Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
200g marhafartő332 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
36g fehérrépa23 kcal
-
26g zeller9 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
34g citrom5 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g tárkony2 kcal
-
20g fehérbor16 kcal
-
1g kapribogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
200g marha alaplé0 kcal
-
40g mangalica zsír361 kcal
-
30g füstölt szalonna197 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
1000g marhafartő1660 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
3g tárkony9 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
5g kapribogyó1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
200g mangalica zsír1804 kcal
-
150g füstölt szalonna983 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
28.5g marhafartő47 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
4.6g sárgarépa2 kcal
-
5.1g fehérrépa3 kcal
-
3.7g zeller1 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4.8g citrom1 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g tárkony0 kcal
-
2.8g fehérbor2 kcal
-
0.1g kapribogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5.7g tejföl11 kcal
-
28.5g marha alaplé0 kcal
-
5.7g mangalica zsír51 kcal
-
4.3g füstölt szalonna28 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.8 g
Zsír
-
Összesen 84.9 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1082.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 558 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 308.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 291 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 990 micro
-
β-karotin 2389 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 244.1 g
Zsír
-
Összesen 424.6 g
-
Telített zsírsav 168 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 184 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 1133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5413.7 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 284 mg
-
Kálcium 693 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 404 mg
-
Foszfor 2792 mg
-
Nátrium 1168 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.1 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1543.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1457 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 77 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 325 micro
-
Kolin: 1103 mg
-
Retinol - A vitamin: 247 micro
-
α-karotin 4952 micro
-
β-karotin 11947 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 401 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 141 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
0.5 közepes db zeller
-
1 púpozott ek cukor
-
só ízlés szerint
-
1 db citrom
-
1 teáskanál kapribogyó
-
3 db babérlevél
-
1 l marha alaplé
-
20 dkg mangalica zsír
-
15 dkg füstölt szalonna
Elkészítés
- A szeletelt marhahús szeleteket ízesítsük sóval és frissel őrölt fekete borssal, majd kevés zsíron serpenyőben süssük elő őket, amíg szép barna kérget kap mindkét oldala. Egy edényben fektessük egymásra a szeleteket, és felhasználásig fedjük le.
- A szalonnát kockázzuk fel, a vöröshagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a fehérrépát karikázzuk fel, a zellert pedig kockázzuk össze. Lábasban zsíron pirítsuk meg a szalonnakockákat (csak az íze lesz az ételben, a végén leszűrjük majd a zöldségekkel együtt).
- Kezdjük a karikázott zöldségekkel a pirítást, adjuk a zsírhoz a sárga és fehérrépát. Pár perc elteltével a vöröshagymát is. Amikor kissé lepirultak, adjuk hozzá a cukrot, és jól karamellizájuk a zöldségalapot.
- Ezt követően adjunk hozzá mustárt, jól keverjük el, majd öntsük fel kevés fehérborral. Ha az alkohol elpárolgott adjunk hozzá kevés alaplevet, zúzott kapribogyót, fél citrom levét, kakukkfüvet és tárkonyt. Forraljuk néhány percet, majd tegyük vissza a húsokat a belőlük kifolyt húslével együtt, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi a húsokat éppen ellepi. Nem levest főzünk, inkább a főzéskor folyamatosan pótoljuk az elfőtt levet apránként.
- Amikor a húsok kellőképpen megpuhultak, vegyük ki őket egy tálra. A főzőlevet szűrjük át egy edénybe, majd tiszta lábasba öntsük vissza. A leszűrt zöldségekből két púpozott evőkanálnyit egy kevés alaplével turmixoljunk le egy pohárban vagy kis edényben. A tejfölt keverjük el forró alaplével egy csészében habverővel, majd amikor már szép sima, adjuk a többi alapléhez. Habverővel keverjük simára, lassú forralás közben. Most adjuk hozzá a leturmixolt zöldséget, forraljuk össze, és ellenőrizzük mind az állagát, mind pedig a mártás ízét. A jó mártás pikáns ízű, nem túl híg és nem is sűrű, nem érezhető külön egyik összetevője sem. Ha esetleg nem elég intenzív az íze, adhatunk hozzá kevés citromlevet és mustárt. Általában nem szükséges, inkább csak a sósságát kell beállítani.
- Tegyük vissza a szelet húsokat a mártásba (megint csak a kifolyt húslével együtt), forraljuk gyorsan össze, és azonnal tálaljuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 480
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 378
- Össznézettség: 324047
- Feltöltés dátuma: 2014. február 08.
Ajánló
Tálaljuk zsemlegombóccal, burgonyagombóccal, krokettel vagy makaróni tésztával. Feldobhatjuk kissé az ízeket, ha a marhahúst a készítés előtt néhány napig nedves páclében érleljük (receptet lásd: vörösboros őzpörkölt).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Vadast mindenhol főznek, és általában örök vita tárgya az elkészítés módja. Hivatalból, a szakácsok oktató receptjében a leszűrt főzőlevet szokás tejföllel behabarni, és a húsokra szűrni. Abban még csak zöldség darabka sem lehet, tiszta, bársonyos állagot kell kapnia... Az üzemi konyhák által előidézett beidegződés révén viszont sok helyen belepasszírozzák, vagy egyszerűen botmixerrel lepépesítik a teljes főzőlevet zöldségestől, jó esetben talán a hús előtte kikerül belőle... :) Ekkor születnek azok a pempők, amik aztán mindenre hasonlítanak, csak vadas mártásra nem. Viccet félretéve az emberek nagy része a passzírozott verziót ismeri (persze ez kényelmesebb is lényegesen, másrészt nem kell kidobni a zöldségeket), és szerintük természetesen az az igazi. Nos én a két véglet között szeretnék maradni, ezért receptemben ugyan a zöldségek nagy részét én is leszűröm (amit aztán később úgy használ az ember tovább, ahogy akar), viszont a habaráskor liszt helyett egy kevés zöldséggel fogom az alaplevet sűríteni. Az eredmény pedig egy nagyon ízletes mártás lesz.