Békebeli puncstorta
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 3% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
Piskóták
-
41g tojás52 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Szirup
-
25g cukor97 kcal
-
31g víz0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
11g narancslé5 kcal
-
3g rumaroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Töltelék
Fondant, burkolás
-
63g cukor242 kcal
-
22g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
583
kcal
- 3% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
Piskóták
-
330g tojás415 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
31 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Szirup
-
200g cukor774 kcal
-
250g víz0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
25g rumaroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Töltelék
-
91 kcal
-
44g mazsola132 kcal
-
20g rumaroma0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
120g sárgabaracklekvár334 kcal
Fondant, burkolás
-
500g cukor1935 kcal
-
175g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
4661
kcal
- 3% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
Piskóták
-
15.4g tojás19 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
5.6g finomliszt20 kcal
-
0.4g vanillincukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Szirup
-
9.3g cukor36 kcal
-
11.6g víz0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
4.2g narancslé2 kcal
-
1.2g rumaroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Töltelék
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
2g mazsola6 kcal
-
0.9g rumaroma0 kcal
-
4.7g víz0 kcal
-
5.6g sárgabaracklekvár16 kcal
Fondant, burkolás
-
23.3g cukor90 kcal
-
8.1g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
216
kcal
- 3% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 297.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.2 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 111 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
583
kcal
- 3% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.3 g
Zsír
-
Összesen 34.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2379.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 297 mg
-
Foszfor 1081 mg
-
Nátrium 506 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1073.6 g
-
Cukor 923 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 887.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 474 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 893 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 159 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1601 micro
Összesen
4661
kcal
- 3% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
216
kcal
Hozzávalók
Piskóták
-
6 púpozott ek cukor
-
6 púpozott ek finomliszt
-
1 csomag vanillincukor
-
1 csipet só
Szirup
-
200 g cukor
-
250 ml víz
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 narancsból nyert narancslé
Töltelék
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 marék mazsola
-
20 ml rumaroma
-
6 ek sárgabaracklekvár
Fondant, burkolás
Elkészítés
Piskóták
- A puncstorta elkészítéséhez első körben megsütjük a piskótákat. Ehhez a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és két 16 cm-es sütőforma alját kibélelünk sütőpapírral.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor felével és 1 vaníliás cukorral kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk. A sárgájás keveréket és a fehérjehabot óvatosan összeforgatjuk spatulával. Majd apránként, óvatos, de határozott mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet és egy csipet sót (1 mokkáskanál sütőpor is mehet bele opcionálisan).
- A két sütőformába halmozzuk a tésztát úgy, hogy az egyiket csak a forma kb. feléig töltjük meg (ez lesz a töltelék piskótája). Elsimítjuk a tetejüket, és mehet a meleg sütőbe 20-25 percre. Miután kisültek, kicsomagolás előtt hagyjuk teljesen kihűlni őket. A magas piskótát kettévágjuk, ez lesz az alja és a teteje a tortának. A tölteléknek valót pedig összetépkedjük falatnyi darabokra.
Szirup
- A sziruphoz egy kis lábosban összemelegítjük a cukrot a vízzel, a rummal, hozzáreszeljük egy narancs héját, és belefacsarjuk a levét is, a végén pedig hozzáadjuk az ételfestéket, és nem túl sűrűre főzzük. Végül leszűrjük egy tálkába.
Töltelék
- A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumos meleg vízbe.
- Két tálba elosztjuk a piskótadarabokat, és egyenletesen meglocsoljuk őket a sziruppal, majd az egyik tálba szitálunk kevés kakaóport, és elkeverjük a piskótával. Vigyázzunk, ne ázzanak nagyon szét!
- A piskóta alját visszahelyezzük a sütőformába, és vékonyan megkenjük a sziruppal, majd felváltva belerétegezzük a kétféle piskótát és az áztatott mazsolát. Miután elfogyott a töltelék, rátesszük a torta tetejének szánt tésztalapot, és lesúlyozva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A pihentetés után vékonyan körbekenjük a tortát forró baracklekvárral, hogy ne szívja be a piskóta a fondant-t, és hogy ne repedezzen meg.
Fondant, burkolás
- A cukrot és a vizet tiszta edényben tegyük fel a tűzhelyre melegedni, miután felforrt, a rajta keletkező habot kis szűrővel szedjük le. Tegyük bele az ecetet, ezzel invertáljuk a cukrot (így nem fog visszakristályosodni). Majd forraljuk tovább, míg eléri a 115 C-fokot.
- Ha nincs hőmérőnk, akkor két ujjunk között próbáljunk szálat húzni a cukorból. Ha sikerül, kész az alap. Öntsük ki sima, hideg felületre (vagy egy nagy fém keverőtálba) és hagyjuk kicsit hűlni (40-50 fokra). Ezután egy habkártyával addig mozgassuk, amíg besűrűsödik (szinte megdermed), és kifehéredik.
- A fondant-t gőz fölött újra folyékonyra olvasztjuk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen 50 foknál melegebb. Piros vagy pink színezővel színezzük rózsaszínre. Tegyünk félre egy keveset a fondant-ból, és töltsük bele egy kisebb habzsákba.
- A tortát rácsra téve öntsük le a többi langyos fondant-nal, kenőkéssel gyorsan húzzuk le a felesleget, és egyengessük el az oldalain is. A habzsába töltött fondant-nal pedig hagyományosan rácsozzuk be a torta tetejét.
- Pillanatok alatt kidermed. A torta alját díszíthetjük kis rózsaszín cukorgyöngyökkel, vagy be is panírozhatjuk csokiforgáccsal. Egy kis pihentetés után tálalhatjuk is!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 83
- 7 napos nézettség: 594
- Össznézettség: 47428
- Feltöltés dátuma: 2022. december 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
laktózmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Rózsaszín cukormáz és rum – ez jut eszébe minden magyarnak a puncstorta hallatán. Bár a töltelék összetétele házanként változhat, egy biztos: a puncstorta egy egyedi sütemény, mert nem krémmel, hanem rumos cukorszirupba áztatott piskótadarabokkal töltik meg, és rózsaszín fondant-nal vonják be, ami nem más, mint folyékony cukormáz, ezt pedig málnaszörppel, meggylével vagy ételfestékkel színezik. A máz otthoni előállítása csöppet macerás, de nem lehetetlen! Érdemes kipróbálni, vállalkozó szelleműeknek ajánljuk!