r
Nosalty Logó

Amerikai barátságkenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Amerikai barátságkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A kovászhoz

A tésztához

Ízlés szerint

Összesen 1072 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A kovászhoz

A tésztához

Ízlés szerint

Összesen 4285 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A kovászhoz

A tésztához

Ízlés szerint

Összesen 316 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    394 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    370 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    272 micro
Összesen 1072 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80 g

Zsír

  • Összesen
    203.7 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    574 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3273.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    591 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    435 mg
  • Foszfor
    1560 mg
  • Nátrium
    470 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    551.7 g
  • Cukor
    191 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    370.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1578 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    540 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1478 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1158 micro
  • β-crypt
    60 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1087 micro
Összesen 4285 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 316 kcal

Hozzávalók

A kovászhoz

A tésztához

Ízlés szerint

Elkészítés

A kovászhoz

  1. Elkészítjük a kovászt, ez 3-6 napot vesz igénybe. Első lépésként elkeverünk 3 ek teljes kiőrlésű búza lisztet 3 ek 40 fokos vízzel (pl. egy befőttes üvegben), és szobahőmérsékleten szalvétával lefedve, 1-2 napot állni hagyjuk. (Ha már kezd picit savanykás szaga lenni, és buborékok képződnek benne, megindult az erjedés, léphetünk tovább.)
  2. Második lépésként ismét hozzákeverünk 3 ek teljes kiőrlésű búzalisztet és 3 ek 40 fokos vizet, 1-2 napot ismét állni hagyjuk.
  3. Harmadik lépésként hozzákeverünk 10 dkg finomlisztet és 1 dl 40 fokos vizet, és 1-2 napig ismét állni hagyjuk.
  4. Fontos, hogy fa- vagy műanyagkanállal keverjük, a fakanál lehetőleg legyen új. Ha úgy érezzük, túl sűrű, picit több víz mehet hozzá.
  5. Az elkészült kovász feléhez (már felfutott, mint az élesztő) hozzáadjuk az 1/2 bögre lisztet (lehet teljes kiőrlésű), 1/2 bögre tejet és 1/2 bögre cukrot. 1 napig szalvétával lefedve állni hagyjuk. (A kovász másik feléhez tehetünk 3 ek lisztet és 3 ek 40 fokos vizet, hagyjuk pár órát erjedni, és ha betesszük a hűtőbe, hogy legközelebb nem kell mindent előről kezdeni.)
  6. Az előző napi keverékhez hozzákeverjük a 3 tojást, 15 dkg olvasztott margarint, 1 bögre fehérlisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a vaníliás cukrot. Ha túl sűrű, egy pici tejjel lazíthatunk rajta.
  7. Ezt követően hozzákeverhetünk bármit ízlés szerint. Mivel én két püspökkenyér formában sütöttem meg a tésztát, a keveréket elfeleztem. Az egyikhez kevertem 1 tk fahéjat, apróra vágott aszalt szilvát, mazsolát és darabolt étcsokit, a másikhoz pedig kakaóport (egy pici cukrot és tejet), mazsolát, aszalt áfonyát és kandírozott narancshéjat.
  8. A tésztát kivajazott, kilisztezett formákba öntjük, és tűpróbáig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Tepsi mérete: 25x10x7
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 26788
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 16.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, aki valaha sütötte, és szeretné újra megsütni, kezdő adag nélkül!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nézegettem süteményrecepteket  a kedvenc receptes weboldalamon, a nosalty-n, és eszembe jutott gyerekkorom egyik kedvelt süteménye, az amerikai barátságkenyér. Kb. 15 éve volt divat, akkor sütötte anyukám ajándék kovászból. Receptet azonban nem találtam hozzá, és főleg olyat nem, amihez nem kell a kezdő börgényi kovász. Ezért megkerestem az interneten, hogy készül a kovász, kerestem egy használhatónak tűnő receptet, és kisebb változtatásokkal a fenti módon elkészítettem a süteményt, nagyon finom lett.  

Hozzávalók

A kovászhoz

A tésztához

Ízlés szerint

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...