Császármorzsa 11. - juharszirupos gyümölcsmártással
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
A császármorzsához
-
41g tojás52 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
-
125g tej70 kcal
-
13g szódavíz0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g mazsola22 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
5g porcukor19 kcal
A gyümölcsmártáshoz
-
100g mangó43 kcal
-
50g körte26 kcal
-
50g alma23 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
8g juharszirup20 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4g vaj27 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
A császármorzsához
-
165g tojás208 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g szódavíz0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
20g porcukor77 kcal
A gyümölcsmártáshoz
-
400g mangó170 kcal
-
200g körte103 kcal
-
200g alma94 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
30g juharszirup78 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
15g vaj108 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
A császármorzsához
-
8.1g tojás10 kcal
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
24.7g tej14 kcal
-
2.5g szódavíz0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g mazsola4 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
1g porcukor4 kcal
A gyümölcsmártáshoz
-
19.8g mangó8 kcal
-
9.9g körte5 kcal
-
9.9g alma5 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0.5g barna cukor2 kcal
-
1.5g juharszirup4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 616 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 208 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 197 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 196.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 491 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 248 micro
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 74.3 g
Zsír
-
Összesen 65.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 637 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2463.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 833 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 789 mg
-
Nátrium 491 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 463.1 g
-
Cukor 169 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 784.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 701 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 128 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 306 micro
-
Kolin: 513 mg
-
Retinol - A vitamin: 534 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 1963 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 993 micro
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
A császármorzsához
-
3 db tojás
-
350 g finomliszt
-
5 dl tej
-
1 teáskanál cukor
-
1 csipet só
A gyümölcsmártáshoz
-
1 db mangó
-
1 db körte
-
1 db alma
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 ek barna cukor
-
2 ek juharszirup
-
1 tk fahéj
-
10 db szegfűszeg
Elkészítés
A császármorzsához
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojássárgát a tejjel, cukorral és sóval robotgéppel összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan beleszórjuk a lisztet. Félretesszük a robotgépet.
- Belekeverjük a mazsolát. Hozzáöntjük a fél dl szénsavas vizet (könnyebbé teszi a császármorzsát).
- Robotgéppel felverjük a fehérjét, és óvatosan a masszához keverjük (ezt már gép nélkül).
- A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és beleöntjük a tésztát. Közepes hőfokon addig sütjük, amíg az alja teljesen megszilárdul.
- Lapos fakanállal kettévágjuk, és egy villa segítségévelmegfordítjuk a darabokat. A feleket is kettévágjuk, majd azokat is...
- A császármorzsát készre sütjük úgy, hogy folyamatosan forgatjuk annak darabjat - nem keverjük.
- A mangót, az almát és a körtét meghámozzuk, majd felaprítjuk.
- 1 ek vajon megpároljuk őket az1 ek barna cukorral, 2 ek juharsziruppal, 10 szem szegfűszeggel, 1/2 citrom levévelés kb. 1 tk fahéjjal.
- Amikor elkészül a szósz, kivesszük belőle a szegfűszegeket.
- A császármorzsát tálalás előtt megszórjuk porcukorral, ésráöntjük a gyümölcsmártást.
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10768
- Feltöltés dátuma: 2011. május 03.
Ajánló
Az eredeti receptet írtam le, de a 30 g vajat soknak találtam, így felére csökkentettem a mennyiséget. Ezt az adagot 3 részletben sütöttem ki, hogy jól átsüljön, és ne égjen oda. Két fakanalat is használtam: az egyiket a nyers, illetve félig sült tészta megfordításához, a másikat a már megsült darabok forgatásához.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Az osztrák és a magyar császármorzsa szinte teljesen különböző recept alapján készül, viszont a maga módján mindegyik finom. Én most az osztrákot próbáltam ki, beírtam a keresőbe a Kaiserschmarrn szót, és el is készítettem az első receptet, amit találtam. A honlapon egy kis történelmi összefoglalót is írtak az I. Ferenc Józseffel kapcsolatos eredetről. Aztán leszögezték, hogy nekik igazából mindegy is honnan ered, mert finom, és az a lényeg. A gyümölcsöktől kezdve saját találmány. Eredetileg félig reform császármorzsának indult félbarna liszttel, bio juharsziruppal és egzotikus szezongyümölccsel, de az első pár falat után a férjem közölte, hogy nem elég édes. Ekkor pótoltam az eredetileg szándékosan kihagyott "megszórjuk porcukorral" lépést is. A gyerekek pedig nagy ívben elkerülték a gyümölcsös részeket, így maradt az instant kakaó. Ezek után a kisebb változtatások után már mindenki kért repetát is.