Bharwan tinda masala
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g közönséges tök17 kcal
-
125g csirke183 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
150g paradicsom27 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g koriander2 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g közönséges tök67 kcal
-
500g csirke731 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
24g gyömbér19 kcal
-
600g paradicsom108 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g koriander7 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
24.4g közönséges tök3 kcal
-
24.4g csirke36 kcal
-
16.6g vöröshagyma6 kcal
-
1.2g fokhagyma2 kcal
-
1.2g gyömbér1 kcal
-
29.2g paradicsom5 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.1g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
1.6g olívaolaj14 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g koriander0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 365.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 154 micro
-
β-karotin 1049 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 511 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78 g
Zsír
-
Összesen 86.1 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 255 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1851.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 903 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1461.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 521 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 195 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 178 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 303 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 617 micro
-
β-karotin 4197 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 15438 micro
-
Lut-zea 2043 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 90.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 205 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 752 micro
-
Lut-zea 100 micro
Hozzávalók
-
2 nagy db vöröshagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
4 cm gyömbér
-
6 közepes db paradicsom
-
2 teáskanál kurkuma
-
3 kávéskanál római kömény
-
1 teáskanál édesköménymag
-
1 teáskanál garam masala
-
chili ízlés szerint
-
4 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
1 csokor koriander
Elkészítés
- A tindát vékonyan meghámozzuk, és tetejüket keresztben bevágjuk + jelet formázva (ne túl melyen, mert akkor sütéskor szét fog esni), majd enyhén megsózva állni hagyjuk 5 percig.
- Olajat hevítünk, majd lassú tűzön megsütjük a tindákat, időnként kavargatva, megfordítva őket, hogy minden oldaluk átsüljön. Ha már van egy kis színük, és a késsel ejtett bevágás enyhén szétnyílt, papírtörlőre szedjük őket.
- Ha kiszedtük a tindákat, a forró olajba tesszük az egész római köményt és egész édesköményt, és addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezdenek. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát, és pár percig pirítjuk, amíg a gyömbér nyers illata elillan. A garam masala kivételével hozzáadjuk a fűszereket és a meghámozott, felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom egyneművé válik. Ekkor kerül bele a csirkehús (én kicsontozott, felkockázott csirkecombot használtam), és fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha megpuhult a hús, levesszük a fedőt, és addig főzzük, amíg egy nem híg, de nem is túl sűrű szószt kapunk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss koriandert, és elzárjuk alatta a gázt.
- Az első lépésben kisütött tindákat megtöltjük a szósszal, vagyis kiskanállal némi szószt teszünk a bevágásokba, és hozzáadjuk a masalahoz. Tálaláskor a tindák tetejét megszórjuk garam masalaval, és friss korianderlevéllel díszítjük.
- Chapatival vagy naan-nal tálaljuk.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2304
- Feltöltés dátuma: 2016. július 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A tinda egy Azsiában őshonos tökféle, amelyet almatöknek, kerek töknek is neveznek. Körülbelül alma nagyságú, zöld héjú zöldségféle, amelynek íze megegyezik a közönséges tök ízével, így ha nem sikerül tindat beszereznünk, akkor helyettesíthetjük tökkel, vagy akár patisszonnal is. A tinda nagyon sok egészséges tulajdonsággal bír, mivel 94%-a víz, így meglehetősen szénhidrát- és kalóriaszegény, csökkenti a rossz koleszterinek szintjét a vérben, gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást. Rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Az eredeti bharwan tinda hús nélkül készül, az elkészített masalaba kerül bele a kisütött és megtöltött tinda, de mivel hús nélkül nem kompatibilis a férjemmel, így én az extra változatot készítettem el.