Zöldfűszeres borjúborda spárgarizottóval
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
Borjúborda
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
200g borjúhús234 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Rizottó
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
250g zöldspárga35 kcal
-
125g rizottó rizs448 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
750g zöldség alaplé53 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1100
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
Borjúborda
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
400g borjúhús468 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
Rizottó
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
500g zöldspárga70 kcal
-
250g rizottó rizs895 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2200
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
Borjúborda
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
13.5g borjúhús16 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
Rizottó
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
16.9g zöldspárga2 kcal
-
8.4g rizottó rizs30 kcal
-
5.1g fehérbor4 kcal
-
50.6g zöldség alaplé4 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
73
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.8 g
Zsír
-
Összesen 35.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3485.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 683 mg
-
Nátrium 2539 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 437 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 238 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 417 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 826 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1245 micro
Összesen
1100
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.5 g
Zsír
-
Összesen 70.7 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 420 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6970.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 236 mg
-
Foszfor 1367 mg
-
Nátrium 5079 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 224.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 874.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 475 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 175 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 835 micro
-
Kolin: 436 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1652 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2489 micro
Összesen
2200
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
73
kcal
Hozzávalók
Borjúborda
Rizottó
-
1 db vöröshagyma
-
1 ek olívaolaj
-
1 csomag zöldspárga
-
250 g rizottó rizs
-
1.5 dl fehérbor
-
1.5 l zöldség alaplé
-
50 g vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Borjúborda
- Kezdésnek elkészítjük a húshoz a pácot, ami tulajdonképpen nem is pác, hanem sokkal inkább egy kéreg. Ehhez apróra vágjuk a zöldfűszereket, majd egy tálba tesszük.
- A fűszerekhez reszeljük a fél citrom héját, és belenyomjuk a fokhagymát is, majd sózzuk, borsozzuk.
- Annyi olívaolajat keverünk hozzá, hogy éppen csak összeálljanak a fűszerek, és paszta állagú legyen a massza.
- A zöldfűszeres masszával bedörzsöljük a húst, és állni hagyjuk legalább másfél-két óráig.
- A pácolási idő elteltével legalább fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd egy forró serpenyőben megpirítjuk minden oldalát. Ezzel megakadályozzuk, hogy később, a grillezésnél kifolyjon belőle az értékes lé. Így sokkal szaftosabb lesz a végeredmény.
- Ha minden oldalán kérget képeztünk, akkor mehet a grillrácsra. Fontos, hogy alacsony legyen alatt a hő, tehát ne lángoljon a faszén, csupán kellemes parázs legyen alatta.
- Legalább fél óráig sütjük a húst, közben időről-időre érdemes forgatni. Aki kissé nyersen szereti, az használjon maghőmérőt: amikor 50-60 fok között van a maghőmérséklet, akkor elérte a rosé állapotot. Természetesen aki átsülve szereti, az tovább süsse.
- Szintén fontos momentum, hogy miután levettük a grillről, újfent pihentetni kell a húst, hogy a benne lévő lé szépen egyenletesen el tudjon osztódni a húsban. Így lesz szaftos, és nem fog kifolyni belőle miután szétvágtuk!
Rizottó
- Ezalatt vígan elkészül a spárgarizottó. Első lépésben megtisztítjuk a spárgákat, majd a csúcsát levágjuk, és félretesszük, a szárát felkarikázzuk.
- Serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
- A hagymához adjuk a felkarikázott spárgát, és néhány percig együtt pirítjuk.
- A megpirult zöldségekhez keverjük a rizottó rizst, majd felöntjük a borral.
- Folyamatosan kevergetjük, amíg az alkohol el nem párolog. Miután ez megtörtént, felöntjük kevés zöldséglevessel, és folyamatosan kevergetjük. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a rizs al dentére (fogkeményre) nem fő. Szükség szerint sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a vajat, hogy kellően krémes állaga legyen.
- A spárgák tetejét kevés vajon megfuttatjuk, majd az elkészült rizottóhoz adjuk.
- A felszeletelt borjúbordát a spárgarizottóval tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 7258
- Feltöltés dátuma: 2013. július 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Egyszerű étel, így a hozzávalókat gondosan kell megválogatni. Nem kell félni tőle, könnyen elkészíthető, kevés odafigyeléssel nem fogunk hibázni. Érdemes grillen kipróbálni, mert a füstös íz kiváltképpen jót tesz a húsnak.