Vörösboros marha agyagtálban
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
római tál
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g marhahús178 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
63g vörösbor53 kcal
-
9 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
0g chili0 kcal
Összesen
401
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g marhahús710 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
250g vörösbor213 kcal
-
20g angolszalonna35 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
0g chili0 kcal
Összesen
1600
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
33.7g marhahús48 kcal
-
16.2g sárgarépa6 kcal
-
12.1g fehérrépa8 kcal
-
6.1g vöröshagyma2 kcal
-
3.4g lilahagyma1 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
16.9g vörösbor14 kcal
-
1.3g angolszalonna2 kcal
-
6.7g paradicsom1 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
2.7g olívaolaj24 kcal
-
0g chili0 kcal
Összesen
107
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.6 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 728.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 343 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 275.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 456 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1882 micro
-
β-karotin 4538 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 173 micro
Összesen
401
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.3 g
Zsír
-
Összesen 71 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2913.6 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 1373 mg
-
Nátrium 855 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1101.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1826 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 215 micro
-
Kolin: 487 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7528 micro
-
β-karotin 18150 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2575 micro
-
Lut-zea 692 micro
Összesen
1600
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 508 micro
-
β-karotin 1225 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 174 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
-
0.5 kg marhahús
-
3 közepes db sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 kis db lilahagyma
-
2.5 dl vörösbor
-
1 közepes db paradicsom
-
rozmaring ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
petrezselyem ízlés szerint
-
1 csipet chili
Elkészítés
- A húst bepácoljuk olívaolajban, fokhagymával, sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Ha nincs rá idő, szerintem elhagyható a pác, de anyukám gerilla húspácoló, és hús nálunk még nem maradt pácolatlan.
- Serpenyőben egy kevés olívaolajon hirtelen kérget sütünk a húsra, és félretesszük.
- A hagymákat félholdra szeleteljük, és a szalonnával megpirítjuk. Az üvegesre pirított szalonnás hagymát beletesszük az agyagedénybe (vagy más, sütőben használható alkalmatosságba). Felszeletelünk 2-4 gerezd fokhagymát (ízlés szerint lehet akár többet is), és rádobjuk a hagymára, majd mehet a tálba az elősütött hús is.
- A répákat megpucoljuk, és olívaolajon serpenyőben megpirítjuk és petrezselyem- illetve zellerzölddel ízesítjük. Tehetünk még hozzá ízlés szerint sót vagy natúr vegetát. Én szórtam rá egy kis sóval kevert bio vegetát. Ha ez kész, rászórjuk a húsra.
- A paradicsomot forró vízzel leöntjük, közben vigyázunk, hogy a kezünkre lehetőleg ne jusson belőle, majd hideg víz alá tartjuk, így könnyedén lehúzhatjuk a héját. Akit nem zavar a paradicsomhéj, az akár rajta is hagyhatja, én nem ítélkezem. A paradicsomot félholdra szeleteljük, és ráhelyezzük a hagyma-hús-répahalomra.
- Kiöntünk pohárba 2,5 deci vörösbort, kis vízzel hígítjuk, elkeverünk benne egy kis chilit, rozmaringot és kakukkfüvet (nekem csak szárított darált jutott, ezért így csináltam, de ha van friss, akkor csak dobd a hús mellé), majd felöntjük vele a hagyma-hús-répahalmot. Kiöntünk egy talpas pohárba egy deci vörösbort és megisszuk, mert megérdemeljük.
- Amikor már minden a tálban van, lefedjük, és a kb. 180 fokos sütőben addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ez biztos nem kevesebb 2 óránál, de inkább három. Ha nem vagy biztos, inkább hagyd tovább a sütőben, mert a hús nem lehet túl puha, de lehet túl kemény.
- Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt, és visszatesszük a sütőbe a lefedetlen tálat, hogy a szaft besűrűsödjön, de ha nagyon szeretsz tunkolni, ez a lépés elhagyható.
- A kész ételt még melegen, egy deci vörösbor kíséretében tálaljuk, lehetőleg mielőtt az öcsénk megérkezik és felfal mindent. Az edény alján maradt szaftot friss kenyérrel kitunkoljuk (ez nagyon fontos).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 13370
- Feltöltés dátuma: 2015. május 13.
Ajánló
A köret választását rátok bízom. Nálunk megy most a paleo trend, ezért zöldséges röszti volt a köret, de ennél szerintem van jobb választás is. Személy szerint javasolnám a kenyeret vagy a knédlit, mert az jól felszívja a szaftot. Továbbá a recept fél kiló marhahúsra vonatkozik, mert csak ennyi volt itthon, de javasolnám rögtön dupla adag készítését, mert sokáig készül, viszont gyorsan fogy...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Anyák napja alkalmából úgy döntöttem, meglepem anyukámat, és helyette én főztem meg a vasárnapi ebédet. Hallottam legendákat egy bizonyos agyagtál létezéséről, így felkutattam a kamra legmélyéről, és össze is állt a tervem.....