Boribon tortája
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az alaptésztához
-
28g tojás35 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
3 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
4 kcal
-
25 kcal
-
35 kcal
-
4g víz0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A Maci tésztához
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
8g méz25 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
4g dió27 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
4g vaj30 kcal
A krémhez
-
9g tojás12 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3 kcal
-
25g rizstej12 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
5 kcal
-
4 kcal
-
3g csokoládé14 kcal
-
0g lapzselatin1 kcal
-
10g margarin75 kcal
-
3g porcukor11 kcal
-
4g meggy2 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az alaptésztához
-
330g tojás415 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
46 kcal
-
305 kcal
-
48g napraforgó olaj424 kcal
-
48g víz0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
A Maci tésztához
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
100g méz304 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
50g dió327 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
50g vaj359 kcal
A krémhez
-
110g tojás138 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
300g rizstej141 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
57 kcal
-
46 kcal
-
30g csokoládé164 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
50g meggy23 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az alaptésztához
-
17g tojás21 kcal
-
9.3g cukor36 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
2 kcal
-
4.1g étkezési keményítő16 kcal
-
2.5g napraforgó olaj22 kcal
-
2.5g víz0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A Maci tésztához
-
4.1g tojásfehérje2 kcal
-
5.1g méz16 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
2.6g dió17 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
2.6g vaj18 kcal
A krémhez
-
5.7g tojás7 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
15.4g rizstej7 kcal
-
3.1g finomliszt11 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
-
2 kcal
-
1.5g csokoládé8 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
-
6.4g margarin46 kcal
-
1.8g porcukor7 kcal
-
2.6g meggy1 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.8 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102 g
Zsír
-
Összesen 279 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 83 g
-
Koleszterin 1550 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5997.8 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 1277 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 2438 mg
-
Nátrium 1538 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 681.9 g
-
Cukor 385 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 803.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2204 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 444 micro
-
K vitamin: 130 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 1221 mg
-
Retinol - A vitamin: 2104 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 1202 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2053 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Hozzávalók
Az alaptésztához
-
6 db tojás
-
18 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg finomliszt
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
8 dkg étkezési keményítő
-
6 ek napraforgó olaj
-
6 ek víz
-
3 kk sütőpor
-
1 csipet só
A Maci tésztához
-
2 db tojásfehérje
-
4 ek méz
-
5 dkg finomliszt
-
0.3 kk szódabikarbóna
A krémhez
-
2 db tojás
-
3 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 dl rizstej
-
4 evőkanál finomliszt
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 dkg csokoládé
-
2 db lapzselatin
-
12.5 dkg margarin
-
5 ek porcukor
Elkészítés
Az alaptésztához
- A tojásfehérjéket a vízzel és a sóval felverjük, majd a cukor felét apránként beleszórva kemény habbá verjük.
- A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan belekeverjük a hab 1/3-át.
- A lisztet, kakaóport, étkezési keményítőt és a sütőport átszitáljuk, majd a maradék habbal felváltva a masszához adjuk, és óvatosan összekeverjük.
- A tésztát kerek formába öntjük, és úgy simítjuk el, hogy a szélén kissé magasabb legyen. 180 ° C-ra előmelegített sütő középső részén 40-45 percig sütjük. A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas.
- A kihűlt tortát egy napig pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
- A maci tésztáját is hasonlóan készítjük. (Nedves rész + száraz rész.) Mivel ez csak egy réteg lesz, ezért max. 170 C-on sütjük 20-30 percig egy 24 cm-es formában.
- A krémhez: A 2 tojást 3 ek cukorral habosra keverjük. Egy kisebb tálkában az 5 ek lisztet, a 2 ek kakaóporral elkeverjük, majd beleszitáljuk az előbbiekhez, majd hozzáadjuk a 3 dl tejet. Lassú hőfokon besűrítjük folyamatos kevergetés mellett. A krémet lehűtjük.
- A tortát másnap elfelezzük, és visszahelyezzük a tortakeretet, és a csokoládékrém 1/2 részével megtöltjük, majd egy 3 dl-es lecsurgatott, magvalt meggyel kirakjuk. A maradék krém 1/4 részével befedjük a meggyet, és a tortával befedjük. Végül a maradék krémmel a tetejét befedjük.
- A krém keverésekor, amikor a margarint a porcukorral kikevertük (mielőtt a főzött krémhez adjuk), 1 kanálnyit felhasználunk a maci testét lekenni, hogy a fondant és a marcipán tapadjon.
- Következik a szabászat. Ezt nem lehet félkézzel csinálni, így majd félnapot tartott felöltöztetni Boribont.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7447
- Feltöltés dátuma: 2011. május 10.
Ajánló
Nagy családban (nálunk 17 fő) sokféle elvárásnak kell megfelelnie egy süteménynek. Már nem csak a tejcukortól kell óvakodni, hanem a tejfehérjétől is. Eljött az ideje annak, hogy a rizstej tudományomat bevessem. Senki sem vette észre a változtatást, teljes volt a siker. Egyúttal elnyertem az "udvari cukrász" címet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Matyi még februárban, mikor meglátta a Sárikának készült katicatortát, elárulta, hogy ő egy Boribon tortát szeretne. Akkor boldog, ha őt is Boribonnak szólítjuk. Először azt sem tudtam, honnan vegyem a mintát, de hirtelen megpillantottam a faragott kis széküket. Gyors rajzolás, fényképezés. A torta különlegességét erősíti, hogy a rizstej használata után a fondant természetes színezését kutatom. A fondant készítés alapjait Kiskuktától tanultam. Amelyik színt még nem tudom előállítani, azt marcipánnal helyettesítem. (piros, zöld)