"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 15% Zsír
A páchoz
-
5g olívaolaj47 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A raguhoz
-
83g bárányhús223 kcal
-
33g csicseriborsó126 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
42g víz0 kcal
-
10g fekete olajbogyó12 kcal
-
7g mazsola22 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g olívaolaj59 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 15% Zsír
A páchoz
-
32g olívaolaj283 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A raguhoz
-
500g bárányhús1335 kcal
-
200g csicseriborsó756 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
250g víz0 kcal
-
60g fekete olajbogyó70 kcal
-
44g mazsola132 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 15% Zsír
A páchoz
-
2.4g olívaolaj21 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A raguhoz
-
37.7g bárányhús101 kcal
-
15.1g csicseriborsó57 kcal
-
13.6g vöröshagyma5 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
18.8g víz0 kcal
-
4.5g fekete olajbogyó5 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 33.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 500.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 129.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 206 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.7 g
Zsír
-
Összesen 198.9 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3003.4 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 319 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 308 mg
-
Foszfor 1409 mg
-
Nátrium 810 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 192.9 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 776.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1238 micro
-
Kolin: 222 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 201 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 314 micro
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 226.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
A páchoz
-
4 ek olívaolaj
-
2 teáskanál cukor
-
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 tk fahéj
-
1 tk kurkuma
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A raguhoz
-
50 dkg bárányhús
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2.5 dl víz
-
20 db fekete olajbogyó
-
2 marék mazsola
-
5 ek olívaolaj
Elkészítés
A páchoz
- A bárányhúst 1,5-2 centis kockákra vágjuk. (Ennyi hús kb. 1 egész, csontos combon vagy lapockán található, ezek megfelelők ehhez a fogáshoz. Kicsontozni sokáig tart, ezt nem számoltam az elkészítési időbe!)
- Elkészítjük a pácot, beleforgatjuk a húst, s egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt is egy éjszakára áztatjuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
- Másnap a csicseriborsót új vízben feltesszük főni 1,5 órára (kuktában 1 óra), vagy amíg megpuhul.
- A húst némi extra olívaolajjal, pácostul pár perc alatt megpirítjuk, majd kiszedjük az edényből. Az edényben maradt szaftot egy pohárba öntjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy 2,5 dl legyen. (Ha csak olaj marad az edényben, azt benne hagyjuk.)
- Felaprózzuk a hagymát és a fokhagymát, s az edényben maradt olajon (ezt kiegészíthetjük) megdinszteljük őket. Ezután felöntjük a szaftos vízzel, majd felforraljuk.
- Mikor forr, hozzáadjuk a megpirított húst, kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk, lefedjük az edényt, s mérsékelt tűzön, lassan rotyogtatva 1 órán át - vagy amíg a hús megpuhul - főzzük.
- Ekkor beletesszük a megfőtt csicseriborsót, az olívabogyót, a mazsolát, néhány csík citromhéjat, s további 20 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha kell, utánasózzuk.
- Kuszkusszal tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk frissen vágott korianderzölddel.
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 18782
- Feltöltés dátuma: 2010. január 04.
Ajánló
Egész nyugodtan lehet marhahúsból is készíteni. A bárány ne legyen akadály, mert itt a fűszerek és kiegészítők íze a leglényegesebb. Kuszkusz az igazi mellé, de akár rizzsel is lehet próbálkozni. Ha nincs előfőzött kuszkuszunk, akkor sem kell megijedni! 1,5 dl száraz kuszkusz 1 perc alatt megpirítunk 2 ek olajon, majd felöntjük 2,5 dl forró, sós vízzel. Lefedjük, 1 percig még a tűzön hagyjuk, majd 10 percre félretesszük gőzölődni, és kész is!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A fantáziadús címet a Barátság-kőolajvezeték mintájára adtam a receptnek: az étek ugyanis a népek közti szeretetteljes összefogás eredményeképpen jöhetett létre. (Ezúttal tényleg, nem úgy, mint a kőolajvezeték... mindegy.) Én, a magyar, ugyanis Angliában tanultam német barátaimtól, akik francia szakácskönyvükből nézték ki az algériai receptet. (Franciaország és Algéria "szeretetteli" kapcsolatát most ne firtassuk...) Mikor karácsonyra hazalátogattam, mindenképp meg akartam mutatni az otthoniaknak mind a keleties csicseriborsót és kuszkuszt, mind a nálunk szintén nem túl gyakori bárányt (anyukám eddig csak Erdélyben evett, és a lehártyázás-zsírozás miatt nagy mumusnak számított). El is kértem a receptet, s óriási akció keretében még bárányt is tudtam szerezni. A Hunyadi téri piacon kétszer álltam sorba, s egy fél vagyont fizettem a combért... Ezután hatalmas családi teamwork kellett a bari kicsontozásához. De végül siker koronázta a dolgot, s újévkor csodás búcsúebéd kerekedett belőle.