Zabpehelyliszt

Zabpehelyliszt

Leírás

A zab egy Elő-Ázsiából származó kalászos növény, amely eredetileg gyomnövény volt. B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében. Napjainkban leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele. A zabpehelyből készül őrléssel a zabliszt is, amelyet felhasználhatunk sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítésére, illetve ételek besűrítésére egyaránt. Amennyiben kenyeret, pékárut készítünk, akkor az alapvetően sikérmentes zabpehelylisztet más, sikért tartalmazó liszttel szükséges keverni.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Zabpehelyliszt

fehérjetartalom

14.66 g

zsírtartalom

7.802 g

szénhidráttartalom

65.7 g

víztartalom

8.55 g

gramm zabpehelyliszt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

452 mg

Magnézium

144 mg

Kalcium

55 mg

Nátrium

19 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.125 g

Kolin

29.9 mg

Niacin - B3 vitamin

1.474 mg

E vitamin

0.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.66 g

Zsír

telített zsírsav

1.607 g

egyszeresen telített zsírsav

2.866 g

többszörösen telített zsírsav

3.329 g

ásványi anyagok

Kalcium

55 mg

Vas

4 mg

Magnézium

144 mg

Foszfor

452 mg

Nátrium

19 mg

Cink

3.2 mg

Réz

0.437 mg

Mangán

4.019 mg

Szelén

34 µg

szénhidrát

rost

6.5 g

cukor

0.8 g

víz

8.55 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.692 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.125 mg

Niacin - B3 vitamin

1.474 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.201 mg

Folát

32 µg

Kolin

29.9 mg

Lutein+zeaxantin

180 µg

E vitamin

0.7 mg

K vitamin

3.2 µg

B6 vitamin

0.125 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...