Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 17% Zsír
A szószhoz
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
17g citromlé4 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g leveskocka3 kcal
-
0g só0 kcal
A rizshez
A halhoz
-
167g afrikai harcsa198 kcal
-
0g só0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 17% Zsír
A szószhoz
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g citromlé22 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
0g só0 kcal
A rizshez
A halhoz
-
1000g afrikai harcsa1190 kcal
-
0g só0 kcal
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 17% Zsír
A szószhoz
-
9.4g főzőtejszín12 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
4.7g citromlé1 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
0.7g olívaolaj7 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
0g só0 kcal
A rizshez
A halhoz
-
46.8g afrikai harcsa56 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.9g napraforgó olaj105 kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 59.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 927.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 456 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 192.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.2 g
Zsír
-
Összesen 357.4 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 163 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 108 g
-
Koleszterin 620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5565.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 387 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 351 mg
-
Foszfor 2736 mg
-
Nátrium 1899 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 427.9 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1156.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 116 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 94 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1068 micro
-
Kolin: 708 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 260.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
A szószhoz
-
2 dl főzőtejszín
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 dl citromlé
-
1 evőkanál finomliszt
-
2 ek olívaolaj
-
1 késhegynyi bors
-
0.5 db leveskocka
-
só ízlés szerint
A rizshez
A halhoz
-
1 kg afrikai harcsa
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A szószhoz
- A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.
- A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
- A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
- A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 128
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 40
- Össznézettség: 33929
- Feltöltés dátuma: 2013. december 03.
Ajánló
Légli Blanc vagy hasonló friss zamatos fehérborral kínáljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A halat nem szeretjük igazán, ezt le kellett szögezni a "megrendelés" hallatán - ezt azonban illetlenség egyből a vendég orrára kötni. A meglepetés akkor ért ezzel a hal-történettel, amikor megtisztelendő vendégünket megkérdeztük, mivel láthatjuk ebédre... Valami finom halat ennék szívesen, volt a mellbevágó válasz. Mit lehet tenni, gondolkozni kellett, ebből mit lehet kisütni, mert a halszagot nem kedveli senki, a halat se annyira, így valami extra megoldást kellett találni, hogy eredményre jussunk. Így esett a választás az afrikai harcsaszeletekre. Persze az már a következő lépés volt, hogy vajon ebből mit lehet kihozni, így a gondolkoznivaló maradt - de a keresgélés, gondolkodás után a tejszínes citromszószra esett a választás, amit még a körettel is meg kellett tetézni - a rizsbe kevert mazsola egészen érdekes ízt adott a főtt rizsnek. A siker nem maradt el, a szósz igencsak nagy sikert aratott, és az első alkalommal készített ebéddel meglepetésünkre óriási sikert arattunk. Bornak Légli Blanc friss, hideg gyöngyöző borát választottuk, és nem volt rossz választás. Az első alkalom sikere tart, karácsonyi vacsora, ünnepi ebéd nem is egy volt, ahol a rendelés a citromos harcsa lett.