feloldott zselatint, majd a gesztenyemasszához keverjük. Ezt is hűtőbe tesszük.
- A piskótákat félbevágjuk. Mi az alsó és felső részt kentük meg bőven gesztenye krémmel. A középső szintet pedig a csokis krémmel.
- A cukormasszát, miután átgyúrtuk, 3 részre szedjük, amivel bevonjuk a tortákat. Porcukros munkalapon vagy folpack között kinyújtjuk a legnagyobbat, ami a legnagyobb tortára fog kerülni. (Nekünk kb. 3 mm-es vastagsággal volt könnyű dolgozni.)
- A legnagyobb piskóta tetejét és oldalát bekenjük a csokikrémmel, hogy jobban tapadjon rá a fondant, majd a nyújtófára felgöngyölített fondant-ot ráterítjük. Ha nagyon nagy lett - nekünk igen -, akkor kicsit körbevágjuk. Kézzel szépen a torta oldalára tudjuk simítani a bevonatot, és ha már szépen simul a tortán, akkor a fölösleget levágjuk az aljáról.
- Ugyanígy bevonjuk a másik két tortát is.
- Könnyebben tapadnak a torták egymásra, ha a fondant tetejére teszünk a csokikrémből, és arra ültetjük a kisebb tortát.
- Színes rózsákat, leveleket és virágokat készíthetünk még fondant-ból, amivel feldíszíthetjük a tortát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10185
- Feltöltés dátuma: 2011. március 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Norci79
94 recept
Én megálmodtam, és a húgom mellett kuktáskodva, ketten elkészítettük ezt a szerintem szép tortát édesanyánk 57. születésnapjára. Ez volt az első próbálkozásunk a fondant-nal, de nem az utolsó. :-)