Zalai kelt meggyes rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
11g tejföl21 kcal
-
38g tej21 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
13g zsemlemorzsa49 kcal
-
250g meggy113 kcal
Összesen
708
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
85g tejföl168 kcal
-
300g tej168 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
2000g meggy900 kcal
Összesen
5652
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
15.1g finomliszt55 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
2.6g tejföl5 kcal
-
9.1g tej5 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
3.8g napraforgó olaj34 kcal
-
3g zsemlemorzsa12 kcal
-
60.4g meggy27 kcal
Összesen
170
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 483.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 216.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1735 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 233 micro
Összesen
708
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 102.3 g
Zsír
-
Összesen 270.6 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 113 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 325 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3866.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 1006 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 1219 mg
-
Nátrium 1049 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 713.6 g
-
Cukor 195 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1732.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1335 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 55 mg
-
C vitamin: 181 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 605 micro
-
Kolin: 393 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13881 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1867 micro
Összesen
5652
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 419 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
170
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
10 dkg sertészsír
-
85 g tejföl
-
3 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
2 ek cukor
-
1.5 dl napraforgó olaj
-
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
- Fél dl langyos tej és pici cukor segítségével az élesztőt megkelesztjük.
- A lisztet egy mély tálba tesszük, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt.
- A zsírt és a tejfölt hozzáadjuk.
- A tojást a cukorral összekeverjük, és a langyos 3 dl tejünkhöz adjuk. Így öntjük a lisztbe.
- A tésztát "babapopsi simaságúra" kidolgozzuk. Lágy, híg tésztát kapunk, amit 1 órát langyos helyen kelesztünk.
- Az étkezőasztalra tiszta abroszt terítünk, aminek a középső részét meglisztezzük, rátesszük a tésztánkat, amit nyomban kettévágunk. Figyelem! A tészta egyik fele megy be máris a mélyhűtőbe. Egy másik alkalommal majd azt sütjük meg. A megmaradt, negyed kilós adagból 2 nagy tekercs rétesünk lesz.
- Az abroszon maradt tésztát kettévágjuk. Először az egyik nyújtásához kezdünk. Alá lisztet szórunk és rá is, mivel ragad. Nyújtófával kinyújtjuk, amíg lehet. Ezután kenőtollal forró olajat kenünk a tésztára jó bőven, és elkezdjük a kézzel nyújtást. Alá-alá tesszük a kezünk, és lebegtetve húzzuk minden oldalról, amíg a tészta hártya vékonyságú nem lesz. A tészta szélei valószínűleg ki fognak szakadni jó pár helyen, de ez nem jelent gondot. A tészta legyen nagyjából kör alakú. Ekkor zsemlemorzsát hintünk rá, majd egyenletesen rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ezután 2-3 marék cukrot hintünk rá.
- A felcsavarás folyamata úgy néz ki, hogy a tészta széleit behajtjuk, így a téglalap alakú formát kapunk. Abrosszal pedig szépen felgörgetjük a tésztát. Olajjal kikenünk egy tepsit, és gyors, óvatos mozdulatokkal beletesszük az első tekercset. Azt szintén forró olajjal kenjük meg, majd elkészítjük a második tekercset.
- Fél órát pihentetjük a tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük a rétest.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 416
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 38745
- Feltöltés dátuma: 2013. március 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A kelt rétest csak dicsérni tudom. A tésztával sokkal könnyebb bánni, mint a nem kelt rétes tésztájával. Az nekem a végére már csupa lyuk volt, az egésztől elment a kedvem. Ez a tészta csak a szélén lyukad ki, középen nem. Könnyű húzni, nyújtani. Közepes konyhai tudással nyugodtan vállalható. Ez a remek recept a "Vasi, zalai parasztételek" című könyvből való. Számomra ez az etalon a hozzávalók tekintetében.