Bécsi almás rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
17g mazsola50 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
17g nádcukor63 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g rum6 kcal
-
17g zsemlemorzsa66 kcal
-
10g vaj72 kcal
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
7g víz0 kcal
-
24 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
A mázhoz
-
8g habtejszín24 kcal
-
1g porcukor3 kcal
A szóráshoz
-
8g porcukor32 kcal
Összesen
741
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
100g nádcukor380 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
16g rum37 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
60g vaj430 kcal
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
A mázhoz
-
50g habtejszín146 kcal
-
4g porcukor15 kcal
A szóráshoz
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
4445
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltelékhez
-
49g alma23 kcal
-
4.9g mazsola15 kcal
-
4.9g mandula29 kcal
-
4.9g nádcukor19 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
4.9g zsemlemorzsa19 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
A tésztához
-
12.2g finomliszt45 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
2g víz0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.4g vaj18 kcal
A mázhoz
-
2.4g habtejszín7 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
A szóráshoz
-
2.4g porcukor9 kcal
Összesen
218
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 855.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 212 mg
-
Nátrium 412 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.1 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 167.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
741
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.7 g
Zsír
-
Összesen 187.4 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 472 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5135 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 757 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 471 mg
-
Foszfor 1274 mg
-
Nátrium 2470 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 642.7 g
-
Cukor 324 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1006.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 997 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 311 mg
-
Retinol - A vitamin: 953 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 452 micro
-
β-crypt 108 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 558 micro
Összesen
4445
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
218
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
-
5 közepes db alma
-
10 dkg mazsola
-
10 dkg nádcukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
2 ek rum
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
6 dkg vaj
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 kk só
A mázhoz
-
0.5 dl habtejszín
-
2 teáskanál porcukor
A szóráshoz
-
5 dkg porcukor
Elkészítés
A töltelékhez
- A liszthez adjuk a sót.
- A tojást egy kis tálkába ütjük, lazán felverjük, és belekeverjük az olajat és a vizet. A liszthez adjuk ezt az egyveleget, alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felülelten dagasztjuk a tésztát.
- Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a buci felülete.
- Olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és fél órán át pihentetjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeleteljük. Tálba tesszük, hozzákeverjük a mazsolát, a mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a rumot. A zsemlemorzsát pedig vajon világos színűre pirítjuk.
- Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Amikor egészen vékony, óvatosan kézzel meghúzkodjuk minden irányban, hogy még vékonyabb és nagyobb legyen a tészta. (A folyamat végén nem a mi rétesünk hajszálvékonyságára számítsunk, mert a bécsi almás rétes tésztája vastagabb annál.)
- Nagy konyharuhára terítjük a tésztát. Jól megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük mindenhol zsemlemorzsával, és egyik felén elosztjuk a tölteléket, a széleket kissé szabadon hagyva.
- A töltelékes oldalánál kezdve feltekerjük, a végeket összecsípve lezárjuk, és kivajazott tepsibe patkó alakra hajlítva átemeljük. Tetejét megkenjük a cukros tejszínnel.
- Az előmelegített sütőbe dugjuk úgy 45 percre, közben többször átkenjük a tejszínes mázzal.
- Amikor kész, a sütőben hagyjuk negyed órán át, majd langyosan tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 517
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 99269
- Feltöltés dátuma: 2011. november 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
Nem hallottam erről a finomságról egészen addig, míg végig nem lapoztam szakácskönyvtáram legújabb egyedét, a Desszertek c. süteményeskönyvet. Első látásra szerelemből másnapi elkészítés lett. Aki szereti az almás sütiket, annak kipróbálása kötelező!