Tüdőleves 3., ahogy anyósomnál megszerettem
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
83g sertéstüdő71 kcal
-
117g sertésszív138 kcal
-
117g sertéshús194 kcal
-
133g burgonya77 kcal
-
53g sárgarépa19 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
43g zeller16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
117g tejföl231 kcal
-
0g bors1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g leveskocka6 kcal
-
500g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
500g sertéstüdő425 kcal
-
700g sertésszív826 kcal
-
700g sertéshús1162 kcal
-
800g burgonya462 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
700g tejföl1386 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
3000g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
6.6g sertéstüdő6 kcal
-
9.2g sertésszív11 kcal
-
9.2g sertéshús15 kcal
-
10.5g burgonya6 kcal
-
4.2g sárgarépa2 kcal
-
2.4g fehérrépa2 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
-
3.4g zeller1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
1.3g paprika0 kcal
-
1g paradicsom0 kcal
-
9.2g tejföl18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g leveskocka0 kcal
-
39.3g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.4 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 563 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1988.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 242 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 868 mg
-
Nátrium 645 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1056.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 592 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 157 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 1667 micro
-
β-karotin 4432 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 344 micro
-
Lut-zea 620 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 386.4 g
Zsír
-
Összesen 243.7 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 3378 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11930.3 g
-
Cink 50 mg
-
Szelén 389 mg
-
Kálcium 1454 mg
-
Vas 144 mg
-
Magnézium 804 mg
-
Foszfor 5207 mg
-
Nátrium 3872 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 6337.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3554 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 46 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 449 mg
-
D vitamin: 147 micro
-
K vitamin: 941 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 14 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 118 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 469 micro
-
Kolin: 691 mg
-
Retinol - A vitamin: 917 micro
-
α-karotin 10001 micro
-
β-karotin 26591 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 2062 micro
-
Lut-zea 3718 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 131 micro
-
β-karotin 349 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 27 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg sertéstüdő
-
70 dkg sertésszív
-
70 dkg sertéshús
-
8 közepes db burgonya
-
4 közepes db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 csokor petrezselyem
-
1 db zeller
-
3 db zellerlevél
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
1 db paprika
-
1 kis db paradicsom
-
700 g tejföl
-
2 db babérlevél
-
0.5 kávéskanál köménymag
-
só ízlés szerint
-
1 db leveskocka
-
3 l víz
Elkészítés
- A megmosott húst és a belsőségeket alaposan megtisztítjuk a nemkivánatos részektől. (Vastag erek, zsiradékok, inak és egyéb oda nem illő dolgok)
- A tüdőt pár percig főzzük, hogy könnyebb legyen felszelni, de sok habképző anyag is távozik.
- Aztán kockákra vágunk minden húsfélét és hidegvízben (nagy fazékban) feltesszük főni.
- Amíg felforr, megtisztítjuk a zöldségeket. A répát és a petrezselymet hasábokra, a burgonyát kockára vágjuk.
- A paprikát és paradicsomot hosszában behasítjuk, a petrezselyem zöldjéből aprítunk valamennyit, és ezt félretesszük.
- Ha felforrt a levesalap, lehabozzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük a hozzávalókkal és lassan (csak gyöngyözzön, ne legyen zavaros) főzzük.
- Kihalásszuk a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, a zellerzöldet és a babérlevelet.
- Utána a tejfölt elkeverjük pár kanálnyi forró levessel. Hozzáöntjük a többihez, beleszórjuk az aprított petrezselymet. és jól átforraljuk.
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 25
- 7 napos nézettség: 115
- Össznézettség: 52703
- Feltöltés dátuma: 2010. november 21.
Ajánló
Az Ő receptje alapján készített zsúrpogácsával a legfinomabb! Én 6 főre írtam, de ez az adag (kisétkűeknél) 10 főre is elég. Ne ijedjünk meg, ha úgy tűnik, a tejföl összerántotta az egészet. Jól forraljuk át nagyobb hőfokon, és szépen el fog oszlani. Ez más recepteknél is beválik, habarásnál is. Gyakorlatból tudom, sokáig azt hittem, csak nekem nem sikerülnek ezek a dolgok.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Finnyás gyerekként soha nem ettem meg az ilyen ételeket. Tüdő, szív...brrrr, meg sem kóstoltam. Aztán, amikor megismertem a férjemet, és váratlan látogatást tettünk a szüleinél, pont ez volt az ebéd. Engem arra tanítottak, hogy vendégségben, ételre nem mondjuk soha, hogy nem szeretem, vagy nem ízlik. Főleg nem az anyósjelöltnek!:D( A lányaimat is így tanítottam.) Udvariasan szedtem egy keveset, hogy majd a második fogással kiegészítem. Annyira ízlett, hogy még kétszer szedtem, ennyit a másodikról, nem is emlékszem mi volt, mert nem tudtam már enni:). Így volt ez a tökfőzelékkel is, de azt csak egyszer éltem túl és nem tudtak meggyőzni, hogy finom. (Bocsi a tökrajongóktól, lehet,hogy a kapor miatt nem jön be.) De ez hamar kiderült, hogy nem szeretem. Kaptam is érte, hogy miért nem mondtam, ehettem volna mást is. Bár évekig cinkeltek vele, ha anyósom hívott bennünket ebédre, mindig elmondta, hogy mi lesz a kaja, és hozzátette " az Évinek tökfőzelék is lesz!". Ezt apósom megfűszerezte: "Mama, sok kaporral!". Sajnos, már nem lehetnek köztünk.