Túrókrémes szilvás lepény
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
42g tej23 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
63g sovány túró59 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
4g búzadara15 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A tetejére
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
900g finomliszt3276 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
60g élesztő63 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
500g tej280 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
750g sovány túró705 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A tetejére
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
25.9g finomliszt94 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
4.3g margarin31 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
14.4g tej8 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
21.6g sovány túró20 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
5.8g tejföl11 kcal
-
1.4g búzadara5 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
-
7.9g tojás10 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A tetejére
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 282 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 273 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 269.4 g
Zsír
-
Összesen 390 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 1808 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4999.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 435 mg
-
Kálcium 1184 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 322 mg
-
Foszfor 2153 mg
-
Nátrium 858 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1064.7 g
-
Cukor 274 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 624.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3387 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 928 micro
-
Kolin: 1206 mg
-
Retinol - A vitamin: 3278 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1281 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1881 micro
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 143.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
90 dkg finomliszt
-
1 ek cukor
-
6 dkg élesztő
-
15 dkg margarin
-
2 db tojás
-
5 dl tej
-
10 dkg vaj
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
A krémhez
-
75 dkg sovány túró
-
10 dkg vaj
-
20 dkg tejföl
-
50 g búzadara
-
30 g finomliszt
-
20 dkg cukor
-
5 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
0.5 citromból nyert citromhéj
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Egy bögrében fél dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk cukrot, élesztőt, 1 csapott evőkanál lisztet, jól kikavarjuk és hagyjuk, míg megkel (nem folyik).
- A lisztet megszitáljuk, elmorzsoljuk a margarint, és hozzáadjuk a sót, a citrom héját, a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és az 1 dl langyos tejben feloldott édesítőtablettát, a megmaradt tejet, és egy fakanállal összedolgozzuk. Ha túl kemény, tejet adunk hozzá, ha túl lágy, egy kicsi lisztet teszünk bele, ezután kézzel dagasztjuk. Mikor a kezünkhöz és a tálhoz se ragad, meghintjük a tetejét liszttel, és kelni hagyjuk letakarva meleg helyen!
- Elkészítjük a tehéntúrós krémet: a tehéntúrót jól összetörjük kézi mixerrel, tojássárgájával, cukorral, tejföllel, búzadarával, liszttel, olvasztott vajjal, vaníliás cukorral összekeverjük, és végül a tojásfehérje keményre vert habját is hozzáadjuk.
- Amikor megkelt (duplájára dagadt) lisztes nyújtódeszkára borítjuk, három cipóra osztjuk és kisodorjuk, három lisztezett tepsibe tesszük, és picit a kezünkkel a sarkait is jól kihúzzuk.
- A krémet szétosztjuk a három tepsiben lévő tésztákra, elkenjük egyenletesen egy lapátkával, és megszórjuk kimagolt szilvával (a húsos felével felfele). A besztercei szilva a legfinomabb, de lehet másfajta is.
- Forró sütőbe tesszük, és körülbelül 30 perc után takarék lángon 10 percig hagyjuk még, amíg a teteje szép világos barna nem lesz. (Ez sütőtől függ!)
- Tetszés szerint meg lehet szórni fahéjas porcukorral.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Tepsi mérete: 30×40
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 19 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3478
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 23.
Ajánló
Gondolom, hogy mindenkinek van egy bevált kelt tészta receptje, lehet használni a szilvaslepényhez. Nekem ez azért jó, mert az édesítő tabletta könnyűvé teszi a tésztát. Aki nem szereti, el is maradhat, esetleg 2-3 kanál cukorral pótolja.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lepény jó melegen. Lehet kisebb adagot is készíteni, de nálunk egy tepsi elfogy pillanatok alatt. Nagyon szeretjük, és ha mégis megmaradna, le lehet fagyasztani, és más alkalommal felmelegíteni, épp mikor váratlan vendég érkezik. A tésztája a foszlós kalács receptje, lehet 3 kalácsot sütni, ekkor megkenjük egy felvert tojással. Van mikor a tésztából négyszögeket vágok, kb. 10×10 cm-est, és szilvalekvárt vagy baracklekvárt teszek a négyszögek közepébe, a négy sarkát összefogom, kicsit megszorítom, hogy a lekvár ne folyjon ki, belemártom napraforgó olajba, és lefelé fordítva szorosan tepsiben rakom. Hagyom egy kicsit kelni, cukorral meghintem, majd megsütöm, melegen kiborítom és szétszedem. Erdélyben ez a bukta!