Zsályás sertésmáj és zelleres krumplipüré
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A májhoz
-
125g sertésmáj168 kcal
-
90g gyöngyhagyma33 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
75g száraz vörösbor62 kcal
-
25g balzsamecet22 kcal
A krumplipüréhez
-
350g burgonya202 kcal
-
35g zeller13 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
10g főzőtejszín13 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
735
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A májhoz
-
250g sertésmáj335 kcal
-
180g gyöngyhagyma66 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
7g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
150g száraz vörösbor123 kcal
-
50g balzsamecet44 kcal
A krumplipüréhez
-
700g burgonya404 kcal
-
70g zeller25 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
20g főzőtejszín26 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1468
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A májhoz
-
16.1g sertésmáj22 kcal
-
11.6g gyöngyhagyma4 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
1.5g olívaolaj14 kcal
-
2.9g finomliszt11 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
9.7g száraz vörösbor8 kcal
-
3.2g balzsamecet3 kcal
A krumplipüréhez
-
45.2g burgonya26 kcal
-
4.5g zeller2 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
1.3g főzőtejszín2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
96
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.6 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 387 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2474.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 614 mg
-
Nátrium 1528 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 510.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8161 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 8160 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
735
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.2 g
Zsír
-
Összesen 42.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 775 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4948.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 208 mg
-
Vas 65 mg
-
Magnézium 218 mg
-
Foszfor 1228 mg
-
Nátrium 3057 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1020.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16323 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 65 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 187 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 665 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 16321 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
1468
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 319.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1054 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 1054 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
96
kcal
Hozzávalók
A májhoz
-
25 dkg sertésmáj
-
12 db gyöngyhagyma
-
0.5 közepes db vöröshagyma
-
3 ek olívaolaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 tk só
-
1 kk bors
-
1 ek zsálya
-
1.5 dl száraz vörösbor
-
0.5 dl balzsamecet
A krumplipüréhez
-
7 közepes db burgonya
-
7 dkg zeller
-
1 tk vaj
-
1 ek főzőtejszín
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A májhoz
- Tegyünk egy serpenyőbe 2-3 ek olajat, s adjuk hozzá a félbevágott gyöngyhagymákat és a félbe vágott vöröshagymát, majd közepes lángon kb. 15 perc alatt karamellizáljuk meg, hogy a belseje puha legyen.
- Ez idő alatt a lisztet, sót és őrölt borsot keverjük össze, s a kb. 1 cm vastagra vágott májszeleteket alaposan forgassuk meg benne.
- Ha a hagyma elkészült, tegyünk hőálló jénaiba, s tegyük rá a tetejét. Kb. újabb 2-3 ek olajat adjunk az előzőhöz, vegyük fel a lángot, s tegyük a forró olajba a májszeleteket és a zsályát. Mindkét oldalát süssük 1-1 percig, majd azt is szedjük ki a jénaiba, a hagymákhoz.
- Ekkor a zsályás olajat öntsük fel a borral és a balzsamecettel, s gyöngyözve főzzük addig, amíg kb. a felére csökken, s besűrűsödik. Ekkor tegyük vissza a májat, s locsoljuk meg minden oldalát szafttal. Zelleres, krémes krumplipürével tálaljuk.
- A megtisztított krumplit és a zellergumót egy fazékba tesszük, bőven megsózzuk, és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Feltesszük főzni. Amikor mindkettő megpuhult, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, s ha kell még sót, s kézi robotképpel krémes krumplipürét készítünk belőle.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2258
- Feltöltés dátuma: 2013. január 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A babonát már mindannyian ismerjük, miszerint újév környékén se szárnyast, se halat, mert az egyik elkaparja a szerencsénket és a pénzünket az újévre, a másik pedig elúszik vele. Marad a jó, öreg sertés, aki kitúrja nekünk a jövő év minden pénzét és szerencséjét. De miért kellene mindig a húsát ennünk, amikor annyi finom része van még... Például a mája.