Vaníliás-citromos rózsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
38g tej21 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
1g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
A krémhez
A kenéshez és a tetejére
-
5g sertészsír45 kcal
-
25g tej14 kcal
-
10 kcal
Összesen
1016
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
150g tej84 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
4g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A krémhez
-
100g vaj717 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A kenéshez és a tetejére
-
20g sertészsír180 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
4059
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
39.8g finomliszt145 kcal
-
12g tej7 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
2.4g élesztő3 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
8g vaj57 kcal
-
8g porcukor31 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
A kenéshez és a tetejére
-
1.6g sertészsír14 kcal
-
8g tej4 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
Összesen
323
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 39.6 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 917.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 236 mg
-
Nátrium 465 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.6 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 297 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 199 micro
Összesen
1016
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.3 g
Zsír
-
Összesen 158.6 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 897 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3669.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 490 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 1859 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 574.4 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 192.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1189 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 143 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 445 micro
-
Kolin: 547 mg
-
Retinol - A vitamin: 1168 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 239 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 797 micro
Összesen
4059
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
323
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1.5 dl tej
-
1 teáskanál cukor
-
3 dkg élesztő
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
4 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 kk só
-
1 citromból nyert citromhéj
A krémhez
-
10 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez és a tetejére
-
2 dkg sertészsír
-
1 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejben elkeverjük a 2 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és az átszitált lisztből rászórunk egy evőkanálnyit.
- A többi liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, ami a tésztához kell, majd a felfuttatott élesztővel jól kidolgozzuk a tésztát. (Lehet kenyérsütőben is dagasztani, keleszteni.)
- A jól kidolgozott és megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblán kisodorjuk fél cm vastagságú téglalapra.
- Egyenletesen megkenjük a habosrakevert cukros-vaníliás vajjal.
- A téglalap két hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük a tésztát fentről lefelé, és lentről felfelé haladva. Középen végig elvágjuk a tésztát hosszában. Így két bejglihez hasonló tekercset kapunk.
- Mindkét tekercset 12 darabra vágjuk, így kb. 3-4 cm-es csigákat kapunk. Összesen 24 csigánk lesz.
- A csigák oldalát olvasztott zsírral megkenjük, mielőtt a kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe raknánk őket. Így sülés után is könnyen elválaszthatók egymástól a rózsa formájú csigák. Ha a tepsiben 1-1 cm távolságra rakjuk őket, sülés közben szépen összenőnek. A rózsák teteje szép piros lesz, de a belsejük nagyon puha marad. (Sütés előtt pihentessük a rózsákat fél órán keresztül a tepsiben!)
- Az első 5 percben forró sütőben felhúzatjuk 200-220 fokon, utána 20 percig 180 fokon sütjük tovább. Ezután kivesszük a sütőből, minden rózsát meglocsolunk egy kevés vaníliás tejjel, és további 5 percre visszatesszük sülni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25X30X6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 237
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 13041
- Feltöltés dátuma: 2013. január 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
Amikor az egyik kedves ismerősömtől kaptam egy ilyen vaníliás-citromos rózsát frissen, puhán, illatosan, alig tudtam betelni az ízekkel, illatokkal. Azóta újra meg újra megsütöm ezt az egyszerű, de mégis fantasztikusan különleges finomságot a család örömére. Kakaósan, fahéjasan, diósan is elkészíthető, de citromosan a legfinomabb.