Torta pasqualina, ahogy Anger Zsolt készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
spenótos-ricottás töltelék
-
4g vaj27 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
31g spenót5 kcal
-
63g ricotta94 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
torta összeállítása
-
30g főtt tojás47 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
2g rétesliszt7 kcal
-
52g leveles tészta191 kcal
-
7g tojás9 kcal
Összesen
409
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
spenótos-ricottás töltelék
-
30g vaj215 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
368g újhagyma71 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
250g spenót41 kcal
-
500g ricotta750 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
torta összeállítása
-
240g főtt tojás372 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
15g rétesliszt55 kcal
-
413g leveles tészta1530 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
3265
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
spenótos-ricottás töltelék
-
1.6g vaj11 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
19.3g újhagyma4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
13.1g spenót2 kcal
-
26.3g ricotta39 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
torta összeállítása
-
12.6g főtt tojás20 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
0.8g rétesliszt3 kcal
-
21.7g leveles tészta80 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
Összesen
172
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 178 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 683.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 120.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 292 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 168 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1470 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3205 micro
Összesen
409
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 110.7 g
Zsír
-
Összesen 217.8 g
-
Telített zsírsav 112 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1428 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5467.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 1566 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 327 mg
-
Foszfor 1495 mg
-
Nátrium 1927 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 964.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2335 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 298 micro
-
K vitamin: 1347 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 648 micro
-
Kolin: 996 mg
-
Retinol - A vitamin: 1353 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11760 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25637 micro
Összesen
3265
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 287.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 617 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1346 micro
Összesen
172
kcal
Hozzávalók
spenótos-ricottás töltelék
-
30 g vaj
-
1 tk oregánó
-
1 tk bazsalikom
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 kk cayenne paprika
-
4 db újhagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
250 g spenót
-
500 g ricotta
-
fekete bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
torta összeállítása
-
4 db főtt tojás
-
20 g vaj
-
1 ek rétesliszt
-
1.5 csomag leveles tészta
-
1 db tojás
Elkészítés
spenótos-ricottás töltelék
- Mielőtt nekiállunk a tölteléknek, érdemes a ricottát konyhapapírral bélelt tálkába kikanalazni, hogy a felesleges nedvesség távozhasson belőle és ne áztassa el a tölteléket.
- A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd rászórjuk az oregánót, a bazsalikomot, a cayenne borsot és a szerecsendiót. Picit kavargatva megfuttatjuk, hogy minél több ízt kinyerjünk a fűszerekből.
- A fűszeres vajon ezután megpirítjuk a felkarikázott újhagymát és a finomra aprított fokhagymát, majd hozzáadjuk az összetépkedett spenótleveleket. 10-15 perc alatt összefonnyasztjuk.
- Amikor kész a spenót, a ricottával együtt egy nagy tálba tesszük (a spenótból kifőtt levet próbáljuk meg nem beleönteni a tálba), ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
torta összeállítása
- A tojásokat előzőleg keményre főzzük, meghámozzuk, majd felekbe vagy negyedekbe vágjuk.
- A tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, majd hűtőbe tesszük dermedni, amíg elkészítjük a spenótos tölteléket.
- Amikor a töltelék elkészült, kivesszük a hűtőből a tortaformát és beleigazgatjuk az egyik csomag leveles tésztát. Az alját érdemes villával alaposan megszurkálni, hogy jól átsüljön és ne hólyagosodjon fel. A sütőt is érdemes ezen a ponton 200 fokra előmelegíteni.
- A tojások felét a torta aljára pakoljuk, erre rákenjük a töltelék felét, majd megismételjük a rétegezést. A torta tetejére a másik csomag tésztából csíkokat vágunk, amiket harmonikamódra meghajtogatunk és ezzel díszítjük a sós süteményt.
- Amikor végeztünk a díszítéssel, felvert tojással alaposan lekenjük, majd a tortát az előmelegített sütőbe tesszük, aminek a hőfokát azonnal vissza is vesszük 180-ra. 50-60 percet kell így sütni a pitét.
- A készre sült pitét érdemes a formában hagyni hűlni egy kicsit, hogy jól vágható legyen.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 758
- Feltöltés dátuma: 2023. április 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
A torta pasqualina egy különleges olasz finomság, ez készítette el Anger Zsolt a Nosalty konyhájában a Gorenje és a Kotányi közös nyereményjátékának alkalmából. A rétegezett húsvéti pite hagyománya Liguria régióból ered, ahol húsvétkor szokás elkészíteni. Eredetileg 33 rétegből állt ez a szaftos, sós torta, melyben minden réteg Krisztus egy-egy életévét szimbolizálta. A recept mára leegyszerűsödött, viszont a töltelékül szolgáló spenót-ricotta-tojás hármasa megmaradt. Érdemes elkészíteni húsvétra vagy akár egy sima hétvégén is, hiszen fantasztikus ízű, ugyanakkor nem bonyolult receptről van szó!