Adventi gyümölcskenyér Tubicám konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tubicám
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 11% Zsír
Piskóta
-
55g tojás69 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
6 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
20 kcal
-
8g datolya21 kcal
-
8g füge6 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
20 kcal
-
8g birsalmasajt22 kcal
-
8g gumicukor29 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
Máz
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
8g margarin60 kcal
Összesen
606
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 11% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
50g aszalt szilva120 kcal
-
50g datolya127 kcal
-
50g füge37 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
121 kcal
-
50g birsalmasajt133 kcal
-
50g gumicukor171 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Máz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g margarin359 kcal
Összesen
3634
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 11% Zsír
Piskóta
-
27.5g tojás35 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
12.5g cukor48 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
2.5g zsemlemorzsa10 kcal
-
4.2g aszalt szilva10 kcal
-
4.2g datolya11 kcal
-
4.2g füge3 kcal
-
4.2g mazsola12 kcal
-
4.2g aszalt sárgabarack10 kcal
-
4.2g birsalmasajt11 kcal
-
4.2g gumicukor14 kcal
-
4.2g étcsokoládé23 kcal
Máz
-
8.3g étcsokoládé45 kcal
-
4.2g margarin30 kcal
Összesen
302
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 991.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 402 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.9 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 55.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 278 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 274 micro
Összesen
606
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 118.6 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5948.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 1321 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 382 mg
-
Foszfor 2410 mg
-
Nátrium 1651 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 587.4 g
-
Cukor 406 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 334.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 990 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 221 micro
-
Kolin: 899 mg
-
Retinol - A vitamin: 849 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 1667 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1641 micro
Összesen
3634
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 139 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
302
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
6 db tojás
-
12 dkg finomliszt
-
15 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag sütőpor
-
3 ek zsemlemorzsa
-
5 dkg aszalt szilva
-
5 dkg datolya
-
5 dkg füge
-
5 dkg mazsola
-
5 dkg aszalt sárgabarack
-
5 dkg birsalmasajt
-
5 dkg étcsokoládé
Máz
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg margarin
Elkészítés
Piskóta
- Az aszalt gyümölcsöket és az 5 dkg étcsokoládét apróra feldaraboljuk. (A szárított, aszalt és kandírozott gyümölcsöket ízlésünknek megfelelően variálhatjuk, a lényeg, hogy összesen 35 dkg hozzávalónk legyen az étcsokoládén felül. Az arányokat is módosíthatjuk kedvünk szerint.) Alaposan összeforgatjuk a zsemlemorzsával, hogy mindenhol rátapadjon. (Azért szükséges, hogy a gyümölcsdarabok ne süllyedjenek majd a piskótánk aljára.)
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Felváltva adjuk hozzá az átszitált sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérje-habot a masszához.
- Végül a zsemlemorzsás aszalt gyümölcsdarabokat és a csokit is a tésztába forgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt kenyérsütő-formába (vagy őzgerinc formába) töltjük a tésztát. 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk a piskótát és készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. 20 perc sütési idő eltelte után letakarhatjuk a tetejét, ha nagyon pirulna.
- Kifordítjuk a formából és miután teljesen kihűlt, befedjük a csokimázzal. (A csokimáz helyett porcukorral hintve is kínálhatjuk.)
Máz
- A csokit a margarinnal közepes lángon (vagy gőzfürdő felett) felolvasztjuk. Ráöntjük a gyümölcskenyérre, majd a tetején, oldalán szépen eloszlatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x11x7
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 8923
- Feltöltés dátuma: 2015. november 30.
Ajánló
Az aszalt gyümölcsök mellett bátran tegyünk bele minden őszi-téli finomságot, ami a kamránk polcán várakozik. A recept, tapasztalatom szerint, jól bírja a kísérletezést. Én néha adok hozzá különféle magvakat (pörkölt diót, mogyorót, mandulát), vagy tavalyról maradt szaloncukrot (zseléset, marcipánosat, rumosat, kókuszosat stb.), de próbáltam már belecsempészni befőtt-darabokat is (szeder, meggy stb.) és úgy is kifogástalan volt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Tubicám
33 recept
Az Adventi időszak gyümölcskosara ez a kis csemege. Nálunk a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan kelléke az aszalt vitaminbombák színe-javával tömött kenyérke.