Makréla
Leírás
Makréla – receptek, leírás, tippek
A könnyed, jellegzetes és nagyon zamatos ízű makréla az egyik legkedveltebb halfajta, hiszen nemcsak finom, hanem tápanyagokban is dús. A szupermarketekben frissen-nyersen, gyorsfagyasztott, valamint filé formában, sőt még füstölt-sózott verzióban is kapható. A rózsaszínes hússal rendelkező makréla rengetegféleképpen elkészíthető, például grillezhető, főzhető vagy süthető, ami tovább növeli a népszerűségét.
A makréla egy rendkívül népszerű halfajta, amely zamatos ízű és tápanyagban dús. Nagyon gazdag többek között ómega-3 zsírsavakban, fehérjében és fontos vitaminokban is. Emellett sokoldalúan felhasználható: süthetjük, grillezhetjük vagy akár konzerv változatából is készíthetünk finom ételeket. Népszerűségét tovább erősíti, hogy könnyen elérhető, és megfizethető áron beszerezhető.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a makréla?
A makréla különböző fajtákban és méretekben fordul elő, de általánosságban elmondható, hogy megnyúlt, orsó alakú testtel rendelkező halfajta, amelyet az oldalán elhelyezkedő ezüstös vagy kék-zöldes csíkok illetve foltok díszítenek. A sebesen úszó makréla elterjedési területe az Atlanti-óceán északi és déli része, valamint az Északi-tenger és a Balti-tenger.
Hogyan vásároljuk?
Elsősorban frissen, fagyasztva vagy konzerv formájában találkozhatunk vele a hazai boltokban. A friss makréla húsa élénk színű, a bőre pedig sima és fényes. Fontos, hogy a halnak ne legyen kellemetlen szaga, és ne legyenek rajta sebek vagy károsodások.
Hogyan készítsük el a makrélát?
A makrélából sütve, főzve vagy grillezve is ízletes fogásokat készíthetünk. Ha grillezni szeretnénk, akkor ehhez melegítsük elő a grillezőt, és kenjük meg kevés olívaolajjal a halat. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal és frissen facsart citromlével. Opcionálisan hozzáadhatunk apróra vágott fokhagymát és friss petrezselymet is. Fedjük le a halat, és süssük aranybarnára 4-5 perc alatt. Tálaljuk friss citromkarikákkal és friss petrezselyemmel.
Sütéshez melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Fűszerezzük meg a makrélát ízlés szerint olívaolajjal, sóval, frissen őrölt fekete borssal és frissen facsart citromlével. Helyezzük a makrélát a előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a hal könnyen szét nem esik és aranybarna színt nem kap.
Mi készülhet belőle?
Készíthetünk belőle serpenyőben sült makrélát, hallevest, rizottót, de tésztához is hozzáadhatjuk, valamint gombával és édesburgonyával kombinálhatjuk. Ízletes grillezett vagy töltött halat is összedobhatunk belőle, illetve pástétom és krém is születhet belőle.
Még több makrélás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
A friss halat a vásárlás napján ajánlatos elkészíteni. Fagyasztásra nem alkalmas.
100g Makréla
fehérjetartalom
18.6 g
zsírtartalom
70012.063 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
63.55 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
217 mg
Nátrium
90 mg
Magnézium
76 mg
Kalcium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.399 g
Kolin
65 mg
Niacin - B3 vitamin
9.08 mg
E vitamin
1.52 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
18.6 g
Zsír
telített zsírsav
3.257 g
egyszeresen telített zsírsav
5.456 g
többszörösen telített zsírsav
3.35 g
koleszterin
70 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
1.63 mg
Magnézium
76 mg
Foszfor
217 mg
Nátrium
90 mg
Cink
0.63 mg
Réz
0.073 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
44.1 µg
szénhidrát
víz
63.55 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.176 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.312 mg
Niacin - B3 vitamin
9.08 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.856 mg
Folát
1 µg
Kolin
65 mg
Retinol
50 µg
E vitamin
1.52 mg
D vitamin
643 µg
K vitamin
5 µg
B12 vitamin
8.71 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
0.4 mg
B6 vitamin
0.399 g