Almás-fahéjas fernandel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
33g tej19 kcal
-
4 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
A töltelékhez
-
50g alma23 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
6g búzadara22 kcal
A tekeréshez
A tetejére
-
8g cukor32 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
Összesen
810
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g tej112 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
4g só0 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
A töltelékhez
-
300g alma140 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
36g búzadara130 kcal
A tekeréshez
A tetejére
-
50g cukor194 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Összesen
4862
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
24.1g finomliszt88 kcal
-
12.1g tej7 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
A töltelékhez
-
18.1g alma8 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
2.2g búzadara8 kcal
A tekeréshez
A tetejére
-
3g cukor12 kcal
-
12.1g habtejszín35 kcal
Összesen
295
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 170 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 605.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.4 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 80.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 311 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 304 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
810
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 70 g
Zsír
-
Összesen 218.2 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1017 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3634.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 561 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 946 mg
-
Nátrium 1778 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 662.5 g
-
Cukor 293 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 484.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1868 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 414 micro
-
Kolin: 456 mg
-
Retinol - A vitamin: 1824 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 494 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 594 micro
Összesen
4862
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
295
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
2.5 dkg friss élesztő
-
10 dkg cukor
-
1 kk só
-
6 dkg vaj
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
A tekeréshez
A tetejére
-
5 dkg cukor
-
2 dl habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzádolgozzuk a sárgákat, végül a felfuttatott élesztővel tésztává dagasztjuk. (Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.) Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: az almát apró kockákra daraboljuk és megpároljuk a vajjal, a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal. Legvégül a búzadarát keverjük hozzá.
- Vajjal és liszttel kikenjük a sütőtálakat. (Én két tálban sütöm a csigákat, így sok ropogós széle lesz. Méretük 15x20x6 cm és 20x30x6 cm)
- Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és kb. 40x25 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, és egyenletes rétegben elkenjük rajta az almás tölteléket.
- Szorosan feltekerjük, így egy 40 cm hosszú hengert kapunk, amit kb. 2 cm vastag szeletekre vágunk. (Kb. 20 db kis csigánk lesz.)
- Az előkészített formába rakosgatjuk őket egymástól kis távolságra, mert még nőni fognak. Letakarjuk a tálakat, és langyos helyen további 30 percet kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, majd betesszük a formákat 20 percre. Ezután a hőmérsékletet 220 fokra emeljük, és a csigákat óvatosan megöntözzük a cukor és tejszín keverékével. Alufóliával lefedve tesszük vissza további 20-30 percre sülni.
- Mikor kész, hőálló kesztyűvel megfogjuk az edényeket, és azonnal kiborítjuk. Langyosan a legfinomabb!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 14300
- Feltöltés dátuma: 2012. május 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mignon
212 recept
Kisfiaim nagy kedvence a kakaós csiga, akár minden reggel képesek lennének ezt enni. Próbálkozom újabb receptekkel, hogy egy kicsit változatosabbá tegyem a reggelit. A vaníliás ferdinánd után, most ezt a gyümölcsös változatot próbáltam ki, szerencsére ízlett kis Mazsoláimnak! A recept Pap Emese cukrásztól származik, de én még leöntöttem a vaníliás ferdinándnál használt cukros tejszínnel, így a csigák belül puhák maradnak, kívül pedig ropogósra sülnek!