r
Nosalty Logó

Zalai kelt meggyes rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zalai kelt meggyes rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 708 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 5652 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 170 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    483.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1735 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    233 micro
Összesen 708 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    102.3 g

Zsír

  • Összesen
    270.6 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3866.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    1006 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    1049 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    713.6 g
  • Cukor
    195 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    1732.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1335 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    55 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    605 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13881 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1867 micro
Összesen 5652 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 170 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fél dl langyos tej és pici cukor segítségével az élesztőt megkelesztjük.
  2. A lisztet egy mély tálba tesszük, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt.
  3. A zsírt és a tejfölt hozzáadjuk.
  4. A tojást a cukorral összekeverjük, és a langyos 3 dl tejünkhöz adjuk. Így öntjük a lisztbe.
  5. A tésztát "babapopsi simaságúra" kidolgozzuk. Lágy, híg tésztát kapunk, amit 1 órát langyos helyen kelesztünk.
  6. Az étkezőasztalra tiszta abroszt terítünk, aminek a középső részét meglisztezzük, rátesszük a tésztánkat, amit nyomban kettévágunk. Figyelem! A tészta egyik fele megy be máris a mélyhűtőbe. Egy másik alkalommal majd azt sütjük meg. A megmaradt, negyed kilós adagból 2 nagy tekercs rétesünk lesz.
  7. Az abroszon maradt tésztát kettévágjuk. Először az egyik nyújtásához kezdünk. Alá lisztet szórunk és rá is, mivel ragad. Nyújtófával kinyújtjuk, amíg lehet. Ezután kenőtollal forró olajat kenünk a tésztára jó bőven, és elkezdjük a kézzel nyújtást. Alá-alá tesszük a kezünk, és lebegtetve húzzuk minden oldalról, amíg a tészta hártya vékonyságú nem lesz. A tészta szélei valószínűleg ki fognak szakadni jó pár helyen, de ez nem jelent gondot. A tészta legyen nagyjából kör alakú. Ekkor zsemlemorzsát hintünk rá, majd egyenletesen rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ezután 2-3 marék cukrot hintünk rá.
  8. A felcsavarás folyamata úgy néz ki, hogy a tészta széleit behajtjuk, így a téglalap alakú formát kapunk. Abrosszal pedig szépen felgörgetjük a tésztát. Olajjal kikenünk egy tepsit, és gyors, óvatos mozdulatokkal beletesszük az első tekercset. Azt szintén forró olajjal kenjük meg, majd elkészítjük a második tekercset.
  9. Fél órát pihentetjük a tésztát.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük a rétest.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 416
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 38693
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kelt rétest csak dicsérni tudom. A tésztával sokkal könnyebb bánni, mint a nem kelt rétes tésztájával. Az nekem a végére már csupa lyuk volt, az egésztől elment a kedvem. Ez a tészta csak a szélén lyukad ki, középen nem. Könnyű húzni, nyújtani. Közepes konyhai tudással nyugodtan vállalható. Ez a remek recept a "Vasi, zalai parasztételek" című könyvből való. Számomra ez az etalon a hozzávalók tekintetében.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...