Birsalmasajtos linzer (Pasta Frola de Dulce de Membrillo)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
33g finomliszt118 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
14g vaj103 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
3g tej1 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A birsalmás töltelékhez
-
63g birsalmasajt166 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
Összesen
534
kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
260g finomliszt946 kcal
-
65g cukor252 kcal
-
115g vaj825 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
20g tej11 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A birsalmás töltelékhez
-
500g birsalmasajt1325 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
Összesen
4281
kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
18.9g finomliszt69 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
8.4g vaj60 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
1.5g tej1 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A birsalmás töltelékhez
-
36.4g birsalmasajt96 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
Összesen
311
kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.1 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
534
kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.3 g
Zsír
-
Összesen 142.6 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 787 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1595.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 769 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 697.1 g
-
Cukor 493 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 262.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1019 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 495 mg
-
Retinol - A vitamin: 1004 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 782 micro
Összesen
4281
kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.7 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
311
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
260 g finomliszt
-
65 g cukor
-
115 g vaj
-
3 db tojás
-
2 ek tej
-
1 ek sütőpor
-
1 csipet só
-
1 g vaníliaaroma
A birsalmás töltelékhez
-
50 dkg birsalmasajt
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
Elkészítés
A tésztához
- A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban: a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Belekockázzuk a hideg vajat, és összemorzsoljuk, hogy olyan állaga legyen, mint a nedves homoknak.
- Egy kis edényben keverjük össze a tejet, egy egész tojást és egy tojássárgáját. Ha teljesen egységes, adjuk hozzá a vajas liszthez, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amíg elkészítjük a tölteléket és a diós habcsókot, tegyük a hűtőbe dermedni.
A birsalmás töltelékhez
- A birsalmás töltelék elkészítése nagyon egyszerű: a zselét kockákra vágjuk, és pár evőkanál vízzel egy kis fazékban krémes állagúra hígítjuk.
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
- Az olasz habcsókhoz tegyük egy hőálló tálba a tésztából maradt egy tojásfehérjét, és üssünk hozzá egy másikat is. Tegyük egy kis lábosba a 100 g cukrot és 100 ml vizet, és alacsony lángon kezdjük el forralni.
- Amikor feloldódott a cukor, forraljuk tovább kis lángon, amíg el nem éri a 115℃-ot. Közben kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, és amikor félúton járunk a felverésben, lassan csorgassuk hozzá a cukorszirupot. Amikor fényes és kemény a hab, forgassuk bele a darált diót.
- Vegyük elő a tésztát a hűtőből, és osszuk fel 1/3-2/3 arányban. A nagyobb darabot nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kivajazott, szögletes sütőedényt. Legyen viszonylag magasabb a fala, hogy beleférjen rendesen a birsalmasajtos töltelék.
- Egyengessük el a tésztával kibélelt edényben a birsalmasajtot. A maradék tésztából sodorjunk kisujjnyi hurkákat, és készítsünk rácsot a sütemény tetejére. Az olasz habcsókot nyomjuk habzsákkal a rácsok közé.
- Az egy maradék tojássárgájával kenjük meg a rácsok tetejét, hogy szép fényesre süljön a sütőben. Süssük 180℃-ra előmelegített sütőben, nagyjából 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából és szeleteljük fel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 1075
- Feltöltés dátuma: 2021. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
394 recept
A késő ősz (és utána az egész tél) slágerédessége a birsalmasajt: a legtöbb magyar kamra biztosan rejteget néhány darabot ebből a finomságból, ami önmagában is elég gazdag élményt nyújt. De lehet ezt még tovább fokozni? Természetesen lehet, például egy omlós linzerréteggel.