r
Nosalty Logó

Ananászkarika-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tubicám
Ananászkarika-torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Piskóta

Krém

Díszítés

Összesen 605 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Piskóta

Krém

Díszítés

Összesen 7264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Piskóta

Krém

Díszítés

Összesen 197 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.2 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    321 micro
Összesen 605 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    188.2 g

Zsír

  • Összesen
    218.7 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    3029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9859 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    2679 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    567 mg
  • Foszfor
    3664 mg
  • Nátrium
    2501 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1153.9 g
  • Cukor
    879 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1278.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1250 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    129 mg
  • D vitamin:
    651 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    686 micro
  • Kolin:
    2424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1226 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3851 micro
Összesen 7264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Díszítés

Elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával és a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot.
  2. A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a darált mogyorót is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
  3. A tortaformába sütőpapírt teszünk, és a közepére egy vajazott, lisztezett fémkarikát (lehet nagyobb méretű pogácsaszaggató vagy sörös doboz) illesztünk, hogy lyukas közepű piskótát süssünk. A masszát elfelezzük, két részletben sütjük ki 180 C fokra előmelegített sütőben. (Gyakorlottabbak utólag is kivághatják a piskóta közepét, és egyben is süthetik a tésztát.)
  4. Kifordítjuk a tésztát a tepsiből, és hűlni hagyjuk. Félbevágjuk a piskótákat, hogy végül 4 lapot kapjunk.

Krém

  1. A tejet egy edényben közepes lángon feltesszük melegedni.
  2. Amíg a tej melegszik, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. A masszába szitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a konzervből leszűrt ananászlével.
  3. Majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojássárgás krémet a tejbe, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
  4. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt krémmel megtöltjük a piskótalapokat oly módon, hogy minden réteg krémbe sűrűn belenyomkodjuk a lecsepegtetett ananászdarabokat.

Díszítés

  1. A mázhoz a cukrot a vízzel egy edényben felforraljuk és addig főzzük, amíg habozni kezd (akkor jó, ha villát belemártva buborékot tudunk fújni belőle). Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Majd folyamatos keverés mellett lassan belecsorgatjuk a forrásban lévő szirupot a habba, és mixerrel addig keverjük, míg teljesen kihűl (kb. 10 perc).
  2. A cukorhabbal bevonjuk és díszítjük a tortát. Dekoráljuk a szeletelt ananásszal és a darált mogyoróval.
  3. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1005
  • Feltöltés dátuma: 2016. november 22.

Ajánló

A cukorhab helyett tejszínhabot is használhatunk a díszítéshez, úgy egy cseppet könnyebb, nyáriasabb desszert lesz a végeredmény. Az enyhén savanykás ananászkrém azonban kellőképp ellensúlyozza az édes bevonat töménységét, így megéri megpróbálkozni a kicsit macerásabb fehérjehab elkészítésével is. Konzerv helyett friss ananásszal a krémben még üdítőbb ízélményt varázsolhatunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ananászkarika-torta
Tubicám 33 recept

Leginkább szülinapi desszertként funkcionált családunkban ez a tortacsoda, amelynek eredeti, nagyim szerinti receptje sajnos az évek során köddé vált. Kísérletek sorával, emlékfoszlányokból összerakosgatva született meg a süti mai formája, amit ananászkoszorú vagy ananászkarika-torta néven, régmúlt időket idézve, sóhajtozva emlegetünk.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...