Vaddisznósült Márti konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
A sült
-
375g vaddisznóhús458 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
5g vaj36 kcal
A mártás
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
20g áfonyadzsem56 kcal
-
88g száraz vörösbor72 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
766
kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
A sült
-
1500g vaddisznóhús1830 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
20g vaj143 kcal
A mártás
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
80g zeller29 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
80g áfonyadzsem222 kcal
-
350g száraz vörösbor287 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
400g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3058
kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
A sült
-
48.2g vaddisznóhús59 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
A mártás
-
5.1g sárgarépa2 kcal
-
5.8g fehérrépa4 kcal
-
2.6g zeller1 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
6.4g paradicsom1 kcal
-
2.6g áfonyadzsem7 kcal
-
11.3g száraz vörösbor9 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
12.9g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
98
kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.8 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 775.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 599.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 356 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 1288 micro
-
β-karotin 3189 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
766
kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 331 g
Zsír
-
Összesen 100.2 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3100.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 425 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 2147 mg
-
Nátrium 243 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.5 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 2399.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1422 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 5153 micro
-
β-karotin 12757 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5147 micro
-
Lut-zea 616 micro
Összesen
3058
kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 99.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 410 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 166 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
98
kcal
Hozzávalók
A sült
-
1 szál rozmaring
-
1 kk kakukkfű
-
2 teáskanál dijoni mustár
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek olívaolaj
-
2 dkg vaj
A mártás
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
0.5 kis db zeller
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db paradicsom
-
4 ek áfonyadzsem
-
3.5 dl száraz vörösbor
-
ételízesítő ízlés szerint
-
4 dl víz
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A sült
- A húsról eltávolítjuk a hártyákat (ha van rajta), leöblítjük, leitatjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük mustárral.
- A pácoló edénybe 4-5 ek olívaolajat öntünk, ebben a húst megforgatjuk. Az apróra kockázott fokhagymával megszórjuk, rámorzsolunk egy kis kakukkfüvet, és hozzátesszük a rozmaringágacskát. Lefedjük, és hűvös helyen sütésig pihentetjük (ca. 12 óra).
- Másnap erős lángon mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk, diónyi vaj hozzáadásával.
- A zöldségeket megfőzzük ételízesítős vízben. A paradicsomot meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk.
- Az elősütött húst egy nagyobb jénaiba helyezzük, körülrakjuk a megfőtt zöldségekkel, a frissen felaprított hagymával, paradicsommal. A marinád maradékát a tetejére kanalazzuk. Aláöntjük a vörösbort, és a zöldségek levéből 4 dl-t. Befedjük.
- 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd amikor forr a szaft, 200 fokra redukáljuk a hőmérsékletet, és 2 órán keresztül pároljuk. A teteje fedővel is megpirul.
A mártás
- Kb. másfél óra után mixerbe szedjük az összes zöldséget, hozzáadjuk az áfonyadzsemet, és rámerjük a vörösboros szaftot, legjobb adagolva, hogy ellenőrizhessük a szósz sűrűséget. Ízlés szerint tehetünk hozzá 1 ek citromlevet és pici barna cukrot.
- Dúsíthatjuk főzőtejszínnel. Átöntjük egy kisebb lábasba, és tálalás előtt összeforraljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30x20
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 26706
- Feltöltés dátuma: 2016. január 11.
Ajánló
A köret ízlés szerinti. Én burgonyaknödlivel, vöröskáposztával és áfonyadzsemmel töltött sült almával tálaltam. Illik hozzá pl. a pikáns kelbimbó (lsd. receptem), vörösborban párolt körte, stb., és krumplikrokett. Jófajta testes vörösbort kínáljunk melléje.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
Karácsony-újév idejére eltettünk egy szép darab vaddisznótarját a fagyasztóba. Végre feldolgozásra került! A receptet az egyik kedvenc, német főzős oldalon találtam meg. Finomnak és az elkészítése egyszerűnek ígérkezett. Így is lett. Előző nap remekül elő lehet készíteni; marinálás és a zöldségek megfőzése. Másnap már csak össze kell állítani, és mehet is a sütőbe. Nagyon ízlett mindenkinek - biztos, hogy többször meg fogom csinálni.