Árpagyöngyrizottó sült kelbimbóval
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
hozzávalók a rizottóhoz
-
100g gersli352 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
350g zöldség alaplé25 kcal
hozzávalók a kelbimbóhoz
-
250g kelbimbó97 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
3g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Összesen
808
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
hozzávalók a rizottóhoz
-
200g gersli704 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
700g zöldség alaplé49 kcal
hozzávalók a kelbimbóhoz
-
500g kelbimbó194 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
6g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Összesen
1614
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
hozzávalók a rizottóhoz
-
12g gersli42 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.8g rozmaring1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.6g szójaszósz0 kcal
-
9g fehérbor7 kcal
-
42.1g zöldség alaplé3 kcal
hozzávalók a kelbimbóhoz
-
30.1g kelbimbó12 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
Összesen
97
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3431 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 417 mg
-
Nátrium 2637 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 284.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 195 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 407 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 1065 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3739 micro
Összesen
808
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.9 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6862 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 298 mg
-
Foszfor 834 mg
-
Nátrium 5274 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 569.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 535 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 390 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 815 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 184 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 2131 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7477 micro
Összesen
1614
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 413.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 318 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 450 micro
Összesen
97
kcal
Hozzávalók
hozzávalók a rizottóhoz
-
20 dkg gersli
-
5 dkg vaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
2 szál rozmaring
-
1 ek szójaszósz
-
1.5 dl fehérbor
-
7 dl zöldség alaplé
hozzávalók a kelbimbóhoz
-
50 dkg kelbimbó
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál fehér bors
-
1 teáskanál só
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
hozzávalók a rizottóhoz
- Az árpagyöngyöt (gerslit) mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
- A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg.
- Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve, addig főzzük, még a folyadékot teljesen felszívja.
- Ezután öntsük fel egy merőkanál alaplével, majd szintén félig lefedve addig főzzük, még a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, még az árpagyöngy (gersli) kellően megpuhul és jó szottyos lesz (közben többször keverjük meg). Az elkészült rizottót tálalásig tartsuk melegen.
- A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.
- Az olajat keverjük össze a sóval, borssal és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra. Ezután forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 130 fokon, 20 percig sütöttem).
- Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 244
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16205
- Feltöltés dátuma: 2016. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gizi
401 recept
A gersli főzési ideje kicsivel hosszabb időt vesz igénybe, mint a rizs, de megéri azt a kis pluszt. A fűszeres kelbimbó és a gerslis rizottó nagyon jól illik egymáshoz.