Cassata siciliana
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
Piskótalaphoz
-
35g cukor135 kcal
-
44g finomliszt159 kcal
-
19g tej11 kcal
-
19g olívaolaj166 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
Az áztatáshoz
Töltelékhez
-
100g juhtúró283 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
40 kcal
-
3g cukor10 kcal
Tetejére
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
Piskótalaphoz
-
140g cukor542 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
75g tej42 kcal
-
75g olívaolaj663 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
Az áztatáshoz
Töltelékhez
-
400g juhtúró1132 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
161 kcal
-
10g cukor39 kcal
Tetejére
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
Piskótalaphoz
-
9.9g cukor38 kcal
-
12.4g finomliszt45 kcal
-
5.3g tej3 kcal
-
5.3g olívaolaj47 kcal
-
7.8g tojás10 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
Az áztatáshoz
Töltelékhez
-
28.3g juhtúró80 kcal
-
3.5g étcsokoládé19 kcal
-
11 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
Tetejére
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 28.2 g
Zsír
-
Összesen 51.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 721.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 271 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.4 g
-
Cukor 96 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 112.8 g
Zsír
-
Összesen 205.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2885.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 659 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 1084 mg
-
Nátrium 904 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 533.5 g
-
Cukor 384 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 211.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 305 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 545 micro
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Piskótalaphoz
- Elkészítjük a piskótalapot: A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.
- A folyékony hozzávalókat a cukorral elkeverjük, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, s beleforgatjuk a fehérjehabot is.
- Egy tortaforma alját kivajazzuk, belisztezzük, a masszát beletöltjük, és 175 fokon tűpróbáig sütjük.
- A kész piskótát teljesen hagyjuk teljesen kihűlni.
Az áztatáshoz
- Egy, a piskótalappal megegyező méretű gyümölcstorta forma belsejét celofánnal bevonjuk, hogy az összeállítás után könnyen kifordíthassuk a süteményt.
- A piskótát háromba vágjuk, a felső lapot a forma aljára helyezzük. A középső lapot először a forma oldalának magasságával megegyező méretű csíkokra vágjuk. Ezekből egyenlő szárú trapézokat vágunk, melyeket a forma oldalának kibélelésére használunk. Az egyik, hosszabb alapja kerül a forma alja felé, majd a következőt fordítva helyezzük mellé, és így tovább.
- A piskótát egy ecset segítségével megkenjük a cukros vízzel, majd a korábban elkészített túrós keverékkel betöltjük, és végül a harmadik lappal lezárjuk a tortánkat. Nem baj, ha nem illeszkedik tökéletesen, ez úgyis alulra fog kerülni.
- Az összeállítás után legalább egy fél órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy kicsit keményedjen. Ezután egy tányérra fordítjuk, és a celofánt lehúzzuk róla.
Töltelékhez
- A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, ízlés szerint cukrozzuk. Belekeverjük a csokidarabokat, a kandírozott gyümölcsöket, majd hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszahűljön.
Tetejére
- A marcipánmasszából hosszú csíkot nyújtunk, és bevonjuk vele a torta oldalát.
- Cukormázat készítünk, melyhez kevés vizet teszünk fel főni, és ebben annyi porcukrot olvasztunk fel, hogy még éppen folyós masszát kapjunk. Ezt egyenletesen elterítjük a torta tetején.
- Kandírozott gyümölcsökkel díszítjük, majd tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 7744
- Feltöltés dátuma: 2013. július 11.
Ajánló
Amennyiben lehetőségeink engedik, valóban juhtúrót, s ne tehéntúrót használjunk, az adja ugyanis a sütemény különleges, utánozhatatlan ízét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A cassata egy tipikus szicíliai édesség, mint ahogy azt a neve is elárulja. Gyökerei a 9. és a 11. századra nyúlnak vissza, amikor az arabok révén Palermóba értek az első cukornád, mandula, cédrus, citrom, keserű narancs és mandarin szállítmányok. A helyi juhtúróval kiegészítve máris adott volt a cassata minden hozzávalója, ami akkor még egy ricottával töltött, sült vajas tészta volt. A normannok idején, az 1100-as évek végén egy palermói zárda nővérei megalkották a pasta reale-t vagy pasta di mandorle-t, a mandulalisztből és cukorból álló mandulatésztát, más néven marcipánt. Ekkor vált a cassata egy sütés nélküli tortává. Itt még nincs vége a történetnek, ugyanis megérkeztek a spanyolok, s velük együtt a csokoládé és a piskótatészta (olaszul Pan di Spagna, azaz spanyol tészta). A korábbi recept kiegészült ezekkel a hozzávalókkal, s ekkor megszületett a Cassata alla Siciliana. Ma már Olaszország egész területén elterjedt ez az édesség, a legfinomabbakat pedig a szicíliai családok országszerte megtalálható kis cukrászdáiban találhatjuk.