Aranygaluskalács vaníliasodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
31g rétesliszt114 kcal
-
0g só0 kcal
-
4 kcal
-
13g tej7 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
9g vaj63 kcal
A formázáshoz és fonáshoz
A vaníliasodóhoz
-
75g tej42 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
7 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5 kcal
Összesen
857
kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
100g tej56 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
70g vaj502 kcal
A formázáshoz és fonáshoz
A vaníliasodóhoz
-
600g tej336 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
57 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
6860
kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
12.2g finomliszt44 kcal
-
12.2g rétesliszt44 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
3.4g vaj25 kcal
A formázáshoz és fonáshoz
A vaníliasodóhoz
-
29.3g tej16 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
336
kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 52.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 604.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
857
kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.6 g
Zsír
-
Összesen 420.1 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 154 g
-
Koleszterin 1558 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4838.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 246 mg
-
Kálcium 1357 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 606 mg
-
Foszfor 2124 mg
-
Nátrium 450 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 653.5 g
-
Cukor 218 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 181.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1889 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 812 micro
-
Kolin: 1041 mg
-
Retinol - A vitamin: 1847 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 472 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1211 micro
Összesen
6860
kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
336
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
250 g rétesliszt
-
1 csipet só
-
30 g friss élesztő
-
100 ml tej
-
3 ek cukor
-
2 db tojássárgája
A formázáshoz és fonáshoz
A vaníliasodóhoz
-
600 ml tej
-
3 db tojássárgája
-
1 ek étkezési keményítő
-
40 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A liszteket és a sót egy nagy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, valamint a felfutott élesztőt a tejjel. Hozzáadunk még annyi tejet, amíg egy ruganyos, de nem ragacsos tésztát kapunk, ami könnyen gyúrható. Nagyjából 2-3 percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a felülete. Ekkor visszatesszük a tálba és fokozatosan hozzádagasztjuk az olvasztott vajat. Ha felvette az összeset, tovább dagasztjuk a deszkán 2-3 percig. Ha kész, visszatesszük a tésztát a tálba, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A formázáshoz és fonáshoz
- A diót ledaráljuk (maradhatnak benne nagyobb, durvább darabok, attól csak izgalmasabb lesz a kalács), majd elkeverjük a cukorral.
- A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyik kis gombócot téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal, és bőven megszórjuk cukros dióval. A hosszabbik oldalától kezdve felcsavarjuk a tésztát, mintha csigát készítenénk, majd az így kapott rúd két végét lezárjuk, és az egészet kicsit megsodorjuk, hogy minimálisan hosszabb legyen.
- Ha megvan mind a négy tésztakígyónk, a maradék cukros diót egy nagy tálcára öntjük. Minden kígyót alaposan bevonunk olvasztott vajjal, majd meghempergetjük őket a cukros dióban.
- A kalácsunkat négyes fonással formázzuk meg: ehhez a jobb oldalra elkülönítünk három szálat, a bal oldalra pedig a maradék egyet. Ezután a jobb három közül a középsőt felemeljük, majd a bal legszélsőt áthúzzuk alatta a túloldalra. Majd ismét felemeljük a jobb három közül a középsőt, és a bal oldalit áthúzzuk alatta. Ezt a mozdulatsort ismételjük addig, amíg el nem készül a kalácsunk.
- A megfont kalácsot letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük, közben pedig előmelegítjük a sütőt: 170 fokra, légkeveréssel.
- A megkelt kalácsot a sütőbe tesszük, és beteszünk alá egy tepsi forró vizet is, hogy gőz keletkezzen a sütő belsejében. A kalácsot összesen 35-40 percig kell sütni, azonban az első 20 perc után érdemes letakarni alufóliával, ha nagyon elkezdene barnulni. Így nem fog megégni (a dió különösen hajlamos erre), és a belseje is alaposan átsül.
- A kisült kalácsot hagyjuk majdnem teljesen kihűlni: érdemes még épphogy csak langyosan, a sodóval tálalni, úgy a legfinomabb.
A vaníliasodóhoz
- A tejet feltesszük közepes lángon melegedni (ne forraljuk fel!), közben pedig egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és keményítővel. Amikor a tej már meleg, de még nem forró, folyamatos kevergetés mellett apránként hozzácsorgatjuk a sárgájához, azaz hőkiegyenlítést végzünk.
- A tejes, tojásos keveréket visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (nem lesz annyira sűrű, mint egy puding).
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 5112
- Feltöltés dátuma: 2023. március 31.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Húsvét alkalmából kaláccsá fontam az aranygaluskát, ezzel két legyet ütve egy csapásra: a fonott kelt tészta és a diós, kívül ropogós, belül álompuha desszert is az ünnepi asztalra került. Természetesen a vaníliasodóról sem feledkeztem meg.