Ananászkarika-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tubicám
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
Piskóta
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3 kcal
Krém
-
67g tej37 kcal
-
17g ananászlé9 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
17g ananászkonzerv10 kcal
-
3 kcal
Díszítés
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
31g cukor119 kcal
-
8g víz0 kcal
-
17g ananászkonzerv10 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
Összesen
605
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
Piskóta
-
660g tojás831 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Krém
-
800g tej448 kcal
-
200g ananászlé106 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
200g ananászkonzerv120 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Díszítés
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
370g cukor1432 kcal
-
100g víz0 kcal
-
200g ananászkonzerv120 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
Összesen
7264
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
Piskóta
-
18g tojás23 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
2.7g törökmogyoró17 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Krém
-
21.8g tej12 kcal
-
5.4g ananászlé3 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
6.8g cukor26 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
5.4g ananászkonzerv3 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Díszítés
-
4.4g tojásfehérje2 kcal
-
10.1g cukor39 kcal
-
2.7g víz0 kcal
-
5.4g ananászkonzerv3 kcal
-
2.7g törökmogyoró17 kcal
Összesen
197
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 821.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 223 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.2 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 106.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 202 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 321 micro
Összesen
605
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 188.2 g
Zsír
-
Összesen 218.7 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 3029 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9859 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 371 mg
-
Kálcium 2679 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 567 mg
-
Foszfor 3664 mg
-
Nátrium 2501 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 29 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1153.9 g
-
Cukor 879 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1278.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1250 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 129 mg
-
D vitamin: 651 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 686 micro
-
Kolin: 2424 mg
-
Retinol - A vitamin: 1226 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 242 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3851 micro
Összesen
7264
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
197
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
12 db tojás
-
12 ek cukor
-
10 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
Krém
-
8 dl tej
-
4 db tojássárgája
-
25 dkg cukor
-
15 dkg finomliszt
-
1 csomag vaníliás cukor
Díszítés
-
4 db tojásfehérje
-
37 dkg cukor
-
1 dl víz
Elkészítés
Piskóta
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával és a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot.
- A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a darált mogyorót is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
- A tortaformába sütőpapírt teszünk, és a közepére egy vajazott, lisztezett fémkarikát (lehet nagyobb méretű pogácsaszaggató vagy sörös doboz) illesztünk, hogy lyukas közepű piskótát süssünk. A masszát elfelezzük, két részletben sütjük ki 180 C fokra előmelegített sütőben. (Gyakorlottabbak utólag is kivághatják a piskóta közepét, és egyben is süthetik a tésztát.)
- Kifordítjuk a tésztát a tepsiből, és hűlni hagyjuk. Félbevágjuk a piskótákat, hogy végül 4 lapot kapjunk.
Krém
- A tejet egy edényben közepes lángon feltesszük melegedni.
- Amíg a tej melegszik, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. A masszába szitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a konzervből leszűrt ananászlével.
- Majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojássárgás krémet a tejbe, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
- Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
- A kihűlt krémmel megtöltjük a piskótalapokat oly módon, hogy minden réteg krémbe sűrűn belenyomkodjuk a lecsepegtetett ananászdarabokat.
Díszítés
- A mázhoz a cukrot a vízzel egy edényben felforraljuk és addig főzzük, amíg habozni kezd (akkor jó, ha villát belemártva buborékot tudunk fújni belőle). Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Majd folyamatos keverés mellett lassan belecsorgatjuk a forrásban lévő szirupot a habba, és mixerrel addig keverjük, míg teljesen kihűl (kb. 10 perc).
- A cukorhabbal bevonjuk és díszítjük a tortát. Dekoráljuk a szeletelt ananásszal és a darált mogyoróval.
- Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1005
- Feltöltés dátuma: 2016. november 22.
Ajánló
A cukorhab helyett tejszínhabot is használhatunk a díszítéshez, úgy egy cseppet könnyebb, nyáriasabb desszert lesz a végeredmény. Az enyhén savanykás ananászkrém azonban kellőképp ellensúlyozza az édes bevonat töménységét, így megéri megpróbálkozni a kicsit macerásabb fehérjehab elkészítésével is. Konzerv helyett friss ananásszal a krémben még üdítőbb ízélményt varázsolhatunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tubicám
33 recept
Leginkább szülinapi desszertként funkcionált családunkban ez a tortacsoda, amelynek eredeti, nagyim szerinti receptje sajnos az évek során köddé vált. Kísérletek sorával, emlékfoszlányokból összerakosgatva született meg a süti mai formája, amit ananászkoszorú vagy ananászkarika-torta néven, régmúlt időket idézve, sóhajtozva emlegetünk.