Aszalt szilva leves édes grízgaluskával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kovács Györgyi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
50g aszalt szilva120 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
-
10 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
25g dió164 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
250g víz0 kcal
A grízgaluskához
Összesen
652
kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
-
10g puncs pudingpor38 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
100g dió654 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
1000g víz0 kcal
A grízgaluskához
Összesen
2601
kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
9.7g aszalt szilva23 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
7.3g vörösbor6 kcal
-
0.5g puncs pudingpor2 kcal
-
7.3g habtejszín21 kcal
-
4.9g dió32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
48.6g víz0 kcal
A grízgaluskához
Összesen
126
kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 541.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.6 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 332.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 188 micro
Összesen
652
kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.7 g
Zsír
-
Összesen 140 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 631 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2165 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 697 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 311 mg
-
Foszfor 854 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 286.3 g
-
Cukor 165 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1331 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 747 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 122 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 218 micro
-
Kolin: 425 mg
-
Retinol - A vitamin: 653 micro
-
α-karotin 129 micro
-
β-karotin 949 micro
-
β-crypt 203 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 753 micro
Összesen
2601
kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 105.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
126
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
20 dkg aszalt szilva
-
8 db szegfűszeg
-
1 db fahéjrúd
-
6 dkg cukor
-
1.5 dl vörösbor
-
1.5 dl habtejszín
-
10 dkg dió
-
1 csipet só
-
1 l víz
A grízgaluskához
Elkészítés
A leveshez
- Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, fahéjat teatojásba rakjuk. A diót serpenyőbe, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd összevagdaljuk. A citromot, narancsot jól megmossuk, és lereszeljük a héját.
- 1 l vizet felteszünk forrni, beletesszük a cukrot, csipet sót, a fűszereket a teatojásban, reszelt citrom és narancshéjat, a bort. Majd forráskor belerakjuk a feldarabolt aszalt szilvát. Kb.10 percig főzzük.
- A puncs pudingport elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a levest, majd 2-3 percig forraljuk még, és belekeverjük a tejszínt.
- A tetejét pörkölt dióval és tejszínhabbal díszítjük tálaláskor.
- Édes grízgaluskához: a citromot megmossuk, héját lereszeljük.
- Vajat, cukrot, citrom héját, grízt a tejjel addig főzzük, míg el nem válik az edénytől.
- Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. 10 percig pihentetjük.
- Sós vízben apró gombócokat főzünk belőle.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8577
- Feltöltés dátuma: 2012. március 14.
Ajánló
Mivel mi egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, a vörösbor helyett az Ausztriában kapható Orangen Punsch szirupot szoktam használni. Az a baj, hogy csak karácsony előtt kapható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kovács Györgyi
57 recept
Ehhez és más gyümölcslevesekhez is szoktam édes grízgaluskát készíteni.