Citrommázas sütifánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
1g sütőpor1 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
33g görög joghurt33 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g vaj38 kcal
-
5 kcal
-
106g napraforgó olaj0 kcal
Citromos máz
Összesen
402
kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
10g sütőpor5 kcal
-
320g finomliszt1165 kcal
-
4g só0 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
260g görög joghurt268 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
850g napraforgó olaj0 kcal
Citromos máz
Összesen
3214
kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
16.7g finomliszt61 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
13.5g görög joghurt14 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
44.3g napraforgó olaj0 kcal
Citromos máz
Összesen
167
kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 635.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 298 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.2 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
402
kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 53.5 g
Zsír
-
Összesen 74 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 741 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5087.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 882 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 1583 mg
-
Nátrium 2384 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 593.6 g
-
Cukor 331 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 117.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 516 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 535 mg
-
Retinol - A vitamin: 504 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 718 micro
Összesen
3214
kcal
- 7% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 6.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
167
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Tészta
-
10 g sütőpor
-
1 kk só
-
260 g görög joghurt
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
10 dl napraforgó olaj
Citromos máz
Elkészítés
Tészta
- Egy közepes tálban keverjük össze a sütőport, a lisztet és a sót.
- Egy nagyobb tálban keverjük simára a tojássárgákat, a joghurtot, a kristálycukrot, a vajat és a vaníliát. Keverjük hozzá a száraz összetevőket egy spatulával, majd kézzel addig dolgozzuk a tésztát, amíg az összeáll és sima lesz (ne maradjanak benne lisztcsomók!).
- Borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, lisztezzük meg a tetejét, helyezzünk rá sütőpapírt, majd nyújtsuk ki másfél centi vékonyra. Távolítsuk el a sütőpapírt, és a felesleges lisztet söpörjük le a tésztáról.
- Kör alakú szaggatóval kb. 9 centi átmérőjű köröket szaggassunk a tésztából (ennek hiányában használhatunk egy nagy poharat vagy bögrét is). A tésztakorongoknak aztán szaggassuk ki a közepüket egy kb. másfél centi átmérőjű formával (vagy felespohárral, esetleg palackkupakkal). Egy pálcikával óvatosan emeljük ki a kis golyókat, majd az ujjainkkal kicsit szélesítsük ki a lyukakat.
- A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újból és szaggassunk ki újabb köröket.
- Egy magasfalú edényben forrósítsuk fel az olajat kb. 350 fokra. Helyezzünk bele néhány fánkot szellősen. Süssük mindkét oldalukat 2 percig, amíg megpuffadnak és mahagónibarna színük lesz. A kész fánkokat (és a golyójukat) tegyük rácsra, és hagyjuk őket 10 percet hűlni mázazás előtt.
Citromos máz
- Amíg a fánkok hűlnek, kikeverjük a porcukrot a sóval, a vízzel, a citromlével és a citromhéjjal.
- Mártsuk a mázba a fánkok mindkét oldalát, hagyjuk, hogy a felesleg lefolyjon róluk, majd helyezzük őket vissza a rácsra.
- Amit megdermedt a máz, lehet is fogyasztani.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 3513
- Feltöltés dátuma: 2021. január 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
420 recept
Ennél a receptél komoly kérdést kell feltennünk önmagunknak: most akkor egy fánkalakú sütit vagy sütiállagú fánkot készítettünk? Mindenesetre ha kicsit elrugaszkodnátok a hagyományos fánkoktól, ezt a receptet készítsétek el farsangra! A fánkok tésztája gyorsan összedobható és kisüthető, nem tettünk bele élesztőt, így keleszteni se kellett. Helyette került bele sütőpor, ami garantálta a könnyed és omlós végeredményt. A tésztát emellett joghurttal készítettük, így könnyű volt vele dolgozni, mert jó rugalmas lett tőle a textúrája. Az ízélmény fokozásáért pedig sütés után citromos mázzal vontuk be őket, ettől roppanós és kissé savanykásak lettek a sütifánkjaink.