Aranygaluska Hevikétől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hevike
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
75g tej42 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A szóráshoz
A vanília sodóhoz
-
250g tej140 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
19 kcal
Összesen
1714
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
300g tej168 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A szóráshoz
A vanília sodóhoz
-
1000g tej560 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Összesen
6855
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
19g finomliszt69 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
11.4g tej6 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A szóráshoz
A vanília sodóhoz
-
38g tej21 kcal
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
Összesen
259
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.6 g
Zsír
-
Összesen 86.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1262.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 470 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.4 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 40.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 384 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 362 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 252 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 249 micro
Összesen
1714
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.4 g
Zsír
-
Összesen 347.2 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 152 g
-
Koleszterin 868 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5050 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 248 mg
-
Kálcium 1881 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 458 mg
-
Foszfor 1701 mg
-
Nátrium 717 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 785.6 g
-
Cukor 329 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 161.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1535 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 657 micro
-
Kolin: 820 mg
-
Retinol - A vitamin: 1449 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 1010 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 995 micro
Összesen
6855
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 6.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
2.5 dkg élesztő
-
3 dl tej
A szóráshoz
-
10 dkg cukor
A vanília sodóhoz
-
1 l tej
-
3 db tojássárgája
-
4 evőkanál finomliszt
-
10 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt 1 dl tejben+ 1 ek cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet kelesztőtálba tesszük, annak közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt.
- Hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, olajat, citromhéjat, maradék tejet, és a sót. Jól kidolgozzuk.
- Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Kisebb pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Egy tepsit vastagon kikenünk margarinnal.
- Egy kis tálkában megolvasztunk 15 dkg margarint.
- A kiszaggatott pogácsákat egyesével megforgatjuk a margarinban, majd a cukros dióban, és sorban lerakjuk a tepsibe.
- Az első sor tetejét megszórjuk még egy kevés cukros dióval, majd folytatjuk a rétegezést. (Ebből a tészta mennyiségből nekem 2 sor lett.)
- 15 percig hagyjuk még kelni, majd hideg sütőbe tesszük, és lassú tűznél készre sütjük.
- Ha a tészta teteje nagyon pirulna, akkor alufóliával letakarjuk. Tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát, majd tányérokra szedjük, és vanília sodóval leöntjük.
- Vanília sodó készítése: A tojássárgát a kétféle cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a beleöntjük a tojás-liszt keveréket. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik. Kicsit hagyjuk hűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x5
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 344
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 155228
- Feltöltés dátuma: 2012. január 30.
Ajánló
Kenyérsütőgép kelesztő programjával is elkészíthetjük a kelt tésztát, úgy egyszerűbb, és időt takaríthatunk meg vele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Hevike
19 recept
Régebben gyűjtöttem a szakácskönyveket. Némelyik elég lehetetlen recepteket tartalmaz. Mostanában viszont ismét a kezembe akadt "Kati mama szakácskönyve - Ahogy én készítem címmel". Ebben a könyvben nagyon jó receptek vannak, olyan hagyományosak, elkészíthetők. Kicsit változtattam rajta, így 4 főnek ez bőven elég lesz.