r
Nosalty Logó

Cassata siciliana

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cassata siciliana
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Összesen 1112 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Összesen 4445 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Összesen 313 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    271 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.4 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1112 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    112.8 g

Zsír

  • Összesen
    205.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2885.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    659 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    1084 mg
  • Nátrium
    904 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    533.5 g
  • Cukor
    384 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    545 micro
Összesen 4445 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 313 kcal

Hozzávalók

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Elkészítés

Piskótalaphoz

  1. Elkészítjük a piskótalapot: A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.
  2. A folyékony hozzávalókat a cukorral elkeverjük, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, s beleforgatjuk a fehérjehabot is.
  3. Egy tortaforma alját kivajazzuk, belisztezzük, a masszát beletöltjük, és 175 fokon tűpróbáig sütjük.
  4. A kész piskótát teljesen hagyjuk teljesen kihűlni.

Az áztatáshoz

  1. Egy, a piskótalappal megegyező méretű gyümölcstorta forma belsejét celofánnal bevonjuk, hogy az összeállítás után könnyen kifordíthassuk a süteményt.
  2. A piskótát háromba vágjuk, a felső lapot a forma aljára helyezzük. A középső lapot először a forma oldalának magasságával megegyező méretű csíkokra vágjuk. Ezekből egyenlő szárú trapézokat vágunk, melyeket a forma oldalának kibélelésére használunk. Az egyik, hosszabb alapja kerül a forma alja felé, majd a következőt fordítva helyezzük mellé, és így tovább.
  3. A piskótát egy ecset segítségével megkenjük a cukros vízzel, majd a korábban elkészített túrós keverékkel betöltjük, és végül a harmadik lappal lezárjuk a tortánkat. Nem baj, ha nem illeszkedik tökéletesen, ez úgyis alulra fog kerülni.
  4. Az összeállítás után legalább egy fél órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy kicsit keményedjen. Ezután egy tányérra fordítjuk, és a celofánt lehúzzuk róla.

Töltelékhez

  1. A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, ízlés szerint cukrozzuk. Belekeverjük a csokidarabokat, a kandírozott gyümölcsöket, majd hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszahűljön.

Tetejére

  1. A marcipánmasszából hosszú csíkot nyújtunk, és bevonjuk vele a torta oldalát.
  2. Cukormázat készítünk, melyhez kevés vizet teszünk fel főni, és ebben annyi porcukrot olvasztunk fel, hogy még éppen folyós masszát kapjunk. Ezt egyenletesen elterítjük a torta tetején.
  3. Kandírozott gyümölcsökkel díszítjük, majd tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 7744
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 11.

Ajánló

Amennyiben lehetőségeink engedik, valóban juhtúrót, s ne tehéntúrót használjunk, az adja ugyanis a sütemény különleges, utánozhatatlan ízét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A cassata egy tipikus szicíliai édesség, mint ahogy azt a neve is elárulja. Gyökerei a 9. és a 11. századra nyúlnak vissza, amikor az arabok révén Palermóba értek az első cukornád, mandula, cédrus, citrom, keserű narancs és mandarin szállítmányok. A helyi juhtúróval kiegészítve máris adott volt a cassata minden hozzávalója, ami akkor még egy ricottával töltött, sült vajas tészta volt. A normannok idején, az 1100-as évek végén egy palermói zárda nővérei megalkották a pasta reale-t vagy pasta di mandorle-t, a mandulalisztből és cukorból álló mandulatésztát, más néven marcipánt. Ekkor vált a cassata egy sütés nélküli tortává. Itt még nincs vége a történetnek, ugyanis megérkeztek a spanyolok, s velük együtt a csokoládé és a piskótatészta (olaszul Pan di Spagna, azaz spanyol tészta). A korábbi recept kiegészült ezekkel a hozzávalókkal, s ekkor megszületett a Cassata alla Siciliana. Ma már Olaszország egész területén elterjedt ez az édesség, a legfinomabbakat pedig a szicíliai családok országszerte megtalálható kis cukrászdáiban találhatjuk.

Hozzávalók

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...