Vadas marhasült
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
Pác és szósz alapanyagok + hús
-
23g fehérrépa14 kcal
-
10g zeller4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1g barna cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
13g citrom2 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
375g marhafelsál533 kcal
Összesen
689
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
Pác és szósz alapanyagok + hús
-
90g fehérrépa57 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
51g citrom8 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
1500g marhafelsál2130 kcal
Összesen
2750
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
Pác és szósz alapanyagok + hús
-
4.5g fehérrépa3 kcal
-
2g zeller1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.2g barna cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g sárgarépa1 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
2.5g citrom0 kcal
-
2.5g füstölt szalonna16 kcal
-
5g főzőtejszín7 kcal
-
74.6g marhafelsál106 kcal
Összesen
136
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 83.5 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 249 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1476 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 865 mg
-
Nátrium 278 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 358.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 337 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1765 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 361 micro
Összesen
689
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 334 g
Zsír
-
Összesen 130.1 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 995 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5904.1 g
-
Cink 61 mg
-
Szelén 491 mg
-
Kálcium 309 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 3458 mg
-
Nátrium 1112 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1432.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 788 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 66 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 411 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 100 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 1348 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 7060 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1442 micro
Összesen
2750
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 71.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 123 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
136
kcal
Hozzávalók
Pác és szósz alapanyagok + hús
-
1 db fehérrépa
-
1 gerezd fokhagyma
-
4 db borókabogyó
-
5 szem fekete bors
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
2 kis db sárgarépa
-
1 kis fej vöröshagyma
-
0.5 csokor petrezselyem
-
100 ml főzőtejszín
-
1500 g marhafelsál
Elkészítés
Pác és szósz alapanyagok + hús
- A húst alaposan megmossuk, leszárítjuk.
- Ráöntjük a páclét, 2 napig hűvös helyen érleljük. Időnként megforgatjuk.
- Páclé: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd kb. 3 cm-es hasábokra vágjuk. A hagyma, a fokhagyma héját eltávolítjuk. A fokhagymát négybe vágjuk, a hagymát ketté, és ez utóbbit felkarikázzuk.
- Lábasba szórjuk őket, és hozzáadjuk a fűszereket is. Kb. 1 l vízzel felöntjük az egészet, és beleszórunk 1 púpos ek zöldséges ételízesítőt. Felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük, hogy az ízek összeérhessenek. Mikor már roppanósra főttek a zöldségek, hozzáadjuk a két vékonyra szelt citromkarikát, és egy fél citrom levét. Főzni már nem kell, de hagyjuk lefedve még kb. 20 percig párolódni.
- A már sütésre előkészített húsra öntsünk a léből kb. 3 merőkanállal. 1 babért, a borsot, és a borókabogyókat tegyük hozzá. A zöldségeket, hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárakat és a lestyánt a maradék páclében félretesszük.
- Sütés: vékonyra szelt, házi füstölt szalonnát terítünk a sütőedény (lehet római is) aljára, és a hús tetejére is. A leszűrt páclé egy részét aláöntjük, lefedjük, kb. 30 percig 220, majd 180 fokon készre sütjük-pároljuk. Egyszer-kétszer ellenőrizzük, hogy puha-e már a sültünk, ez a húsminőségtől függően picit változó. Ha már szép puha, akkor fedő nélkül, tetszés szerint pirítjuk.
- Szósz: A zöldségeket, hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárakat és a lestyánt, az egyik citromszelet felével, egy kis (kb. 2 merőkanálnyi) páclével összeturmixoljuk. A pecsenyeléből hozzáadunk kb. 2 evőkanálnyit (vigyázat, zsíros!), és beleöntjük a tejszínt.
- Röviden újból átturmixoljuk, majd egy kis lábasba öntjük. Felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk (esetleg még citromlével dúsítjuk). Óvatosan bánjunk a levekkel, mert ebben a szószban nincs kötőanyag.
- Tálaláskor megszórjuk durvára vágott petrezselyemmel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 16937
- Feltöltés dátuma: 2013. július 06.
Ajánló
Zsemlegombóccal tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
Egyik kedvenc ételünk, ám mégis úgy történt, hogy nagyon régen főztem vadast. Nosza, hamar megszületett a döntés: ez lesz a vasárnapi fogás! Bár van egy családi receptem, amit eddig használtam, de kíváncsi voltam a NoSalty ajánlatokra, és találtam is egy csábos receptet Durcsó oldalán. Kisült, hogy ő is kedveli a Horváth Ilona receptes könyvét (az én példányom már egy nagy saláta!), és ez még szimpatikusabbá tette az egészet, így ezt a variációt választottam ki. Ez volt különben az első recept, amit feltettem a NoSalty receptkönyvembe. Némi változtatással elkészítettem ezt a finom ételt, siker volt! Köszönet Durcsónak az inspirációért, no meg: "éljen Horváth Ilona"!