Vatikáni kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
MsMystyk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
Hétfő
Kedd
-
63g tej35 kcal
Szerda
-
63g finomliszt228 kcal
Csütörtök
-
63g cukor242 kcal
-
63g tej35 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
Péntek
-
63g finomliszt228 kcal
-
38g napraforgó olaj332 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
50g alma23 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
13g dió85 kcal
-
6g mazsola16 kcal
Szombat
Vasárnap
Összesen
1998
kcal
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
Hétfő
Kedd
-
250g tej140 kcal
Szerda
-
250g finomliszt910 kcal
Csütörtök
-
250g cukor968 kcal
-
250g tej140 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
Péntek
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g napraforgó olaj1326 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g alma94 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
52g dió340 kcal
-
22g mazsola66 kcal
Szombat
Vasárnap
Összesen
7984
kcal
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
Hétfő
Kedd
-
9.3g tej5 kcal
Szerda
-
9.3g finomliszt34 kcal
Csütörtök
-
9.3g cukor36 kcal
-
9.3g tej5 kcal
-
9.3g finomliszt34 kcal
Péntek
-
9.3g finomliszt34 kcal
-
5.6g napraforgó olaj49 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
7.4g alma3 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3.7g étcsokoládé20 kcal
-
1.9g dió13 kcal
-
0.8g mazsola2 kcal
Szombat
Vasárnap
Összesen
296
kcal
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.3 g
Zsír
-
Összesen 61.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1362.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 340 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 564 mg
-
Nátrium 246 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 325.1 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 93.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 244 micro
Összesen
1998
kcal
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.2 g
Zsír
-
Összesen 246.7 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 86 g
-
Koleszterin 548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5451.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 350 mg
-
Kálcium 1360 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 457 mg
-
Foszfor 2255 mg
-
Nátrium 985 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1300.3 g
-
Cukor 604 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 373.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 65 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 353 micro
-
Kolin: 546 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 976 micro
Összesen
7984
kcal
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
296
kcal
Hozzávalók
Hétfő
-
250 g cukor
Kedd
-
250 ml tej
Szerda
-
250 g finomliszt
Csütörtök
-
250 g cukor
-
250 ml tej
-
250 g finomliszt
Péntek
-
250 g finomliszt
-
150 ml napraforgó olaj
-
3 db tojás
-
1 közepes db alma
-
0.5 csomag sütőpor
-
0.5 kávéskanál szódabikarbóna
-
0.5 kávéskanál fahéj
-
100 g étcsokoládé
-
2 marék dió
-
1 marék mazsola
Szombat
Vasárnap
Elkészítés
Hétfő
- A kapott kovászt egy nagyobb falú üveg vagy műanyag edénybe öntjük, majd a tésztához 250 g cukrot adunk, de nem keverjük meg. (Azért fontos a tál anyaga, mert nem érintkezhet fémmel a kovász.)
- Szobahőmérsékleten tároljuk egy konyhatörlővel, vagy bármilyen más ruhaanyaggal lefedve. Légmentesen viszont nem szabad lezárni, szüksége van az élesztőnek a levegőre.
Kedd
- Kedden hozzáadunk 250 ml tejet, majd elkeverjük, de továbbra is fa-, vagy műanyag kanállal, majd visszatakarjuk.
Szerda
- Szerdán hozzáadunk 250 g lisztet, és ismét elkeverjük, lefedjük.
Csütörtök
- Csütörtökön a tésztát megkeverjük háromszor: reggel, délben és este.
Péntek
- Pénteken ismét hozzáadunk az előző hozzávalókból ugyanannyi mennyiségben: 250 ml tej, 250 g liszt, 250 g cukor, majd elkeverjük, és letakarjuk. (A sorrend fontos, hogy a lisztet csomómentesen eltudjuk keverni még.)
- Napközben érdemes rá-rá pillantgatni, nehogy túl kelesztődjön a tészta az edényen.
Szombat
- Szombaton összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk, és mindet lefedve félretesszük. Mást nem kell tennünk ma.
- A tésztákat továbbra sem szabad hűtőbe tenni, és nem érheti semmilyen fém!
Vasárnap
- Vasárnap végre süthetünk. A magunknak félrerakott tésztához adunk további: 150 ml olajat, 3 db tojást, 250 g lisztet, reszelt almát, fél csomag sütőport, fél kiskanál szódabikarbónát, fél kiskanál fahéjat, fél tábla főzőcsokit darabolva, 2 marék diót, 1 marék mazsolát. (Szintén figyeljünk a sorrendre.)
- Kivajazott, kilisztezett kuglófformába vagy őzgerincbe tesszük, majd aranybarnára sütjük.
- Végül vasárnap vagy hétfőn tovább ajándékozzuk a félretett 3 db nyers kovász tésztát a recepttel együtt, valamint figyelmeztessük a fortélyokra is.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 5728
- Feltöltés dátuma: 2015. április 26.
Ajánló
Kör alakú kalácsformában lesz a legszebb. Hagyományos sütőben fél óra alatt gyönyörűen megsül, 3-as és 4-es fokozat között. A legkiválóbb nutellával, esetleg lekvárral megkenve fogyasztani. Sok szerencsét és jó sütögetést! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
MsMystyk
4 recept
Egy tökéletes kenyér a mindennapokra, melynek tésztájával, ha kellőképpen törődsz, a végeredményben nem fogsz csalódni, ami végül babonából a további életed szerencsés oldalára is kihathat. Egy héten keresztül egy cseppnyi gondoskodás naponta, a szobahőmérsékleten tárolt, konyharuhával letakart tésztáddal.