Csokikrémes fondant torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Baba89
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 3% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
22g tojás28 kcal
-
28g cukor108 kcal
-
27g finomliszt98 kcal
-
18 kcal
-
15g tej8 kcal
-
13g napraforgó olaj113 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
44g tojás55 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
9 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
40g vaj287 kcal
A fondanthoz
Összesen
1810
kcal
- 3% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
135g finomliszt491 kcal
-
91 kcal
-
75g tej42 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A krémhez
-
220g tojás277 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
46 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
A fondanthoz
Összesen
9059
kcal
- 3% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
4.5g tojás6 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
-
5.6g finomliszt20 kcal
-
1.7g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
3.1g tej2 kcal
-
2.6g napraforgó olaj23 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
9.1g tojás11 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
4.1g étcsokoládé23 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
A fondanthoz
Összesen
374
kcal
- 3% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 60.8 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 304 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 928.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 403 mg
-
Nátrium 200 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 317.3 g
-
Cukor 286 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 383 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 377 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 308 micro
Összesen
1810
kcal
- 3% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.3 g
Zsír
-
Összesen 304 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 1518 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4643.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 157 mg
-
Kálcium 909 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 518 mg
-
Foszfor 2013 mg
-
Nátrium 1002 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1586.6 g
-
Cukor 1432 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 331 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1917 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 914 mg
-
Retinol - A vitamin: 1883 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 403 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1539 micro
Összesen
9059
kcal
- 3% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
374
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
140 g cukor
-
135 g finomliszt
-
40 g cukrozatlan kakaópor
-
0.8 dl tej
-
0.8 dl napraforgó olaj
-
0.5 csomag sütőpor
A krémhez
-
4 db tojás
-
200 g cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg étcsokoládé
-
200 g vaj
A fondanthoz
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a tortalapokat. Kimérünk 100 gcukrot, keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a tejet és az olajat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorhoz adjuk, a fehérjét pedig egy másik tálba, majd adunk hozzá pár csepp citromlevet és egy csipet sót. A kakaót átszitáljuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, összekeverjük.
- A tojáshabot felverjük, majd hozzáadjuk a 40 g cukrot, kemény habbá verjük.
- Az olajat, cukrot, tejet, tojássárgát szintén kicsit elkeverjük, majd hozzáadjuk a kakaós lisztet, jól elkeverjük mixerrel, majd utána kézi habverővel beleforgatjuk a habot is.
- Egy 25 cm-es tortaforma alját kibélelünk papírral, oldalát lekenjük valami zsiradékkal, majd 175 fokos sütőbe toljuk, kb. 25-30 percet sütjük. Tűpróbát végezzünk. Miután kihűlt, elvágjuk tetszőlegesen a tésztát, hogy a krémet közé rakhassuk.
- A krém elkészítése:
- Válasszunk egy olyan keverőtálat, amit vízgőz fölé is rakhatunk. Aláteszünk egy edényt, amiben 2-3 ujjnyi vastag víz van, amit felforralunk.
- A tálba kimérjük a cukrot, és rátörjük a tojásokat, mixerrel felhabosítjuk, majd a forró gőz felé rakjuk, ha már forr a víz, kb. 5 percig főzzük felette.
- A forró krémre szitáljuk a kakaóport, és öntsük bele az apró darabokra vágott étcsokit is, majd jól keverjük el.
- Szobahőmérsékletűre hűtjük, akár pár órára hűtőbe is tehetjük, hogy jól lehűljön. A lágy vajat rátesszük a krémre, majd mixerrel összekeverjük habosra, és már mehet is a piskótalapok közé.:)
- Fondant elkészítése:
- A zselatint a vízzel elkeverjük, és keverőtálba rakjuk, ami mehet vízgőz fölé (2-3 ujjnyi vastag víz egy edényben), és addig kevergetjük, amíg el nem olvad a zselatin.
- Ha felolvadt, mehet rá a méz és a margarin, ezt is kevergetjük, amíg el nem olvad.
- Ezt a zselatinos masszát hozzáadjuk az átszitált porcukorhoz feléhez(!) , először kanállal, majd ha nehéz, kézzel keverjük-gyúrjuk. Ha könnyebb egy gyúródeszkán, akkor azon gyúrjuk. Folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukor másik felét (nem muszáj mindet), egészen addig, amíg lágy, gyúrható állagú nem lesz. Pihentethetjük, de én persze rögtön kinyújtottam, és a tortára tettem.
- A díszítést is a fontantból csináltam meg a torta tetejére. Csak a horgász figurát vettem boltban és a gumicukor békákat, a tó is fondant, kék ételfestékkel gyúrtam össze, ahogy a fenyőfa is csak zöld ételfestékkel készült. A nádat gyufából készítettem, folyékony étcsokiba mártottam a tetejét. Ráragasztani a figurákat úgy próbálkoztam, hogy a fondant mázat picit benedvesítettem.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5660
- Feltöltés dátuma: 2013. január 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Baba89
4 recept
A tortát a párom 23. szülinapjára készítettem, az ötlet onnan jött, hogy imád horgászni, és a kedvencei a csokis finomságok :) Kicsit macerás megcsinálni, én is féltem tőle kezdő szakácsként, de végül nagy sikert arattam vele :) A fondant és a torta receptjét kiskukta blogjáról vettem.