r
Nosalty Logó

Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Kornél
Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1066 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 5333 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 150 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.8 g

Zsír

  • Összesen
    84.9 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1082.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    558 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    308.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    291 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    990 micro
  • β-karotin
    2389 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 1066 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    244.1 g

Zsír

  • Összesen
    424.6 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    184 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5413.7 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    284 mg
  • Kálcium
    693 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    2792 mg
  • Nátrium
    1168 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.1 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1543.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1457 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    117 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    77 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    1103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    247 micro
  • α-karotin
    4952 micro
  • β-karotin
    11947 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    401 micro
Összesen 5333 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    141 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 150 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szeletelt marhahús szeleteket ízesítsük sóval és frissel őrölt fekete borssal, majd kevés zsíron serpenyőben süssük elő őket, amíg szép barna kérget kap mindkét oldala. Egy edényben fektessük egymásra a szeleteket, és felhasználásig fedjük le.
  2. A szalonnát kockázzuk fel, a vöröshagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a fehérrépát karikázzuk fel, a zellert pedig kockázzuk össze. Lábasban zsíron pirítsuk meg a szalonnakockákat (csak az íze lesz az ételben, a végén leszűrjük majd a zöldségekkel együtt).
  3. Kezdjük a karikázott zöldségekkel a pirítást, adjuk a zsírhoz a sárga és fehérrépát. Pár perc elteltével a vöröshagymát is. Amikor kissé lepirultak, adjuk hozzá a cukrot, és jól karamellizájuk a zöldségalapot.
  4. Ezt követően adjunk hozzá mustárt, jól keverjük el, majd öntsük fel kevés fehérborral. Ha az alkohol elpárolgott adjunk hozzá kevés alaplevet, zúzott kapribogyót, fél citrom levét, kakukkfüvet és tárkonyt. Forraljuk néhány percet, majd tegyük vissza a húsokat a belőlük kifolyt húslével együtt, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi a húsokat éppen ellepi. Nem levest főzünk, inkább a főzéskor folyamatosan pótoljuk az elfőtt levet apránként.
  5. Amikor a húsok kellőképpen megpuhultak, vegyük ki őket egy tálra. A főzőlevet szűrjük át egy edénybe, majd tiszta lábasba öntsük vissza. A leszűrt zöldségekből két púpozott evőkanálnyit egy kevés alaplével turmixoljunk le egy pohárban vagy kis edényben. A tejfölt keverjük el forró alaplével egy csészében habverővel, majd amikor már szép sima, adjuk a többi alapléhez. Habverővel keverjük simára, lassú forralás közben. Most adjuk hozzá a leturmixolt zöldséget, forraljuk össze, és ellenőrizzük mind az állagát, mind pedig a mártás ízét. A jó mártás pikáns ízű, nem túl híg és nem is sűrű, nem érezhető külön egyik összetevője sem. Ha esetleg nem elég intenzív az íze, adhatunk hozzá kevés citromlevet és mustárt. Általában nem szükséges, inkább csak a sósságát kell beállítani.
  6. Tegyük vissza a szelet húsokat a mártásba (megint csak a kifolyt húslével együtt), forraljuk gyorsan össze, és azonnal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 480
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 378
  • Össznézettség: 324047
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 08.

Ajánló

Tálaljuk zsemlegombóccal, burgonyagombóccal, krokettel vagy makaróni tésztával.   Feldobhatjuk kissé az ízeket, ha a marhahúst a készítés előtt néhány napig nedves páclében érleljük (receptet lásd: vörösboros őzpörkölt).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából
Kornél 167 recept

Vadast mindenhol főznek, és általában örök vita tárgya az elkészítés módja. Hivatalból, a szakácsok oktató receptjében a leszűrt főzőlevet szokás tejföllel behabarni, és a húsokra szűrni. Abban még csak zöldség darabka sem lehet, tiszta, bársonyos állagot kell kapnia... Az üzemi konyhák által előidézett beidegződés révén viszont sok helyen belepasszírozzák, vagy egyszerűen botmixerrel lepépesítik a teljes főzőlevet zöldségestől, jó esetben talán a hús előtte kikerül belőle... :) Ekkor születnek azok a pempők, amik aztán mindenre hasonlítanak, csak vadas mártásra nem. Viccet félretéve az emberek nagy része a passzírozott verziót ismeri (persze ez kényelmesebb is lényegesen, másrészt nem kell kidobni a zöldségeket), és szerintük természetesen az az igazi. Nos én a két véglet között szeretnék maradni, ezért receptemben ugyan a zöldségek nagy részét én is leszűröm (amit aztán később úgy használ az ember tovább, ahogy akar), viszont a habaráskor liszt helyett egy kevés zöldséggel fogom az alaplevet sűríteni. Az eredmény pedig egy nagyon ízletes mártás lesz.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...