Zöldkígyó torta
- 9% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
39g tojás48 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
4 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
50g gyümölcsjoghurt48 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
4g zselatin13 kcal
-
100 kcal
-
12 kcal
A díszítéshez ízlés szerint
-
100g marcipán462 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
7 kcal
-
5 kcal
- 9% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
385g tojás484 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
500g gyümölcsjoghurt480 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
40g zselatin134 kcal
-
400g növényi habtejszín1004 kcal
-
300g erdei gyümölcs mix123 kcal
A díszítéshez ízlés szerint
-
1000g marcipán4620 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
19g színes cukorka72 kcal
-
10g csokoládédara55 kcal
- 9% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
12.4g tojás16 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
16.1g gyümölcsjoghurt15 kcal
-
9.7g porcukor37 kcal
-
1.3g zselatin4 kcal
-
12.9g növényi habtejszín32 kcal
-
9.7g erdei gyümölcs mix4 kcal
A díszítéshez ízlés szerint
-
32.3g marcipán149 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.6g színes cukorka2 kcal
-
0.3g csokoládédara2 kcal
- 9% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 34.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.9 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 172 micro
- 9% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.5 g
Zsír
-
Összesen 348 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3735.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 651 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 1362 mg
-
Nátrium 1504 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1129.2 g
-
Cukor 990 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 266.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 542 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 1003 mg
-
Retinol - A vitamin: 542 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1720 micro
- 9% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
7 db tojás
-
2 csepp citromlé
-
6 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
7 csapott ek finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
30 dkg porcukor
-
40 g zselatin
-
4 dl növényi habtejszín
-
30 dkg erdei gyümölcs mix
A díszítéshez ízlés szerint
-
100 dkg marcipán
-
1 ek színes cukorka
-
1 ek csokoládédara
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta: a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt bemelegítjük 180 fokra.
- A tojások fehérjéit egy keverőtálban a sóval és citrommal felverjük. Ha már kemény, kanalanként belekeverjük a cukrokat. Ha már nem serceg, még 1 percig keverjük.
- Most a tojássárgákat keverjük a masszába egyenként.
- A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a tojásos masszába gyors mozdulatokkal 1-2 kanál lisztet keverünk, de már fakanállal. A többi lisztet lassan, óvatosan keverjük bele, nem kell simának lennie.
- Beleöntjük a formába és mehet a sütőbe. 10 perc után visszavesszük a hőt 150-160 fokra, és még sütjük kb. 5-6 percet, de lehet több idő is, attól függ milyen a sütő. Tűpróba! Ha nagyon barnul, sütőpapírral takarjuk le.
- Ha már megsült kikapcsoljuk a sütőt, de a formát még bent hagyjuk nyitott ajtó mellett. Pár perc múlva kivesszük és hagyjuk hűlni egy kicsit. Körbevágjuk a formát és óvatosan levesszük a piskótáról a sütőpapírt. Rácson hagyjuk hűlni.
- Krém: a gyümölcsöt egy szűrőben hagyjuk kiolvadni.
- A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a kiolvadt gyümölccsel.
- A gyümölcs kiolvadt levét kiegészítjük 1 dl-re vízzel és kicsit megcukrozzuk, majd a zselatint beáztatjuk és felmelegítjük (nem főzzük!). Hozzákeverjük a gyümölcsös joghurthoz.
- A tejszínt keményre felverjük és lazán összeforgatjuk az előzőekkel. Ezzel töltjük meg a háromba vágott piskótát.
- Összeállítása: a kerek piskótát háromba vágjuk, megtöltjük a krémmel és a hűtőbe tesszük 3-4 órát.
- A hűtőből kivesszük. Egy megfelelő méretű tálcát előkészítünk. A kerek piskóta közepére tesszük egy kávés készlet kistányérját, és nagyon éles késsel körbevágjuk.
- A piskóta szélét felül és alul elvágjuk, és a két félkörből csinálunk egy S formát.
- A kivágott kört a közepéről félbevágjuk, kicsit ellapítjuk, mert ez lesz a feje.
- Ha már szép kígyóformája van, bekenjük vajas-cukros krémmel, hogy jól tapadjon a bevonat.
- A zöldre festett marcipánt kinyújtjuk, és óvatosan rátesszük a kígyóformára. Ha cukormázat használunk, akkor óvatosan ráöntjük.
- Szépen elsimítjuk a kígyó testét, és díszítjük a képen látható módon, vagy akár saját elképzelésünk szerint.
- A tálcára csokidarát szórunk vagy akár kekszport, vagy diót, stb.
- A nyelve piros marcipán, a szeme fehér és fekete marcipán.
- A bőre rajzolatát különböző formákkal nyomkodjuk bele.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2830
- Feltöltés dátuma: 2012. november 11.
Ajánló
Természetesen csak annak való, aki szereti a kígyókat, vagy ki tudja még kinek?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Keresztlányom kislánya az 5. szülinapjára kígyót "rendelt". Na nem akármilyet, azt is megmondta, hogy zöldet. A kígyónak is "lánynak" kellett lenni és természetesen ünnepi ruhában. Én nem csípem a kígyókat, de megpróbáltam a kedvébe járni. Sok ötletet merítettem a Tortacsodák könyvből, és az "édesbünőzés" lapról. Köszönet érte. A burkolás kicsit nehezen sikerült, de azért valahogy összejött. A pikkelyes díszítést kisebb-nagyobb kupakokkal belenyomkodva csináltam. A szemét a fehér marcipánnal először golyónak, majd ellapítva vízzel "felragasztva" készítettem. A fekete részt szintén így. A nyelve piros marcipán, az nagyon egyszerű volt az előzőekhez képest! :) Majdnem elfelejtettem, hogy én ezt a Foltos piskótából készítettem. A receptje megtalálható a receptjeim között.