Tűzdelt báránylapocka
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A bárányhoz
-
217g bárányhús579 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
20g fokhagyma27 kcal
-
30g rozmaring39 kcal
-
117g fehérbor96 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
33g alaplé2 kcal
-
5 kcal
A körethez
Összesen
1034
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A bárányhoz
-
1300g bárányhús3471 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
120g fokhagyma161 kcal
-
180g rozmaring236 kcal
-
700g fehérbor574 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
29 kcal
A körethez
Összesen
6194
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A bárányhoz
-
34.2g bárányhús91 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
3.2g fokhagyma4 kcal
-
4.7g rozmaring6 kcal
-
18.4g fehérbor15 kcal
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.3g alaplé0 kcal
-
0.2g étkezési keményítő1 kcal
A körethez
Összesen
162
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 46.5 g
Zsír
-
Összesen 70.2 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1371.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 249 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 429 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 397.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 796 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
1034
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 279.1 g
Zsír
-
Összesen 421.5 g
-
Telített zsírsav 172 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 149 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 1126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8228.4 g
-
Cink 50 mg
-
Szelén 287 mg
-
Kálcium 1496 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 741 mg
-
Foszfor 3028 mg
-
Nátrium 2575 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 194.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 2385.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 965 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 32 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 257 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 398 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 87 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 736 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 303 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4775 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 646 micro
Összesen
6194
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
162
kcal
Hozzávalók
A bárányhoz
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes fej fokhagyma
-
1 csokor rozmaring
-
3 ek sertészsír
-
0.3 dkg só
-
2 dl alaplé
-
0.5 evőkanál étkezési keményítő
A körethez
Elkészítés
A bárányhoz
- Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát és az egyik fokhagymát tisztítsuk meg, a fokhagyma gerezdeket vágjuk kisebb hasábokra,a rozmaringot pedig aprítsuk kisebb ágakra.A lapockát jól sózzuk, borsozzuk meg. Nem kell megijedni a nagyobb mennyiségű sótól, hiszen a belsejét is szeretnénk ízesíteni valamennyire.
- A sózást követően vékony pengéjű kis kés segítségével tűzdeljük meg a lapockát a következőképpen: szúrjuk a pengét a bőrös oldalán a húsba kb. 2 cm mélyen, majd egy negyed fordulattal fordítsuk el. Tűzzük bele a fokhagyma gerezdet, majd a rozmaringot is. Így haladjunk, amíg a húsos részekkel nem végeztünk. A csontos, illetve a lábszár részeknél nem kell tűzdelni.
- Egy akkora tepsit, amibe a lapocka belefér kenjünk ki két evőkanál zsírral, tegyünk bele negyedekre vágott vöröshagymát, és a másik egész fokhagymát is keresztben félbevágva, a vágott felével lefelé. Fektessük bele a lapockát, öntsünk a tetejére 1 ek olvasztott zsírt, majd alá 2-3 dl fehérbort, és fedjük le alufóliával. A sütőt csak akkor kell bekapcsolni, amikor ténylegesen kezdjük a sütést, nem kell előmelegíteni. Állítsuk 180 °C fokra, majd tegyük be a lefedett tepsit egy óra hosszáig.
- Az idő leteltével távolítsuk el a fóliát, és időnként saját levével locsolgatva süssük a lapockát aranybarnára. Sütés közben időnként pótoljuk a levét fehérborral.
- Amikor a sült elkészült, vegyük ki a tepsiből egy vágódeszkára pihenni, majd a tepsit tegyük fel a gáztűzhelyre, és forraljuk fel a pecsenyelevet. Adjunk hozzá 2 dl alaplét, majd miután újból felforrt, és a tepsiben már nem maradt leragadt pecsenyeszaft, szűrjük át egy gyorsforraló edénybe. Közepes lángon sűrítsük be a pecsenyelevet. Amennyiben a kelleténél hígabb, egy teáskanál keményítőt kis vízzel elkeverve adjunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.
- A köret elkészítése:
- A burgonyákat süssük meg héjában a sütőben. Amíg sülnek, a juhtúrót keverjük a tejföllel simára, majd adjuk hozzá a finomra vágott metélőhagymát. Amikora burgonya megsült, késsel vágjunk a közepébe keresztet, majd kezünkkel összenyomva nyissuk ki, és adjuk hozzá a juhtúrós öntetet.
- Tálaláskor a lapockát szeleteljük fel, tegyünk a tányérra a pecsenyeléből, arra fektessük fedésben a hússzeleteket, végül tegyük mellé a burgonyát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 160 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 114
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 34177
- Feltöltés dátuma: 2012. május 01.
Ajánló
Fogyókúrázók esetében a burgonyaköretet kiválthatjuk egyszerű serpenyőben pirított balzsamecetes zöldségkörettel vagy friss kevert salátával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Húsvétra készítettem ezt az ételt. Sokan viszolyognak a bárányhústól, pedig nem kellene, hiszen lényegesen egészségesebb a legtöbb húsnál, még a nálunk kiemelt helyen tanyázó csirkénél is. Arról nem is beszélve, hogy alacsony kalória tartalma révén fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják.