Almás pite Saza konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Saza
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
4g tej2 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
1 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
8g sertészsír75 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
14 kcal
-
5g tojás6 kcal
A töltelékhez
Összesen
289
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
50g tej28 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
167 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
Összesen
3462
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
2.5g tej1 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0.5g friss élesztő1 kcal
-
15.1g finomliszt55 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
8 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
A töltelékhez
Összesen
172
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 359.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.5 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 89.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
289
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 118.4 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 299 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4312.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 1134 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 1806 mg
-
Nátrium 1094 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 569.6 g
-
Cukor 286 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1070 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 278 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 302 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 615 micro
Összesen
3462
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
172
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
0.5 dl tej
-
10 dkg cukor
-
1 dkg friss élesztő
-
30 dkg finomliszt
-
10 dkg sertészsír
-
1 csomag sütőpor
-
2 ek tejföl
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük az alma tölteléket. Az almákat meghámozzuk, félbe vagy negyedekre daraboljuk, és megtisztítjuk a magháztól. Lereszeljük, a levét alaposan kicsavarjuk, majd 4 kanál cukorral, egy fél citrom levével és 2 teáskanál fahéjjal fedő alatt kissé megpároljuk.
- Amíg az alma hűl, elkészítjük a lapokat. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük egy kanál cukorral és az élesztőt felfuttatjuk benne.
- A lisztet, cukrot, sertészsírt és a sütőport összekeverjük, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, majd a tejföl hozzáadásával a tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha szép sima és kissé ruganyos. Ha ragadna a tésztánk, pici liszttel segíthetünk a problémán.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk őket. A lapok egész vékonyak lesznek, de sütés közben majd feljönnek.
- Egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és az egyik lapot belehelyezzük. Megkenjük baracklekvárral, majd az alma töltelékkel. A másik lapot a tetejére rakjuk, és villával jól megszurkáljuk. A felvert tojással vastagon lekenjük.
- Közepes lángon addig sütjük, míg a teteje mindenhol aranybarna nem lesz (kb. 30 perc). Langyosan már szeletelhetjük is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4592
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 24.
Ajánló
Langyosan a legfinomabb (nálunk nem is lenne ideje kihűlni), de hidegen is isteni. Dobozban vagy a tepsiben -egy konyhakendő alatt- napokig puha marad.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Saza
32 recept
Anyukám számos almás pite receptet kipróbált, míg végül ráakadt erre. Azóta csak ezt készíti, és szerintem is ez a legfinomabb. Puha tészta, kissé savanykás almatöltelék sok fahéjjal... remélem, másoknak is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk!