r
Nosalty Logó

Ananászkarika-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tubicám
Ananászkarika-torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Piskóta

Krém

Díszítés

Összesen 605 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Piskóta

Krém

Díszítés

Összesen 7264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Piskóta

Krém

Díszítés

Összesen 197 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.2 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    321 micro
Összesen 605 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    188.2 g

Zsír

  • Összesen
    218.7 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    3029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9859 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    2679 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    567 mg
  • Foszfor
    3664 mg
  • Nátrium
    2501 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1153.9 g
  • Cukor
    879 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1278.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1250 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    129 mg
  • D vitamin:
    651 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    686 micro
  • Kolin:
    2424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1226 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3851 micro
Összesen 7264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Díszítés

Elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával és a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot.
  2. A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a darált mogyorót is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
  3. A tortaformába sütőpapírt teszünk, és a közepére egy vajazott, lisztezett fémkarikát (lehet nagyobb méretű pogácsaszaggató vagy sörös doboz) illesztünk, hogy lyukas közepű piskótát süssünk. A masszát elfelezzük, két részletben sütjük ki 180 C fokra előmelegített sütőben. (Gyakorlottabbak utólag is kivághatják a piskóta közepét, és egyben is süthetik a tésztát.)
  4. Kifordítjuk a tésztát a tepsiből, és hűlni hagyjuk. Félbevágjuk a piskótákat, hogy végül 4 lapot kapjunk.

Krém

  1. A tejet egy edényben közepes lángon feltesszük melegedni.
  2. Amíg a tej melegszik, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. A masszába szitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a konzervből leszűrt ananászlével.
  3. Majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojássárgás krémet a tejbe, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
  4. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt krémmel megtöltjük a piskótalapokat oly módon, hogy minden réteg krémbe sűrűn belenyomkodjuk a lecsepegtetett ananászdarabokat.

Díszítés

  1. A mázhoz a cukrot a vízzel egy edényben felforraljuk és addig főzzük, amíg habozni kezd (akkor jó, ha villát belemártva buborékot tudunk fújni belőle). Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Majd folyamatos keverés mellett lassan belecsorgatjuk a forrásban lévő szirupot a habba, és mixerrel addig keverjük, míg teljesen kihűl (kb. 10 perc).
  2. A cukorhabbal bevonjuk és díszítjük a tortát. Dekoráljuk a szeletelt ananásszal és a darált mogyoróval.
  3. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1005
  • Feltöltés dátuma: 2016. november 22.

Ajánló

A cukorhab helyett tejszínhabot is használhatunk a díszítéshez, úgy egy cseppet könnyebb, nyáriasabb desszert lesz a végeredmény. Az enyhén savanykás ananászkrém azonban kellőképp ellensúlyozza az édes bevonat töménységét, így megéri megpróbálkozni a kicsit macerásabb fehérjehab elkészítésével is. Konzerv helyett friss ananásszal a krémben még üdítőbb ízélményt varázsolhatunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ananászkarika-torta
Tubicám 33 recept

Leginkább szülinapi desszertként funkcionált családunkban ez a tortacsoda, amelynek eredeti, nagyim szerinti receptje sajnos az évek során köddé vált. Kísérletek sorával, emlékfoszlányokból összerakosgatva született meg a süti mai formája, amit ananászkoszorú vagy ananászkarika-torta néven, régmúlt időket idézve, sóhajtozva emlegetünk.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Díszítés

Címlapról ajánljuk