r
Nosalty Logó

Bharwan tinda masala

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mango
Bharwan tinda masala
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 344 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 67 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    365.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    154 micro
  • β-karotin
    1049 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    511 micro
Összesen 344 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78 g

Zsír

  • Összesen
    86.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1851.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1461.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    178 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    303 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    617 micro
  • β-karotin
    4197 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    2043 micro
Összesen 1371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    90.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    205 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    752 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 67 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tindát vékonyan meghámozzuk, és tetejüket keresztben bevágjuk + jelet formázva (ne túl melyen, mert akkor sütéskor szét fog esni), majd enyhén megsózva állni hagyjuk 5 percig.
  2. Olajat hevítünk, majd lassú tűzön megsütjük a tindákat, időnként kavargatva, megfordítva őket, hogy minden oldaluk átsüljön. Ha már van egy kis színük, és a késsel ejtett bevágás enyhén szétnyílt, papírtörlőre szedjük őket.
  3. Ha kiszedtük a tindákat, a forró olajba tesszük az egész római köményt és egész édesköményt, és addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezdenek. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát, és pár percig pirítjuk, amíg a gyömbér nyers illata elillan. A garam masala kivételével hozzáadjuk a fűszereket és a meghámozott, felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom egyneművé válik. Ekkor kerül bele a csirkehús (én kicsontozott, felkockázott csirkecombot használtam), és fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha megpuhult a hús, levesszük a fedőt, és addig főzzük, amíg egy nem híg, de nem is túl sűrű szószt kapunk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss koriandert, és elzárjuk alatta a gázt.
  4. Az első lépésben kisütött tindákat megtöltjük a szósszal, vagyis kiskanállal némi szószt teszünk a bevágásokba, és hozzáadjuk a masalahoz. Tálaláskor a tindák tetejét megszórjuk garam masalaval, és friss korianderlevéllel díszítjük.
  5. Chapatival vagy naan-nal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2302
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tinda egy Azsiában őshonos tökféle, amelyet almatöknek, kerek töknek is neveznek. Körülbelül alma nagyságú, zöld héjú zöldségféle, amelynek íze megegyezik a közönséges tök ízével, így ha nem sikerül tindat beszereznünk, akkor helyettesíthetjük tökkel, vagy akár patisszonnal is.  A tinda nagyon sok egészséges tulajdonsággal bír, mivel 94%-a víz, így meglehetősen szénhidrát- és kalóriaszegény, csökkenti a rossz koleszterinek szintjét a vérben, gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást. Rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Az eredeti bharwan tinda hús nélkül készül, az elkészített masalaba kerül bele a kisütött és megtöltött tinda, de mivel hús nélkül nem kompatibilis a férjemmel, így én az extra változatot készítettem el. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...