r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres borjúborda spárgarizottóval

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dávid
Zöldfűszeres borjúborda spárgarizottóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Borjúborda

Rizottó

Összesen 1100 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Borjúborda

Rizottó

Összesen 2200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Borjúborda

Rizottó

Összesen 73 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.8 g

Zsír

  • Összesen
    35.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3485.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    683 mg
  • Nátrium
    2539 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    437 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    826 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1245 micro
Összesen 1100 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.5 g

Zsír

  • Összesen
    70.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    420 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6970.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    1367 mg
  • Nátrium
    5079 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    874.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    475 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    175 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    835 micro
  • Kolin:
    436 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1652 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2489 micro
Összesen 2200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 73 kcal

Hozzávalók

Borjúborda

Rizottó

Elkészítés

Borjúborda

  1. Kezdésnek elkészítjük a húshoz a pácot, ami tulajdonképpen nem is pác, hanem sokkal inkább egy kéreg. Ehhez apróra vágjuk a zöldfűszereket, majd egy tálba tesszük.
  2. A fűszerekhez reszeljük a fél citrom héját, és belenyomjuk a fokhagymát is, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Annyi olívaolajat keverünk hozzá, hogy éppen csak összeálljanak a fűszerek, és paszta állagú legyen a massza.
  4. A zöldfűszeres masszával bedörzsöljük a húst, és állni hagyjuk legalább másfél-két óráig.
  5. A pácolási idő elteltével legalább fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd egy forró serpenyőben megpirítjuk minden oldalát. Ezzel megakadályozzuk, hogy később, a grillezésnél kifolyjon belőle az értékes lé. Így sokkal szaftosabb lesz a végeredmény.
  6. Ha minden oldalán kérget képeztünk, akkor mehet a grillrácsra. Fontos, hogy alacsony legyen alatt a hő, tehát ne lángoljon a faszén, csupán kellemes parázs legyen alatta.
  7. Legalább fél óráig sütjük a húst, közben időről-időre érdemes forgatni. Aki kissé nyersen szereti, az használjon maghőmérőt: amikor 50-60 fok között van a maghőmérséklet, akkor elérte a rosé állapotot. Természetesen aki átsülve szereti, az tovább süsse.
  8. Szintén fontos momentum, hogy miután levettük a grillről, újfent pihentetni kell a húst, hogy a benne lévő lé szépen egyenletesen el tudjon osztódni a húsban. Így lesz szaftos, és nem fog kifolyni belőle miután szétvágtuk!

Rizottó

  1. Ezalatt vígan elkészül a spárgarizottó. Első lépésben megtisztítjuk a spárgákat, majd a csúcsát levágjuk, és félretesszük, a szárát felkarikázzuk.
  2. Serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
  3. A hagymához adjuk a felkarikázott spárgát, és néhány percig együtt pirítjuk.
  4. A megpirult zöldségekhez keverjük a rizottó rizst, majd felöntjük a borral.
  5. Folyamatosan kevergetjük, amíg az alkohol el nem párolog. Miután ez megtörtént, felöntjük kevés zöldséglevessel, és folyamatosan kevergetjük. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a rizs al dentére (fogkeményre) nem fő. Szükség szerint sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a vajat, hogy kellően krémes állaga legyen.
  6. A spárgák tetejét kevés vajon megfuttatjuk, majd az elkészült rizottóhoz adjuk.
  7. A felszeletelt borjúbordát a spárgarizottóval tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 7214
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszerű étel, így a hozzávalókat gondosan kell megválogatni. Nem kell félni tőle, könnyen elkészíthető, kevés odafigyeléssel nem fogunk hibázni. Érdemes grillen kipróbálni, mert a füstös íz kiváltképpen jót tesz a húsnak.

Hozzávalók

Borjúborda

Rizottó

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...