Almás mákos pite Sylvia konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Macska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
2 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g tejföl7 kcal
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
33g mák175 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
10g lekvár/ dzsem28 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
A tetejére
-
8g juharszirup20 kcal
Összesen
790
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tejföl40 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
60g lekvár/ dzsem167 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
A tetejére
-
45g juharszirup117 kcal
Összesen
4733
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
13.2g finomliszt48 kcal
-
5.3g margarin38 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
4.4g tej2 kcal
-
0.4g friss élesztő0 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
A töltelékhez
-
43.9g alma21 kcal
-
8.8g mák46 kcal
-
6.6g cukor25 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
7.5g citrom1 kcal
-
2.6g lekvár/ dzsem7 kcal
-
1.3g zsemlemorzsa5 kcal
A tetejére
-
2g juharszirup5 kcal
Összesen
206
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 32.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1198.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 398 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.8 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 168.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 185 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
790
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.1 g
Zsír
-
Összesen 197 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 90 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7193.1 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 3280 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 852 mg
-
Foszfor 2390 mg
-
Nátrium 445 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 688.8 g
-
Cukor 335 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 1010.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1113 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 135 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 259 mg
-
Retinol - A vitamin: 1023 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 983 micro
-
β-crypt 122 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 569 micro
Összesen
4733
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál sütőpor
-
1 dl tej
-
1 dkg friss élesztő
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
1 kg alma
-
20 dkg mák
-
15 dkg cukor
-
1 kávéskanál fahéj
-
3 ek zsemlemorzsa
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben.
- A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd összemorzsoljuk a zsiradékkal. Utána beletesszük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Nekem általában ezekkel a mennyiségekkel tökéletesen összeáll, de ha szükséges, tehetünk hozzá még egy pici tejet vagy tejfölt.) Ha kész, akkor konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk pihenni.
- Az almát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- A mákot megdaráljuk.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a mákot, a lereszelt almát (ha sok a leve, egy picit kinyomhatjuk), a cukrot, a citrom lereszelt héját és a fahéjat.
- A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, és beletesszük a tepsibe. Megszórjuk a zsemlemorzsa felével, majd eloszlatjuk rajta a töltetéket. A lekvárból potyogtatunk a tetejére (nem kell összefüggően bekenni), majd a maradék zsemlemorzsával megszórjuk.
- Atészta másik felét kinyújtjuk, ráhelyezzük a tetejére, és villával megszurkáljuk. (Abban az esetben, ha tojással kenjük a tetejét, akkor a felvert tojással előbb bekenjük, és csak utána szurkálunk.)
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kb. 10 perccel azelőtt, hogy elkészülne - már kezd szép színe lenni - bekenjük a tetejét a juharsziruppal (vagy a mézzel kevert tejjel), amitől nagyon szép lesz a teteje, és még ad hozzá egy kellemes ízt is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40x50x3
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 99 alkalommal
- Receptkönyvben: 145
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 19130
- Feltöltés dátuma: 2013. október 16.
Ajánló
Kisebb tepsiben is lehet sütni (én a régi "piros" tepsit is szoktam használni -38x22x6-, csak az most foglalt volt), akkor egy kicsit vastagabb lesz a tésztája, de még mindig nagyon vékony és finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Macska
42 recept
Régi barátnőm anyósától kaptam ezt a receptet, sok évvel ezelőtt - azóta minden ízesítésű pitét (cseresznyés, meggyes, sima almás, almás-diós) ezzel a tésztával készítek. Néha próbálok újítani, és másfajta tésztát kipróbálni, de ez maradt a kedvenc. Olyannyira, hogyha előre mondom, hogy mit sütök, akkor a férjem egyből bebiztosítja magát, hogy: "a régi receptedet sütöd, ugye ?" Ezek után mernék én mást?!