adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
84g cékla24 kcal
-
250g káposzta50 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
22g zeller8 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
27 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
3g almaecet1 kcal
-
333g víz0 kcal
Összesen
178
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
502g cékla145 kcal
-
1500g káposzta300 kcal
-
510g sárgarépa186 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g sűrített paradicsom164 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
20g almaecet4 kcal
-
2000g víz0 kcal
Összesen
1077
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
9.7g cékla3 kcal
-
29g káposzta6 kcal
-
9.9g sárgarépa4 kcal
-
3.9g burgonya2 kcal
-
2.5g zeller1 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.9g sűrített paradicsom3 kcal
-
0.2g olívaolaj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.4g almaecet0 kcal
-
38.7g víz0 kcal
Összesen
21
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 594.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 709.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 668 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 176 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2706 micro
-
β-karotin 6665 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 9589 micro
-
Lut-zea 260 micro
Összesen
178
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3566 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 928 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 450 mg
-
Foszfor 1021 mg
-
Nátrium 1116 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229.9 g
-
Cukor 114 mg
-
Élelmi rost 67 mg
VÍZ
-
Összesen 4258.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4010 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 573 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1056 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1042 micro
-
Kolin: 300 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 16236 micro
-
β-karotin 39992 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 57533 micro
-
Lut-zea 1560 micro
Összesen
1077
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 69 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 314 micro
-
β-karotin 774 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1113 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
21
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Gumikesztyűt húzunk, és megpucoljuk a céklát. Félbevágva felrakjuk egy kisebb lábasban főni. A főzővízbe tetszünk egy evőkanál almaecetet. A cél az, hogy a cékla félpuhára főjön. Ez körülbelül negyed óráig tart.
- Mialatt a cékla fődögél, célszerű előkészíteni a többi zöldséget: felkockázni a hagymát, felszeletelni a fokhagymát, vékony szeletekre vágni a káposztát, felszeletelni a zellert, felkarikázni a sárgarépát, felkockázni a krumplit.
- Kevés olajon feltesszük a hagymát és a fokhagymát először picit pirulni, majd fedő alatt párolódni.
- A sárgarépa is a kevésbé könnyen puhuló zöldségek közé tartozik, ezért először ezt adjuk a hagymához, majd pár perc elteltével hozzáadhatjuk a káposztát, a krumplit és a zellert is. Ekkor tesszük hozzá a paradicsomlevet, és az egyéb fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt, teatojásban köménymagot, oregánót, babérlevet, a maradék almaecetet.
- A félig megfőtt céklát kivesszük a főzővízből, és felcsíkozzuk. (Én a főzőlevet hozzáadtam a zöldségekhez. Azt a szép piros levet nem volt szívem kiborítani!) Felöntjük vízzel vagy erőleves (esetleg húsleves) alaplével, és ha már félig megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadjuk a céklát is. Ekkor van lehetőség után ízesítésre. Valami egészen különlegesen savanykásan édes levet kell kapnunk, ami nem lehet sótlan sem, és az oregánótól egészen különleges az illata. (És a színe! Gyönyörű élénk rózsaszín lett. Úgy látszik, hogy vonzódom a rózsaszín ételekhez! :) Azt gondolom, hogy ennél a levesnél ugyanúgy, ahogy egy húslevesnél nagy hiba szétfőzni a zöldségeket, úgy az igazi, ha még kicsit roppanósak maradnak.)
- Tálaláskor hideg tejföllel autentikus, de mint az egészséges életmód szószólója, én sűrűbb joghurttal ajánlom.
- Receptkönyvben: 133
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 22440
- Feltöltés dátuma: 2011. október 22.
Ajánló
Amint megjelenik a cékla a kertben, egyből nagy mennyiségben készítem ezt a levest. A kicsik is szeretik, egészséges és olcsó is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A párom nagybátyja tanult Oroszországban, így orosz ételekből profik. A receptet tőlük kaptam.