r
Nosalty Logó

Aranygaluska Hevikétől

0,0

0 ÉRTÉKELÉS18 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hevike
Aranygaluska Hevikétől
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A szóráshoz

A vanília sodóhoz

1714
Kalória
35.6g
Fehérje
196.4g
Szénhidrátok
86.8g
Zsír
40.3g
Víz
217g
Koleszterin
7.7g
Rost
82.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A vanília sodóhoz

Összesen 1714 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A vanília sodóhoz

Összesen 6855 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A vanília sodóhoz

Összesen 259 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.6 g

Zsír

  • Összesen
    86.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1262.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    470 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.4 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    164 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    362 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 1714 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.4 g

Zsír

  • Összesen
    347.2 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    152 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5050 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    248 mg
  • Kálcium
    1881 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    458 mg
  • Foszfor
    1701 mg
  • Nátrium
    717 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    785.6 g
  • Cukor
    329 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    161.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1535 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    657 micro
  • Kolin:
    820 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1449 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    1010 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    995 micro
Összesen 6855 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    6.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 259 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 1 dl tejben+ 1 ek cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet kelesztőtálba tesszük, annak közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, olajat, citromhéjat, maradék tejet, és a sót. Jól kidolgozzuk.
  4. Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Kisebb pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Egy tepsit vastagon kikenünk margarinnal.
  7. Egy kis tálkában megolvasztunk 15 dkg margarint.
  8. A kiszaggatott pogácsákat egyesével megforgatjuk a margarinban, majd a cukros dióban, és sorban lerakjuk a tepsibe.
  9. Az első sor tetejét megszórjuk még egy kevés cukros dióval, majd folytatjuk a rétegezést. (Ebből a tészta mennyiségből nekem 2 sor lett.)
  10. 15 percig hagyjuk még kelni, majd hideg sütőbe tesszük, és lassú tűznél készre sütjük.
  11. Ha a tészta teteje nagyon pirulna, akkor alufóliával letakarjuk. Tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát, majd tányérokra szedjük, és vanília sodóval leöntjük.
  12. Vanília sodó készítése: A tojássárgát a kétféle cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a beleöntjük a tojás-liszt keveréket. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik. Kicsit hagyjuk hűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x5

Régebben gyűjtöttem a szakácskönyveket. Némelyik elég lehetetlen recepteket tartalmaz. Mostanában viszont ismét a kezembe akadt  "Kati mama szakácskönyve - Ahogy én készítem címmel".  Ebben a könyvben nagyon jó receptek vannak, olyan hagyományosak, elkészíthetők. Kicsit változtattam rajta, így 4 főnek ez bőven elég lesz.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!