"Bűvölj el!" torta
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskóta alaphoz
-
37g tojás46 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
11g finomliszt40 kcal
-
11g dió73 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj11 kcal
A krémhez
-
56g tej31 kcal
-
4g finomliszt16 kcal
-
8 kcal
-
4g cukor17 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
11g fehér csokoládé60 kcal
-
28g mascarpone112 kcal
-
4 kcal
A rétegzéshez
-
33g eper10 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskóta alaphoz
-
330g tojás415 kcal
-
180g porcukor697 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g dió654 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
76 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A rétegzéshez
-
300g eper90 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskóta alaphoz
-
15.7g tojás20 kcal
-
8.6g porcukor33 kcal
-
4.8g finomliszt17 kcal
-
4.8g dió31 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
A krémhez
-
23.9g tej13 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
4 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
4.8g fehér csokoládé26 kcal
-
11.9g mascarpone48 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A rétegzéshez
-
14.3g eper4 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 166 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.8 g
Zsír
-
Összesen 260.2 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 1491 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4571.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 1303 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 1712 mg
-
Nátrium 1061 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 472.9 g
-
Cukor 327 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 577.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 728 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 391 micro
-
Kolin: 1240 mg
-
Retinol - A vitamin: 722 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2055 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 218.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Hozzávalók
A piskóta alaphoz
-
6 db tojás
-
18 dkg porcukor
-
10 dkg finomliszt
-
1 kk sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
-
0.5 l tej
-
2 púpozott ek finomliszt
-
1 púpozott ek étkezési keményítő
-
2 db tojás
-
100 g fehér csokoládé
-
250 g mascarpone
-
1 csomag vaníliás cukor
A rétegzéshez
Elkészítés
A piskóta alaphoz
- Elkészítjük a diós piskóta tortaalapot, amit a szeletelés előtt majd rendesen hagyjunk kihűlni. (Ehhez a tojásokat 1-2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből.)
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval lágy habbá, majd a porcukrot is hozzáadva kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadva óvatosan belekeverjük a tojássárgákat.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval, majd ezt is a tojáshabhoz adjuk, összeforgatjuk, vigyázva, hogy a levegő ne illanjon el a masszából.
- Kivajazott, sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
- Közben elkészítjük a krémet: Egy lábasban kézi habverővel összekeverjük a tejet, tojásokat, lisztet, keményítőt, cukrot és vaníliás cukrot.
- Folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután lehúzva a tűzről belekeverjük az apróra tördelt fehér csokoládét, elkeverjük míg szépen elolvad. Majd az egészet hagyjuk langyosra hűlni (közben néha-néha belekeverünk a bőrösödés elkerülése miatt). Miután kihűlt, hozzáadjuk a mascarpone-t is és simára keverjük.
- Miután a krémünk és a piskótalapunk is szépen kihűlt, összeállítjuk a tortát.
- Ehhez a piskótát 3 szeletre vágjuk. Az első, majd utána a második szintet is először szeletelt eperrel fedjük le, majd lekenjük a fehér csokoládés krém egy-egy harmadával, végül a felső piskótaszeletet felhelyezve a tortát beborítjuk a megmaradt egyharmad krémmel.
- Egész vagy szeletelt eperrel, mentalevelekkel, dióval vagy akár csokival díszíthetjük, kinek mi tetszik.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 309
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 65592
- Feltöltés dátuma: 2010. július 08.
Ajánló
Ha valaki ünnepi alkalomra készíti, tehát nem akarja azonnal hiánytalanul befalni, mint mi tettük majdnem, akkor esetleg fontolja meg a torta oldalának darált dióval történő borítását. Én így fogok tenni anyukám névnapjára. Szerencsére már nem kell sokat várni...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Hirtelen ötlet vezérelt az igen bevált diós piskóta és a frissen lelt fehér csokoládás mascarponekrém kombinálására, szerencsénkre még eper is szunnyadozott a hűtőben, nem kellett hát más csak egy nagy kalap szerencse és türelem, hogy elkészüljön az általunk csak "Bűvölj el! tortá"-nak becézett műremek. A szerencse maximálisan megvolt, az ízharmónia bombasztikus, most nem viccből ám! A türelem már döcögősebben jött csak össze, na de szerencsére sikerült pár kanál krémmel, néhány szem eperrel és egy kis levágott piskótaszéllel csillapítanom a háborgó, sütit követelő "éhező" tömeget (itt persze két pasimra gondolok szokás szerint, férjemre és kicsi csöpp fiamra). :) A krém inspirációjáért jár a hálás köszönet Semaver-nek!