r
Nosalty Logó

Török vöröslencse-leves

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Saza
Török vöröslencse-leves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

288
Kalória
15.3g
Fehérje
47.6g
Szénhidrátok
5.6g
Zsír
551.7g
Víz
-
Koleszterin
9.8g
Rost
4.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 288 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1157 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 45 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    758.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    551.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    368 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1316 micro
  • β-karotin
    3191 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 288 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3035.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    842 mg
  • Nátrium
    1399 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    2206.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1473 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    631 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5265 micro
  • β-karotin
    12765 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4604 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 1157 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    87.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    208 micro
  • β-karotin
    504 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    182 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 45 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét öblítsük át néhányszor, és tegyük félre. Egy nagyobb fazékban, közepes lángon kb. 3 percig dinszteljük az apróra vágott hagymát egy csipet sóval olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát, és hagyjuk egy másik 3 percre.
  2. Miután hozzáadtuk a sűrített paradicsomot, kevergessük egy percig, aztán szórjuk rá a római köményt, mentát, oregánót, kakukkfüvet, fekete borsot és chilipelyhet. Hagyjuk a fűszereket átmelegedni egy 10 másodpercig, hogy kibontakozzanak az ízek, majd rögtön öntsük hozzá a a vizet, és ekkor kerül bele a lencse, az ételízesítő és a fűszerpaprika is. Én egy kis tálkában össze szoktam keverni a fűszereket előre, hogy egyszerűbben és gyorsabban tudjak dolgozni.
  3. Miután felforrt a leves, alacsonyabb fokozaton, fedő alatt főzzük puhára a lencsét és a sárgarépát. (Kb 15-20 perc.)
  4. Végül botmixerrel krémesre kavarjuk a levest, és a fél citrom levét belekavarjuk. Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Én tálaláskor még csavarok bele egy kevés citromlevet, de ez mindenki egyéni ízlésétől függ.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

Egy ciprusi török étteremben kóstoltam ezt a levest, azóta is nagy kedvenc. Pár éve otthon is megpróbáltam elkészíteni, és talán nem olyan tökéletes, mint az eredeti, de nekem nagyon közel van hozzá. Téli estékre, esős napokra, vagy ha valami könnyű vacsorára vágyunk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!