Vízben főtt krumpliknédli dinsztelt káposztával és oldalassal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 5% Zsír
Krumpliknédli
-
167g burgonya96 kcal
-
117g finomliszt425 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Dinsztelt káposzta
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
250g vöröskáposzta62 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
3g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g víz0 kcal
Sült oldalas
-
167g sertésoldalas323 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
35 kcal
Összesen
1065
kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 5% Zsír
Krumpliknédli
-
1000g burgonya578 kcal
-
700g finomliszt2548 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Dinsztelt káposzta
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
1500g vöröskáposzta372 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
15g ecet3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g víz0 kcal
Sült oldalas
-
1000g sertésoldalas1939 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
Összesen
6398
kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 5% Zsír
Krumpliknédli
-
20g burgonya12 kcal
-
14g finomliszt51 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Dinsztelt káposzta
-
3.6g vöröshagyma1 kcal
-
29.9g vöröskáposzta7 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.3g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g víz0 kcal
Sült oldalas
-
20g sertésoldalas39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
Összesen
127
kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.9 g
Zsír
-
Összesen 35.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1037.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 479 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 459.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 141 mg
-
D vitamin: 126 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1342 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 40 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
1065
kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 233.5 g
Zsír
-
Összesen 211.3 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 1100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6223.5 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 448 mg
-
Kálcium 980 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 669 mg
-
Foszfor 2874 mg
-
Nátrium 1177 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 891.9 g
-
Cukor 181 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 2754.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 904 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 846 mg
-
D vitamin: 756 micro
-
K vitamin: 478 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 55 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 610 micro
-
Kolin: 1224 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8049 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 240 micro
-
Lut-zea 4879 micro
Összesen
6398
kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 124.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
127
kcal
Hozzávalók
Krumpliknédli
Dinsztelt káposzta
-
2 közepes db vöröshagyma
-
6 púpozott ek cukor
-
4 csipet só
-
1 csipet bors
-
3 dl víz
Sült oldalas
-
1 kg sertésoldalas
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
Krumpliknédli
- A burgonyákat megmossuk, és héjában megfőzzük sós vízben. Miután megfőttek, félretesszük őket kihűlni. Mikor már kihűltek, meghámozzuk őket és széttörjük. Nem kell annyira pépesre, mint ha krumplipürét készítenénk, annál kicsit darabosabbra (de csak kicsit).
- A széttört krumplihoz hozzáadjuk az egész tojásokat, sót, 1 csipet borsot és (hát itt kezdődik a tudomány) a lisztet. A lisztet NEM egyben szórjuk bele, hanem szépen fokozatosan gyúrjuk a tésztánkat, és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Ebben az a trükk, hogy pontosan nem tudom, mennyit fog felvenni nektek, nekem 3/4 kg lisztet vett fel. Nem kell bele se víz, se tej, se semmi más, mint amit feltüntettem, de addig-addig kell beleszórogatni a lisztet és gyúrni, míg már nem ragad a kezünkhöz többé a tészta.
- Ha ez megvan, akkor 4 fele vágjuk, és henger formára gyúrjuk mind a 4 knédlinket.
- Miután megvannak a knédlijeink, egy nagy edényt 3/4-ig engedünk vízzel, teszünk bele 1 csipet sót, és csak azután tesszük bele a knédliket (2 fér el egymás mellett, mert nem nőnek meg nagyon), hogy a víz forr. De igazán forrnia kell, mikor beletesszük őket, nem csak simán forrónak lennie, mert különben szétfőnek. Ezt a forrási szintet egy pillanatra sem vesszük vissza, míg meg nem főttek teljesen. Először teljesen elsüllyednek, utána, mikor már kezdenek átfőni, felúsznak, de még nem szabad kivenni őket. Miután feljöttek, várunk még legalább 30 percet, és csak utána vesszük ki őket (sajnos nem tudok tippet adni arra, hogy mikor kész igazán, itt nincs szúrópróba vagy ilyesmi, egyszerűen csak időt kell nekik adni, és akkor tuti jók lesznek). Én tányérra szoktam kitenni őket, lekenni olajjal a tetejüket, és egy konyharuhával lefedni.
- A knédlik készek.
Dinsztelt káposzta
- A káposztáról leszedjük a külső leveleket, ha nem szépek, utána kivágjuk az alsó kemény részeit, és legyaluljuk szép vékonyra, és átmossuk folyó víz alatt. A hagymákat megpucoljuk, és vékony félholdakra vágjuk.
- Egy nagy edény alá alágyújtunk, és beleteszünk kb. 6 ek cukrot. Lekaramellizáljuk, hozzáadunk kevés vizet (lehet utána még felönteni, de én utálom, ha tocsog a sok vízben), kb. 3 dl, vigyázzunk, mert fröcsögni szokott. Ha a víz benne van, jöhet az ecet, végül a káposzta, hagyma, pici só, kömény, és nagyon pici bors. Lefedjük az edényt, és közepes lángon itt-ott kevergetve adunk neki legalább 1 órát. Közben kóstolgatjuk, nem-e kell még bele ecet/cukor/kömény (én pl. az ecetet csak ,,ésszel" használhatom, merthogy a férjem utálja), és persze, hogy a káposztánk megpuhult-e már.
- TIPP: nem épp koleszterinbarát, de azért nagyon finom (mivel én a cukor karamellizálásával indítok, de mégis imádjuk, ha kicsit zsíros a dinsztelt káposzta), én szoktam még beletenni 1 csapott ek zsírt, mikor már minden benne van.:)
Sült oldalas
- A fokhagymát megpucoljuk, összetörjük. A húsokat befűszerezzük és megsütjük (jobb, ha tepsiben sül alufólia alatt, de nekem serpenyőben kellett készítenem). A szeletekre vágott knédlivel, dinsztelt káposztával tálaljuk. Jó étvágyat :)
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3811
- Feltöltés dátuma: 2016. október 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
Mivel otthon felejtettem a knédlipárolót (nem tudom, igazából mi a neve annak a lyukacsos, virág kinézetű, lábacskás, kinyitható ízének, bocsi), így számomra a krumpliknédli egy valódi mentőöv, és áldom a nevét annak, aki ezt a knédlifajtát feltalálta :) A dinsztelt káposzta és a oldalas csak mellékes, a krumpliknédli az, amit meg szeretnék megosztani veletek. Elég melós kigyúrni, és tömzsibb, mint a hagyományos, dagasztott, párolt knédli, de nagyon finom, laktató, és teljesen más eljárással készül, mint a hagyományos. Íme :)