Beigli Pöszmösz konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
5 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
13g tej7 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos töltelékhez
A diós töltelékhez
-
50g dió327 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
25g tej14 kcal
Összesen
1572
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
800g finomliszt2912 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g sertészsír1804 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
100g tej56 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos töltelékhez
A diós töltelékhez
-
400g dió2616 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
200g tej112 kcal
Összesen
12568
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
24.1g finomliszt88 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
6g sertészsír54 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
3g tej2 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
10.5g tejföl21 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos töltelékhez
A diós töltelékhez
-
12g dió79 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
6g tej3 kcal
Összesen
377
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.8 g
Zsír
-
Összesen 90.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2133.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 909 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 283 mg
-
Foszfor 790 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.8 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
1572
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 254.8 g
Zsír
-
Összesen 722.6 g
-
Telített zsírsav 166 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 333 g
-
Koleszterin 757 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17071.1 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 394 mg
-
Kálcium 7272 mg
-
Vas 64 mg
-
Magnézium 2261 mg
-
Foszfor 6322 mg
-
Nátrium 642 mg
-
Réz 14 mg
-
Mangán 46 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1334.3 g
-
Cukor 566 mg
-
Élelmi rost 131 mg
VÍZ
-
Összesen 501.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 594 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 283 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1311 micro
-
Kolin: 740 mg
-
Retinol - A vitamin: 578 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 682 micro
Összesen
12568
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 513.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
377
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
80 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
20 dkg sertészsír
-
4 dkg friss élesztő
-
1 dl tej
-
2 db tojás
-
3.5 dl tejföl
-
só ízlés szerint
A mákos töltelékhez
A diós töltelékhez
-
40 dkg dió
-
20 dkg cukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
2 dl tej
Elkészítés
A tésztához
- Tésztához: Megfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.
- Addig a a lisztet a zsírral összemorzsoljuk, beleütjük a 2 tojást, majd a 10 dkg cukrot is hozzáadjuk. Miután az élesztő felfutott, beleöntjük a liszthez és elkezdjük összedolgozni, közben adagoljuk hozzá a tejfölt. Addig gyúrjuk, míg szépen összeáll a tésztánk. Miután ez kész, tegyük pár órára be a hűtőbe.
- Míg a tészta pihen, megcsináljuk a töltelékeket. Mérjük ki a mákot. A vizet tegyük fel melegedni, amíg ez melegszik, keverjük össze a mákot a cukorral és a reszelt citrom héjával.
- Ha a víz forr, öntsük le a mákot, keverjük össze és hagyjuk kihűlni. A diónál ugyanez a menet.
- Kb 2 óra elteltével kivehetjük a tésztát a hűtőből. Szedjük 4 egyenlő részre (bevallom én a mérleg segítségét szoktam használni).
- Kilisztezett nyújtódeszkán kezdjük el kinyújtani a tésztát, kb ujjnyi vastagra. (A tölteléket én általában nagyon a szélére már nem szoktam kenni, de ez rátok van bízva, én úgy vagyok vele, inkább a közepén legyen jó sok töltelék.)
- Nálunk 2 mákos és 2 diós szokott kijönni ezekből az adagokból.
- Ha megvagyunk a töltéssel, szorosan tekerjük fel őket, tegyük be először melegbe, kenjük be tojással, majd fél óra múlva hidegbe és újra kenjük meg tojással.
- Mikor ez is kész, a harmadik kenés előtt szurkáljuk meg a tetejét és az oldalát is villával, újra megkenjük, majd előmelegített sütőben olyan 40 percig süssük. (Én tűpróbázni szoktam, abban bízom meg inkább.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 5726
- Feltöltés dátuma: 2013. január 05.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
3 éve próbáltam először bejglit sütni, de olyan kemény lett, hogy egy felnőtt embert is ölhettem volna vele. Aztán Keresztanyukámtól kértem segítséget, és ebben a receptben nem csalódtam. Mint a képen is látható, több méret készült idén, de jövőre csakis a legkisebbet fogom csinálni, mert ott érvényesül a töltelék igazán. A mazsolát mindketten utáljuk, ezért sem írtam a receptbe, de természetesen lehet belerakni.