Vegán gombás melegszendvics
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
A szendvicskrémhez
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A sajtszószhoz
-
17g burgonya10 kcal
-
17g édesburgonya10 kcal
-
7g kesudió37 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
10g víz0 kcal
-
13 kcal
-
1g só0 kcal
-
0 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
457
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
A szendvicskrémhez
-
600g csiperkegomba128 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
57 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A sajtszószhoz
-
100g burgonya58 kcal
-
100g édesburgonya62 kcal
-
40g kesudió221 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
60g olívaolaj530 kcal
-
60g víz0 kcal
-
24g élesztőpehely78 kcal
-
6g só0 kcal
-
0 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
2745
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
A szendvicskrémhez
-
35.7g csiperkegomba8 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
2.7g petrezselyem1 kcal
-
5.1g citrom1 kcal
-
1.4g olívaolaj13 kcal
-
4.2g sűrített paradicsom3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A sajtszószhoz
-
6g burgonya3 kcal
-
6g édesburgonya4 kcal
-
2.4g kesudió13 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
3.6g olívaolaj32 kcal
-
3.6g víz0 kcal
-
1.4g élesztőpehely5 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
164
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.5 g
Zsír
-
Összesen 27 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1487.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 334 mg
-
Nátrium 785 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 171.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 139 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 1513 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 3356 micro
-
Lut-zea 443 micro
Összesen
457
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111 g
Zsír
-
Összesen 162.2 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8927.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 1548 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 436 mg
-
Foszfor 2006 mg
-
Nátrium 4709 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 236.8 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1029.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1226 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 133 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 832 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1054 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 9081 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 20135 micro
-
Lut-zea 2657 micro
Összesen
2745
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 531.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 541 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1199 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
164
kcal
Hozzávalók
A szendvicskrémhez
-
600 g csiperkegomba
-
3 gerezd fokhagyma
-
0.5 db citrom
-
3 ek olívaolaj
-
70 g sűrített paradicsom
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A sajtszószhoz
-
100 g édesburgonya
-
40 g kesudió
-
2 gerezd fokhagyma
-
60 ml olívaolaj
-
60 ml víz
-
2 ek élesztőpehely
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
Az összeállításhoz
-
6 szelet kenyér
Elkészítés
A szendvicskrémhez
- Először a gombás szendvicskrémet készítjük el. A csiperkét tisztítsuk meg a szennyeződésektől, de ne mossuk meg. Vágjuk vékony szeletekre, és tegyük félre. A fokhagymát és a petrezselymet is aprítsuk fel.
- Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt szárazon, olaj nélkül. Ha már elég meleg, öntsük bele a gombaszeleteket. Hagyjuk, hogy a gombából elpárologjon az összes nedvesség: ehhez nagyjából 5 perc kell.
- Amikor azt látjuk, hogy már az összes víz elpárolgott, sózzuk meg enyhén a gombát, hogy a maradék nedvesség is kicsapódjon. Ezután öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe, és pirítsuk le a gombát. Legyenek benne szép, aranybarnára sült, ropogós szeletek. Ekkor szórjuk hozzá a felaprított petrezselymet és borsozzuk meg. Facsarjunk rá egy kevés citromlevet, és sózzuk ízlés szerint.
- Öntsük a pirított gombát egy aprítógép táljába, a serpenyőt pedig tegyük vissza a tűzre. Öntsünk bele egy evőkanál olajat, majd pirítsuk meg rajta a fokhagymát. 1-2 perc elteltével, amikor a fokhagyma enyhén pirult, kanalazzuk rá a sűrített paradicsomot, és az egészet karamellizáljuk nagyjából másfél percig.
- Adjuk a gombához a sűrített paradicsomot és további egy evőkanál olívaolajat is. Dolgozzuk az egészet krémes állagúra, de épp csak annyira, hogy maradjanak benne apró gombadarabok. Ha nem állna össze, adjunk hozzá még egy kevés olajat.
A sajtszószhoz
- A sajtszószhoz pucoljuk meg és kockázzuk fel a burgonyákat. Főzzük őket puhára enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Tegyük egy turmixgépbe a krumplikockákat az összes többi hozzávalóval együtt. Turmixoljuk az egészet krémesre, és amennyiben túl sűrű lenne, lazítsuk fel egy kis vízzel.
Az összeállításhoz
- Melegítsük el a sütőnket 200℃-ra, és vegyünk elő egy nagyobb tepsit. Kenjük meg a kenyérszeleteket először a gombás krémmel, majd kanalazzunk rájuk a sajtszószból is. Reszeljünk a szendvicsekre bőséges mennyiségű sajtot.
- Süssük a melegszendvicseket nagyjából 20 percig, majd további 5 perc alatt pirítsunk rájuk a grillfunkcióval. Tálaljuk őket melegen, zöldséggel, savanyúsággal, ahogy szeretjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1607
- Feltöltés dátuma: 2022. január 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Én nem állítom, hogy a melegszendvics egy kifejezetten elegáns műfaj, vagy, hogy mindenáron annak kéne lennie. Egyszerűen azt a feltételezést szeretném egy recepttel alátámasztani, hogy a szaftos, ropogós, ízgazdag, aranybarna (és mindennek tetején vegán) melegszendvics nem lehetetlen, és nem is nagy munka.