r
Nosalty Logó

Almás mákos pite Sylvia konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Macska
Almás mákos pite Sylvia konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 790 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4733 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 206 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1198.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    398 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    168.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    164 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 790 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.1 g

Zsír

  • Összesen
    197 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    90 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7193.1 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    3280 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    852 mg
  • Foszfor
    2390 mg
  • Nátrium
    445 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    688.8 g
  • Cukor
    335 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    1010.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1113 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    135 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    421 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1023 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    983 micro
  • β-crypt
    122 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    569 micro
Összesen 4733 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 206 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 3 ek juharszirup (ha nincs, akkor 2 ek méz és tej keveréke, vagy 1 db tojás)

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd összemorzsoljuk a zsiradékkal. Utána beletesszük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Nekem általában ezekkel a mennyiségekkel tökéletesen összeáll, de ha szükséges, tehetünk hozzá még egy pici tejet vagy tejfölt.) Ha kész, akkor konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk pihenni.
  3. Az almát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  4. A mákot megdaráljuk.
  5. Egy nagyobb tálban összekeverjük a mákot, a lereszelt almát (ha sok a leve, egy picit kinyomhatjuk), a cukrot, a citrom lereszelt héját és a fahéjat.
  6. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, és beletesszük a tepsibe. Megszórjuk a zsemlemorzsa felével, majd eloszlatjuk rajta a töltetéket. A lekvárból potyogtatunk a tetejére (nem kell összefüggően bekenni), majd a maradék zsemlemorzsával megszórjuk.
  7. Atészta másik felét kinyújtjuk, ráhelyezzük a tetejére, és villával megszurkáljuk. (Abban az esetben, ha tojással kenjük a tetejét, akkor a felvert tojással előbb bekenjük, és csak utána szurkálunk.)
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kb. 10 perccel azelőtt, hogy elkészülne - már kezd szép színe lenni - bekenjük a tetejét a juharsziruppal (vagy a mézzel kevert tejjel), amitől nagyon szép lesz a teteje, és még ad hozzá egy kellemes ízt is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x50x3
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 99 alkalommal
  • Receptkönyvben: 145
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 19130
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 16.

Ajánló

Kisebb tepsiben is lehet sütni (én a régi "piros" tepsit is szoktam használni -38x22x6-, csak az most foglalt volt), akkor egy kicsit vastagabb lesz a tésztája, de még mindig nagyon vékony és finom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régi barátnőm anyósától kaptam ezt a receptet, sok évvel ezelőtt - azóta minden ízesítésű pitét (cseresznyés, meggyes, sima almás, almás-diós) ezzel a tésztával készítek. Néha próbálok újítani, és másfajta tésztát kipróbálni, de ez maradt a kedvenc. Olyannyira, hogyha előre mondom, hogy mit sütök, akkor a férjem egyből bebiztosítja magát, hogy: "a régi receptedet sütöd, ugye ?" Ezek után mernék én mást?!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...