Clemenza húsgolyós-kolbászos spagettije a Keresztapából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
hozzávalók a húsgolyókhoz
-
67g darált sertéshús121 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
hozzávalók a paradicsomos raguhoz
-
50g kolbász226 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
7 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
-
3g nádcukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
hozzávalók a tálaláshoz
-
58g spagetti tészta216 kcal
-
12g parmezán sajt46 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
869
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
hozzávalók a húsgolyókhoz
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
hozzávalók a paradicsomos raguhoz
-
300g kolbász1356 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
39 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1200g paradicsom216 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
hozzávalók a tálaláshoz
-
350g spagetti tészta1299 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
5207
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
hozzávalók a húsgolyókhoz
-
13.3g darált sertéshús24 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
hozzávalók a paradicsomos raguhoz
-
10g kolbász45 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.6g sűrített paradicsom1 kcal
-
5g vörösbor4 kcal
-
0.7g nádcukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
39.9g paradicsom7 kcal
-
1.7g habtejszín5 kcal
hozzávalók a tálaláshoz
-
11.6g spagetti tészta43 kcal
-
2.3g parmezán sajt9 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
173
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.4 g
Zsír
-
Összesen 47.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2054 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 1156 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 317.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 185 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 998 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 7447 micro
-
Lut-zea 300 micro
Összesen
869
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 254.2 g
Zsír
-
Összesen 282.9 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 646 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12324.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 348 mg
-
Kálcium 1643 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 523 mg
-
Foszfor 2825 mg
-
Nátrium 6935 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 382.3 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1906.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1272 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 193 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 129 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1111 micro
-
Kolin: 631 mg
-
Retinol - A vitamin: 717 micro
-
α-karotin 1226 micro
-
β-karotin 5987 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 44683 micro
-
Lut-zea 1801 micro
Összesen
5207
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 410 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 199 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1486 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
173
kcal
Hozzávalók
hozzávalók a húsgolyókhoz
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 db tojás
-
2 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
30 g parmezán sajt
-
1 ek vaj
-
2 ek olívaolaj
hozzávalók a paradicsomos raguhoz
-
30 dkg kolbász
-
2 ek olívaolaj
-
2 ek vaj
-
2 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 ek sűrített paradicsom
-
1.5 dl vörösbor
-
2 ek nádcukor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1.2 kg paradicsom
-
0.5 dl habtejszín
hozzávalók a tálaláshoz
-
35 dkg spagetti tészta
-
7 dkg parmezán sajt
-
bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés
hozzávalók a húsgolyókhoz
- A húsgolyóhoz a hozzávalókat egy közepes méretű tálba tesszük. Összegyúrjuk, és diónyi gombócokat formázunk belőle.
- Az olívaolajat és a vajat összehevítjük, és körbepirítjuk a húsgolyókat.
hozzávalók a paradicsomos raguhoz
- A kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben picit lepirítjuk, majd félretesszük.
- A vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk, a fokhagymát pedig vékonyan felszeleteljük. Az olaj és a vaj keverékét felhevítjük, rádobjuk a hagymákat, és üvegesre pároljuk.
- Hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot, meglocsoljuk vörösborral és meghintjük 2-3 evőkanál cukorral. Folyamatos kevergetés mellett 5-10 percet főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
- A paradicsomot felkockázzuk és a paradicsomos alaphoz adjuk. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd lefedve, alacsony lángon 20 percet főzzük, majd a fedőt eltávolítva még nagyjából 10 percet, amíg a felesleges folyadék elpárolog.
- Amint megpuhult a paradicsom, botmixerrel turmixolunk rajta egy-kettőt - ez a lépés el is hagyható, de krémesebb lesz így. Hozzáadunk egy kevés habtejszínt a színe végett, majd jöhet bele az előkészített kolbász és húsgombóc.
- A hússal együtt, alacsony lángon főzzük még egy 10-15 percet, hogy a paradicsomszósz a kolbász ízét is átvegye.
hozzávalók a tálaláshoz
- A spagettit sós vízben készre főzzük és leszűrjük.
- A paradicsomos szószt a spagettivel tálaljuk, jó adag parmezánnal és friss bazsalikommal megszórva.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 214
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 13338
- Feltöltés dátuma: 2019. január 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Biztos sok Keresztapa-rajongónak rémlik az a jelenet, amikor a Corleone-család caporegime-éje, Clemenza kiokítja Michael-t a paradicsomos spagetti elkészítésének csínja-bínjáról. Én most szintén az ő utasításai alapján készítettem el ezt a fenséges ragut, amiben az legjobb, hogy nincs benne semmi flanc. Csak a hagyma, a kolbász és a rengeteg paradicsom tiszta, letisztult íze - mert néha nem is kell több.