Serpenyőben sült, tökéletes makréla
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.9 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 662.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 95.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 965 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
343
kcal
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.6 g
Zsír
-
Összesen 99.3 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 420 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2649.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 265 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 456 mg
-
Foszfor 1302 mg
-
Nátrium 540 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 381.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 300 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 52 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3858 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 390 mg
-
Retinol - A vitamin: 300 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1371
kcal
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 260.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 380 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
135
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
Tisztítás, filézés, szálkázás
- A halakat folyóvíz mossuk meg, majd itassuk szárazra. A makréla pikkelyei aprók, így tisztítani külön nem is kell.
- Vágjunk be a hal fejénél, a kopoltyú mögött 45 fokos szögben, majd ügyesen vágjuk végig vízszintesen a húst a gerinc mentén. Ne vágjunk túl mélyen, mert akkor nagyon szálkás lesz, de túl sekélyen sem, mert akkor elherdáljuk a húst.
- Ismételjük ezt meg mindegyik hal mindkét oldalán, halanként két szeletet kell kapnunk. A filéket tovább tisztíthatjuk szükség szerint, a hasfelőli részt például érdemes levágni.
- A filékben még akadhat néhány szálka: húzzuk végéig az ujjainkat a filén, rögtön érezni fogjuk a kis szálkák kiálló végeit. Ezeket szálkacsipesz segítségével eltávolítjuk.
Sütés
- A filéken nem kell a bőrt beirdalni, viszont jó alaposan sózzuk be őket, ettől még ropogósabbak lesznek. Ízlés szerint borozhatjuk is, más fűszerre viszont nincs is igazán szükség.
- Hideg serpenyőbe öntsünk kevéske olajat. A halszeleteket bőrös oldalukkal lefele kezdjük sütni, először alacsony hőfokon, majd fokozatosan feljebb kapcsolva.
- Sütés közben párszor nyomjuk le enyhén a filéket spatula segítségével, hogy biztosan ne pöndörödjenek fel. A bőrös oldalukat 5-6, a simát 4-5 percig érdemes süssük.
- Frissen, melegen tálaljuk, tetszőleges körettel. Az ilyen szép, sovány halaknak szinte minden jól áll, nem csak saláták, rizs vagy burgonya, de például egy zsenge, kapros zsenge tökfőzelék mellett is tökéletesen tud érvényesülni.
- Sütés ideje: 6 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 42
- Össznézettség: 12252
- Feltöltés dátuma: 2021. május 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
Ha a makrélát akarjuk jellemezni, négy szó bőven elegendő: megfizethető, ízletes, tápláló és egészséges. Találkozhatunk vele frissen-nyersen, gyorsfagyasztott egész hal, valamit filé formájában, és népszerű a füstölt-sózott verziója is. A makréla, annak ellenére, hogy olcsó halfélének számít, csúcsgasztronómiai helyeken is teljes mértékben megállja a helyét: a belőle készült ételek nem okoznak csalódást sem a szakácsnak, sem a vendégnek. A hal húsa rózsaszínes, enyhén olajos, könnyed textúrájú és magas nedvességtartalmú, az íze kellemes és sajátos, de egyáltalán nem tolakodó "halíz". Mi most friss, egész makrélákat vásároltunk kedvenc halasunktól, majd ezt feldolgozva mutatjuk meg nektek, mennyire könnyű vele dolgozni.