Pesto

Bazsalikomlevelekből, fenyőmagból, olívaolajból, zúzott fokhagymából és reszelt parmezán sajtból álló szósz, mellyel tésztákat ízesíthetünk vagy grillezett zöldségek mellé kínálhatjuk. Szintén népszerű a paradicsomos változata, mely annyiban különbözik zöld párjától, hogy piros színét az aszalt paradicsom adja, és kevesebb bazsalikom is kerül bele. Nem szükséges a boltban beszerezni, otthon is könnyedén elkészíthetjük házi változatát.
A pesto egy tradicionális olasz szósz, amely a genovai konyhából származik, és a neve a genovai dialektusban azt jelenti, hogy „összezúzni" vagy „összetörni". Eredetileg egy mozsárban készítették, és a hozzávalókat összezúzták, ami a mai napig meghatározza a szósz textúráját és ízét. A pesto ma már világszerte ismert és kedvelt alapanyag, elsősorban tésztaételekhez adjuk hozzá.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A pesto alapját a friss bazsalikom adja, amihez parmezán, olívaolaj, fokhagyma és fenyőmag kerül, míg a vörös pesto alapját szárított paradicsom, parmezán, mandula, fokhagyma, olívaolaj, bazsalikom és más zöld fűszerek adják. Olaszországból származó szósz, amit leggyakrabban tésztával kevernek, de kiválóan használható szendvicsekben, pizzán, salátákon, grillezett húsok vagy zöldségek mellett is. A pestot házilag is elkészíthetjük, hiszen az alapanyagok beszerzése után már csak egy mozsárra lesz szükség, hogy krémesre törjük.
Ha nem házilag készítjük el a pestot, akkor érdemes vásárláskor figyelembe venni a hozzávalók listáját, és kerülni azokat a termékeket, amik ízfokozót, hozzáadott mesterséges színezéket és tartósítószereket tartalmaznak. Szuper- és hipermarketekben, delikátesz üzletekben, illvetve online is megvehetjük a pestot.
A pesto kalóriatartalma viszonylag magas, főként az olajos magvak és az olívaolaj miatt. Egy evőkanálnyi pesto (körülbelül 15-20 gramm) 70-100 kalóriát tartalmazhat, de rengeteg értékes tápanyagot rejt összetevőinek hála. A pesto gazdag zsírokban, a már említett olívaolaj és magvak alkotja. Egy evőkanálnyi pesto 7-10 gramm zsírt tartalmazhat. Az olívaolajból származó zsírok főként egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A szósz mérsékelt mennyiségű fehérjét tartalmaz, főként a sajtokból és a magvakból származóan. Egy evőkanálnyi pesto körülbelül 1-2 gramm fehérjét tartalmazhat.
A pestoban lévő sajt hozzájárul kalcium tartalmához, ami fontos a csontok és a fogak egészségének. A magvakban található magnézium segíti az izom- és idegműködést, valamint a csontok egészségét. A bazsalikom és az olajos magvak vasat is tartalmaznak, ami nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez és az oxigénszállításhoz. A pestoban A- , E- és K-vitamin is található, amik a látás javításához, a sejtek védelméhez és a csontok egészségéhez is hozzájárulnak.
A pesto tökéletes választás, ha szeretnénk egy tésztát, szendvicset, köretet vagy akár húst ízgazdaggá tenni. Készíthetünk pestoval töltött bundáskenyeret, krémes fodroskel-pestós spagetti, pesto-s rukkolasaláta, pestós csirke és pesto Calebrese pennével. Ha valami egészen különlegesre vágysz, akkor az articsókás-aszalt paradicsomos pestot készítsd el. A vörös pesto-s csirke, ugyannem egy ünnepi fogás, de a pestonak hála szinte azzá válik. gyors és egyszerű recepként az olívás vörös pestos spagetti jó szolgálatot tehet.
Ha pestokészítésbe vágnád a mozsárodat, akkor a rukkolapesto is jó választás, de a zöldborsópesto és pesto rosso mandulával is szuper alternatíva. A medvehagymás pesto pedig közönségkedvenc lesz.
Még több pestós receptért görgess lejjebb!
Bármikor, minden nagyobb boltban megtaláljuk, de házilag is elkészíthetjük.
Hűtőszekrényben.
fehérjetartalom
7 g
zsírtartalom
7 g
szénhidráttartalom
8 g
víztartalom
0 g
Nátrium
980 mg
fehérje
7 g
Zsír
telített zsírsav
7 g
ásványi anyagok
Nátrium
980 mg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
7 g
vitaminok
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!