Birsalmasajt

Birsalmasajt

Leírás

Birsalmasajt – receptek, leírás, tippek

A birsalmasajt az őszi-téli szezon egyik hagyományos, de sajnos egyre ritkábban készített édessége, mely tulajdonképpen nem más, mint birsból készült gyümölcskocsonya.

A birsalmasajt fő alkotóeleme a birs, mely egy kifejezetten egészséges gyümölcs: sok élelmi rostot tartalmaz, így segítve az emésztés és a bélrendszer működését. Kiemelkedő C-vitamin-forrás, sőt, káliumot, magnéziumot és rezet is rejt magában, emellett gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez, és támogatják az immunrendszert.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a birsalmasajt?

A birsalmasajt egy birsből (birsalmából vagy birskörtéből) és cukorból főzött, sárgásbarnás színű, tömör állagú gyümölcskocsonya. Késsel könnyen szeletelhető. Magában is finom csemege, de különféle édességek és egyéb ínycsiklandó falatok alapja is lehet.

Hogyan vásároljuk?

A birsalmasajt fő alkotóeleme természetesen maga a birs: sokáig tárolható gyümölcs, mely légmentesen zárható zacskóban, hűtőben két hónapig is eláll. De akkor járunk a legjobban, ha minél előbb felhasználjuk, még szezonjában, azaz ősszel és télen! A magyar birs egy vastag héjú, almához illetve körtéhez hasonló sárga gyümölcs. Keressük a kemény, ép egyedeket, és lehetőleg a helyi piacon vegyük meg az ideálisan kezeletlen gyümölcsöt! Érdekesség, hogy egy adott növény teremhet egyik évben körte-, másik évben pedig almaalakú gyümölcsöket is!

Hogy készül a birsalmasajt?

A nem mindennapi, mégis hagyományosnak mondható édesség két alap alkotóeleme a gyümölcsben, azaz a birsben található cukor és pektin - utóbbiból a héjban és közvetlenül a héj alatt van a legtöbb, és mivel ez a sűrítőanyag kulcsfontosságú, semmiképp se pucoljuk meg a gyümölcsöt! Az elkészítéshez emellett tűrelem sem árt: ki kell várni, amíg megfelelően kocsonyásra, szilárd állagúra változik a birsalmasajtunk, ami tulajdonképpen nem más, mint egy nagyon sűrűre főzött lekvár. Rendkívül jól tárolható, mert ha rendesen ki van szárítva, hónapokig is eláll hűvös helyen!

Mi készülhet belőle?

Először is, készítsük el magát a birsalmasajtot egyszerűen, cukrosan és citromosan, vagy így, kis dióval díszítve, de akár xilittel és fahéjjal, cukormentesen is készülhet. A birsalmasajthoz jól illik az olasz Serrano sonka, de akár olasz linzert is alkothatunk vele, sőt, birsalmasajtos gombócot is!

Még több birsalmasajt-receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Ősszel és télen készítik, amikor szezonális a birsalma/birskörte.

hogyan tároljam

Zsírpapírba vagy celofánba csomagolva, hűvös helyen.

100g Birsalmasajt

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

65 g

víztartalom

0 g

gramm birsalmasajt?

Top ásványi anyagok

Nátrium

10 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

10 mg

szénhidrát

cukor

65 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...